Zij-instromer bij Mondriaan

Zij-instromer bij Mondriaan

Ook als je geen ervaring hebt voor de klas, of er niet voor bent opgeleid biedt het mbo verrassend veel mogelijkheden om aan de slag te gaan als docent of instructeur.

Van marketing tot zorg, bouw of horecavakken. Met jouw kennis van het werkveld nodigen we je uit om te solliciteren bij ROC Mondriaan.

Voor iedereen met hart voor onderwijs en jongeren én een passende achtergrond is een zij-instroom traject dé manier om als docent of instructeur aan de slag te gaan in het mbo.

Als docent of instructeur kies je voor een baan met maatschappelijke betekenis. Met jouw vakkennis en werkervaring draag je bij aan de ontwikkeling van de vakmensen van de toekomst. Voor studenten kun je veel betekenen. Je leert hen niet alleen een vak: je bereidt ze voor op hun deelname aan de samenleving.

Welke mogelijkheden zijn er?

Docent worden bij Mondriaan

Je kunt solliciteren als docent bij ROC Mondriaan als je een wo of hbo-diploma hebt dat aansluit bij de opleiding waar je aan de slag wilt. Daarnaast ben je bereid je lesbevoegdheid te halen. Je volgt een opleiding die je afsluit met een pedagogisch didactisch getuigschrift (PDG).

Heb je geen wo of hbo- diploma, maar wel een mbo-niveau 4 diploma? Dan kun je solliciteren als je ruime werkervaring (+3 jaar) hebt die aansluit bij de school waar je aan de slag wilt. Ook doe je een assessment om te laten zien dat je functioneert op hbo werk- en denkniveau. Daarnaast ben je bereid je lesbevoegdheid te halen. Je volgt een opleiding die je afsluit met een pedagogisch didactisch getuigschrift (PDG).

Hoe haal je je lesbevoegdheid?

Als je wordt aangenomen bij ROC Mondriaan, volg je een opleiding in didactische en pedagogische vaardigheden. Deze opleiding duurt

twee jaar en volg je deels in werktijd. Ook betaalt Mondriaan de opleidingskosten. Voorwaarde is wel dat je een aanstelling van minimaal 0,4 fte hebt.

Om je PDG te halen zal je hard moeten werken. Naast lessen voorbereiden en geven, volg je de opleiding en maak je opdrachten. Dat kan soms veel van je vragen. Groot voordeel is dat je het geleerde direct in de praktijk kunt brengen en er altijd collega’s zijn die je kunnen helpen.

Nieuwsgierig naar de vacatures bij Mondriaan?

Instructeur worden bij Mondriaan

Je kunt solliciteren met een diploma van een beroepsopleiding op niveau 3 of 4, als deze past bij het werkveld van de school waar je wilt werken. Daarnaast ben je bereid een opleiding te volgen tot instructeur. Als instructeur geef je praktijklessen en/of begeleid je studenten.

Heb je geen mbo-diploma? Dan kun je solliciteren als je ruime werkervaring (+3 jaar) in het vakgebied hebt. Met een assessment laat je zien dat je werk- en denkniveau voldoende is. Daarnaast ben je bereid een opleiding te volgen tot instructeur.

Wat houdt de opleiding tot instructeur in?

Als je wordt aangenomen als instructeur bij Mondriaan, volg je de specialistenopleiding tot instructeur deels in werktijd. Dit is een eenjarige bbl- opleiding. Je gaat een dag in de week naar school en je bent voor minimaal 16 uur per week werkzaam als instructeur. Je leert de pedagogische en didactische vaardigheden die je nodig hebt om jouw praktijkervaring door te geven aan de studenten.

Nieuwsgierig naar de vacatures bij Mondriaan?

Als zij-instromer bij Mondriaan voor de klas? Bekijk de opleidingsmogelijkheden in de infographic.

1. Ik wil meer informatie over werken in het onderwijs. Waar vind ik die?

Op de site van Leraar van Buiten vind je uitgebreide informatie over de overstap naar het onderwijs. Bovendien kun je je aanmelden voor online informatiebijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten hoor je meer over het omscholen naar het onderwijs, de opleidingen die je als zij-instromer moet volgen en de verschillen tussen het werken in het basis, middelbaar of mbo onderwijs.

2. Wat zijn de eisen als ik docent wil worden en geen docentenopleiding heb afgerond?

Heb je geen docentenopleiding afgerond? Dan kun je bij ROC Mondriaan starten als zij-instromer. Hiervoor heb je in ieder geval een hbo-diploma nodig. Heb je dat niet maar wel een mbo-diploma? Dan is het noodzakelijk dat je tenminste 3 jaar werkervaring hebt die aansluit bij de school waar je aan de slag wilt. Tijdens je sollicitatie doe je dan een assessment om aan te tonen dat je hbo werk- en denkniveau hebt.

Is er een vacature die bij jouw achtergrond aansluit en mag je starten? Dan krijg je de kans om direct les te geven en start je met de opleiding om je pedagogisch didactisch getuigschrift (PDG) te behalen. Deze opleiding duurt ongeveer 2 jaar. ROC Mondriaan betaalt de opleiding en je volgt de lessen (deels) in werktijd.

3. Ik heb alleen werkervaring en geen hbo of mbo diploma. Wat zijn dan mijn mogelijkheden?

Heb je geen hbo of mbo-diploma hebt maar wél werkervaring binnen het vakgebied waarin je les wilt geven? Dan is de rol van instructeur wellicht interessant voor je. Je geeft dan praktijklessen en / of je begeleidt studenten. Belangrijk is wel dat je bereid bent om een opleiding te volgen tot instructeur en dat je door middel van een assessment kunt aantonen dat je ten minste mbo werk- en denkniveau hebt.

4. Is het mogelijk om een keer mee te lopen met een docent?

Dat kan. Voorwaarde is wel dat we voldoende aansluiting zien in je cv. Dat betekent dat je in ieder geval hbo werk- en denkniveau moet hebben of een diploma op hbo-niveau. Heb je geen hbo-diploma maar wel een mbo-diploma? Dan is het noodzakelijk dat je tenminste 3 jaar werkervaring hebt die aansluit bij de school waar je aan de slag wilt. Tijdens je sollicitatie doe je een assessment waarmee we toetsen of je hbo werk- en denkniveau hebt

5. Ik heb veel vragen. Is het mogelijk om een keer een afspraak te maken met iemand van ROC Mondriaan?

Dat ligt aan je vragen en ook aan hoe groot de kans is dat wij iets voor elkaar kunnen betekenen. Je kunt altijd bellen met een van onze collega’s van W&S. Zij helpen je graag verder.

6. Ik zou willen weten wat mijn kansen zijn om bij jullie in het onderwijs te starten.

Dat is per situatie verschillend en ligt aan je werkervaring en opleiding. Om als instructeur te starten heb je relevante werkervaring nodig binnen het vakgebied waarin je (praktijk)les wilt geven. Om docent te worden heb je tenminste hbo werk- en denkniveau nodig. Bovendien moet er een vacature zijn die aansluit bij jouw achtergrond.

7. Ik voldoe aan de opleidingseis maar wil weten hoe de opleiding om mijn PDG te behalen er uitziet?

De opleiding om je PDG te behalen volg je deels onder werktijd en deels in je eigen tijd. ROC Mondriaan vergoedt de kosten. De opleiding duurt 2 jaar en volg je meestal samen met Mondriaan collega’s. Dat kan in een van de Mondriaan scholen zijn of in Rotterdam. Daarnaast werk je al grotendeels zelfstandig en draai je je eigen lessen.

8. Zijn er naast het behalen van een PDG nog meer manieren om zelfstandig les te kunnen geven?

Ja, die zijn er. Je kunt naast de opleiding voor een PDG ook je onderwijsbevoegdheid halen op een hbo-instelling. Als je deze hebt behaald, heb je 2e graads bevoegdheid. Om hiermee te kunnen starten, is een havo/vwo/mbo-4 diploma nodig of een 21+ toets.

9. Wat houdt een lesbevoegdheid in en is dat hetzelfde als een PDG?

PDG levert geschiktheidsverklaring op en is geldig op de school waar die is afgegeven en niet bedoeld voor AVO (Nederlands, rekenen etc) vakken. Haal je je lesbevoegdheid? Dan heb je een 2e graad bevoegdheid en mag je lesgeven aan iedere mbo, vmbo, en de eerste 3 klassen van de havo en het vwo.