Schoolambassadeur van IHMS 2022

Schoolambassadeur van IHMS 2022

“Voor ik bij Mondriaan kwam heb ik eerst nog een retailopleiding gevolgd op een ander ROC. Ik kreeg toen een bijbaantje in de horeca en al snel wist ik het: ik wilde een horecaopleiding volgen. Over Mondriaan hoorde ik al vaker goede verhalen en die bleken waar te zijn. Ik ben heel tevreden over mijn school en de faciliteiten hier zijn echt uitstekend.” Mick (19) is ambassadeur van de School voor IHMS.

Gastvrijheid is belangrijk

“In de keuken werken is leuk, maar het leukste vind ik het werken in de bediening. Gastvrijheid is heel erg belangrijk in de horeca, je moet dit werk niet gaan doen als je mensenschuw bent. Als ik zelf ergens iets ga drinken dan kijk ik altijd naar het personeel en let ik op hoe ze het doen. Dat komt denk ik vanwege mijn opleiding. Goede omgang met gasten staat bij mij op nummer 1. Misschien ben ik daarom ook wel tot ambassadeur gekozen.”

Hard werken

“Op mijn stage leer ik nu veel over financiële zaken en boekhouding. Het is misschien soms een beetje saai in vergelijking met het horecawerk, maar het hoort er natuurlijk wel bij. Na deze opleiding wil ik namelijk een eigen wijnbar beginnen in mijn woonplaats Hellevoetsluis. Dat is een mooi vestingstadje met een historisch centrum. Natuurlijk betekent dat ook veel werk, ik wil zes dagen per week open zijn en dat komt dan al snel neer op 60 uur per week werken. Dat lijkt me geen probleem, nu werk ik ook altijd tijdens vakanties dus ik ben daar wel aan gewend.”

Extra dingen leren

“Op school heb ik inmiddels al mijn eerste wijnvignet gehaald en ik ga nu voor mijn tweede, zo doe ik steeds meer kennis op. Zelf ben ik vooral fan van wijn uit La Rioja, een bekende Spaanse wijnstreek. Maar ik ben natuurlijk nog volop aan het leren, pas geleden ben ik nog op een horecabeurs geweest en daar heb ik ook weer wat wijntjes geproefd. Op school doe ik al heel veel productkennis op en op zo’n beurs leer ik er graag nog wat extra’s bij.”

Als je iets niet snapt, blijf dan gewoon vragen stellen aan je docent, daar moet je niet onzeker over zijn. Ze zijn er om je te helpen.

De tip van Mick