Over het mbo

Over het mbo

Verpleegkundigen, onderwijsassistenten, monteurs, kappers, timmermannen, sporttrainers, beveiligers…. Mbo’ers vind je overal in de samenleving en zijn keihard nodig. Met een mbo opleiding bereid je jezelf voor op je toekomst. Het biedt je goede kansen, of je er nu voor kiest om na het behalen van diploma te gaan werken of om door te studeren op een volgend mbo-niveau of het hbo.

Wat is het Mbo?
Mbo betekent "middelbaar beroepsonderwijs". Je leert dus voor een beroep. Per beroep is officieel en landelijk vastgelegd wat je als student moet kennen en kunnen om het diploma te behalen. Op school krijg je theorie en veel praktijkles. Tijdens je studie volg je ook een stage bij erkende leerbedrijven.

ROC Mondriaan biedt ongeveer 260 middelbare beroepsopleidingen aan, voor verschillende sectoren. Omdat onze opleidingen over 26 verschillende scholen zijn verdeeld, heb je een eigen vertrouwde leeromgeving. Je zult je snel thuis voelen.

Wil je weten hoe onze studenten het hier op school vinden? Lees hun verhaal.

Mbo-opleidingen zijn opgedeeld in 4 niveaus. Informatie over deze opleidingsniveaus en veel gestelde vragen over mbo-opleidingen staan onder de video .

Mbo niveau 1 (Assistentenkwalificatie of Assistent-opleiding)

Niveau 1- Entree
Een entreeopleiding is een opleiding op maat. Heb je geen diploma van je middelbare school, dan kan je beginnen met het volgen van een entreeopleiding. Het duurt een half jaar tot een jaar, afhankelijk van jouw tempo en mogelijkheden. Je leert allerlei studievaardigheden en werkt aan je eigen ontwikkeling. Dat doe je met allerlei praktijkgerichte opdrachten. Je haalt een officieel mbo-diploma. Met dit diploma kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2.

Mbo niveau 2 (Basisberoepskwalificatie of Basisberoepsopleiding)

Niveau 2
Basisberoepsopleiding voor uitvoerend praktisch werk. Met een niveau 2 opleiding heb je een startkwalificatie. Daarmee kan je een beroep uitoefenen en ben je niet meer leerplichtig. Om een niveau 2 opleiding te kunnen volgen heb je in ieder geval een vmbo-bb of vmbo-kb diploma nodig of een diploma mbo entree.

Mbo niveau 3 (Vakkwalificatie of Vakopleiding)

Niveau 3
Vakopleiding tot zelfstandig beroepsbeoefenaar voor zelfstandig uitvoerend werk en brede inzetbaarheid. Om een niveau 3 opleiding te kunnen volgen heb je in ieder geval een vmbo-tl, vmbo-gl of vmbo-kb* diploma nodig of een mbo niveau 2 diploma.

*) Er kunnen nog specifieke voorwaarden voor een opleiding gelden, kijk hiervoor bij de opleiding van je keuze op rocmondriaan.nl.

Mbo niveau 4 (Middenkaderkwalificatie of Middenkader-/Specialistenopleiding)

Niveau 4
Middenkaderopleiding en specialistenopleiding, volledig zelfstandig uitvoerend werk, brede inzetbaarheid of specialisatie. Met het diploma kun je ook verder studeren op het hbo. Om een niveau 4 opleiding te kunnen volgen heb je in ieder geval een vmbo-tl, vmbo-gl of vmbo-kb* diploma nodig, een mbo niveau 3 diploma of een overgangsbewijs van havo/vwo 3 naar 4.

*) Er kunnen nog specifieke voorwaarden voor een opleiding gelden, kijk hiervoor bij de opleiding van je keuze op rocmondriaan.nl.

Veel gestelde vragen: mbo-opleiding

Bol of bbl?
Bij het mbo kun je kiezen uit een beroepsopleidende leerweg (bol) of een beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij een bol-opleiding ga je naar school en loop je daarnaast stages. Bij een bbl-opleiding ga je aan het werk bij een erkend leerwerkbedrijf en kom je ongeveer 1 dag per week naar school. Bekijk hier meer uitleg over bol en bbl.

Hoe lang duurt een mbo opleiding?
Niveau  duur opleiding*
Niveau 1             1 jaar
Niveau 2             1 - 2 jaar
Niveau 3             2 - 3 jaar
Niveau 4             3 - 4 jaar

*Door jouw kennis en ervaring kan de duur van de opleiding altijd afwijken.

Wat kost een mbo opleiding?
Ben je jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld voor je bol mbo-opleiding. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Hoeveel lesgeld je moet betalen is afhankelijk van het niveau en de leerweg van de opleiding die je gaat volgen. Daarnaast moet je rekening houden met bijkomende kosten voor bijvoorbeeld boeken, gereedschap en kleding. Meer informatie over wat een mbo opleiding kost, lees je hier.

Hoe is de opbouw van een mbo opleiding?
Elke mbo-opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en (een of meer) keuzedelen. Het basisdeel is heel breed en bestaat uit Nederlandse taal, rekenen, loopbaan en burgerschap en Engels (alleen voor niveau 4 opleidingen). Met het profieldeel leer je specifieke kennis en vaardigheden over het beroep dat je gekozen hebt. Met de keuzedelen krijgt jouw diploma iets extra’s. Je volgt verbredende of verdiepende lessen over een bepaald onderwerp. Kijk hier voor meer informatie over de opbouw van een mbo-opleiding.