Schoolambassadeur VAVO Haaglanden 2020

Schoolambassadeur VAVO Haaglanden 2020

“Ik doe op dit moment het havo 2-jarig traject. Hiervoor heb ik eerst de mavo afgerond, ook via de vavo en daarna wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik wilde doen. Het plan was om eerst door te stromen naar een mbo-opleiding, maar school gaf aan dat ik de havo ook goed aan zou kunnen en nu zit ik hier. Toen mij gevraagd werd of ik schoolambassadeur wilde worden, wist ik eerst niet zo goed wat dat was. Maar het was een hele leuke verrassing, dat wel.” – Christine (20) doet havo 2-jarig traject en is ambassadeur van VAVO Haaglanden, mavo, havo en vwo (volwassenenonderwijs).

Veel verschillende typen leerlingen

“Het leukste aan de vavo vind ik de sociale contacten. Je zit met verschillende opleidingen bij elkaar en de groep verschilt enorm in leeftijd en achtergrond. De jongste leerlingen zijn 16 jaar en de oudsten al in de 20. Je spreekt veel verschillende mensen en dat is gewoon heel erg gezellig. Ook merk je dat de docenten echt hun best doen, ze willen alle leerlingen zo goed mogelijk helpen, maar je moet er wel zelf voor gaan. Ik heb de mazzel dat het me vrij goed afgaat. Als je goed oplet tijdens de lessen en leert voor de vakken die je moet doen, dan lukt het prima.

Tijdens deze opleiding is samenwerken ook belangrijk. Sommige opdrachten zijn in groepsverband. Wij gingen bijvoorbeeld op excursie voor biologie en aardrijkskunde. Er is dan een groepsopdracht aan verbonden die je samen moet maken. Tijdens Corona was dit wel even anders. Ook dan zie je dat sommige docenten enorm betrokken zijn bij de leerlingen. Bijvoorbeeld meneer Ranke van Economie die tijdens de vakantie extra lessen gaf ter voorbereiding van de examens.”

Klassikaal maar ook zelfstandig

“Je merkt wel dat er verschil zit tussen het volwassenenonderwijs en het gewone onderwijs. Ondanks dat iedereen klassikaal bij de lessen wordt betrokken, wordt er ook wel iets van jezelf verwacht. Zelf heb ik daar geen problemen mee. Ik vind het leuk om zelf te ontdekken wat ik nou precies wil, bijvoorbeeld door open dagen te bezoeken en veel vragen te stellen. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar dat komt doordat ik een hele brede interesse heb. Op dit moment twijfel ik tussen horeca, transport en logistiek of psychologie. Wat daar precies uit gaat komen zien we dan wel weer! Eerst maar mijn diploma halen.”

Stel veel vragen, het helpt je om te kijken wat bij je past en wat niet.

De tip van Christine