Achterin de gymzaal zag ik de vlammen

Achterin de gymzaal zag ik de vlammen

Op 29 september 2022 verwoest een hevige brand de gymzaal van de School voor Orde en Veiligheid aan de Helenastraat 11 in Den Haag. De brandweer rukt met groot materieel uit omdat de school midden in een woonwijk ligt. Behalve de uitgebrande gymzaal loopt de rest van het schoolgebouw fikse rookschade op waardoor het niet meer gebruikt kan worden. Alle lesactiviteiten worden verplaatst naar andere gebouwen van Mondriaan of van externe partners.

Dit artikel is deel twee van een reeks interviews met een aantal direct betrokkenen over wat er allemaal komt kijken bij een calamiteit van deze omvang. We spreken met de schooldirecteur wiens schoolgebouw plots onbruikbaar werd, de beveiliger en stagiaires die de brand ontdekten, de projectleider facilitair die het herhuisvestingproces in goede banen leidt en met docenten die er met vereende krachten voor zorgen dat het onderwijs ‘’gewoon’’ doorgaat.

Jeroen Maat, 1ste medewerker Beveiliging, ontdekte de brand

De brand op de Helenastraat 11 werd op donderdag 29 september om ongeveer half zeven ontdekt door Jeroen Maat, 1ste medewerker Beveiliging van campus KML (Koningin Marialaan). ’’Om precies te zijn om 18.33 uur, want dat staat in het rapport’’, aldus Jeroen. ‘’We liepen zoals iedere einde dag een brand-sluitronde, samen met tweedejaars stagiaires van de opleiding Beveiliging, Mark-Jan Boender en Quinty Damsteeg.’’

In een brand-sluitronde wordt het hele gebouw gecontroleerd of iedereen echt weg is, de ramen en deuren dicht zijn en de lichten uit. Als laatste controleerden ze de gymzaal en zagen rook bij de klapdeuren in de gang. Na de zogeheten deurprocedure, opende Jeroen volgens voorschrift voorzichtig de deur.

Lichterlaaie

‘’Alsof het een verlaagd plafond was, hing een dikke laag zwarte rook van zeker 5 meter dik bovenin de gymzaal! Rechts achterin zag ik vlammen. Ik heb de deur meteen weer gesloten, via de porto alarm geslagen richting collega’s (en meteen hierna telefonisch via 112 naar de hulpdiensten) en wij hebben het gebouw snel verlaten,’’ aldus Jeroen. Rechts achter in de gymzaal stond zo bleek later, het materialenhok in lichterlaaie. Allerlei matten, bokszakken, pionnen, ballen, bokken etcetera hadden vlam gevat. Onderzoek door de brandweer wees uit dat er vermoedelijk een technisch defect was in de electrotechnische installatie, waarschijnlijk in een TL-buis.

Groot materieel

Politie en brandweer waren binnen 10 minuten ter plaatse maar doordat er geen druk was in de brandput voor het gebouw werd er meteen opgeschaald en werd er met lange dikke buizen water gehaald uit sloten van het Haagse Bos! Uiteindelijk kwam er heel wat materieel aan te pas: vier tankautospuiten, twee hoogwerkers, een blusrobot en een droneteam om vanuit de lucht de situatie in kaart te brengen. De Mobiele Eenheid informeerde de omwonenden. Er waren zo’n 80 man op de been om de brand onder controle te krijgen en er is uiteindelijk voor een unieke methode gekozen: het vuur is allereerst gesmoord met een watergordijn waarna is nageblust. Hierdoor was er nauwelijks water- maar wel veel roetschade in het gebouw. Jeroen: ‘’De brandweer heeft knap werk geleverd en gelukkig is niemand serieus gewond geraakt. Alleen conciërge Radj had een kleine hoeveelheid rook ingeademd waardoor hij in een ambulance is nagekeken.’’ Stagiaires Mark-Jan en Quinty hadden een primeur: ‘’De brand was voor ons een unieke en leerzame ervaring. We hebben als stageopdracht over de brand een rapport geschreven. We kregen allebei een ruim voldoende!’’