Wat kost het mbo?

Wat kost het mbo?

Volg je een mbo- of vavo-opleiding (mavo, havo of vwo) en ben je 18 jaar of ouder? Dan moet je les- of cursusgeld betalen. Er zijn ook andere bijkomende kosten. Sommige kosten zijn verplicht, andere niet.
Lees hieronder alles over studiekosten en bijkomende kosten voor je mbo- of vavo-opleiding. Ook vind je meer informatie over financiële hulp en studiefinanciering.

Lesgeld mbo en vavo 2023-2024
Bekijk hieronder wat de studiekosten zijn van jouw opleiding voor het schooljaar 2023-2024.*
Deze bedragen zijn wettelijk vastgesteld.

Lesgeld bol-opleiding
Volg jij een bol-opleiding? Dan betaal je € 1.357,- aan lesgeld.

Cursusgeld bbl-opleiding Entree en niveau 2
Volg jij een bbl-opleiding niveau 1 (Entree) of niveau 2? Dan betaal je € 270,- aan cursusgeld.

Cursusgeld bbl-opleiding niveau 3 of 4
Volg jij een bbl-opleiding op niveau 3 of 4? Dan betaal je € 654,- aan cursusgeld.

Studiekosten vavo voltijd en deeltijd.
Volg jij een opleiding aan het vavo? Bekijk hier de studiekosten voor VAVO Haaglanden.

*Kijk ook op duo.nl voor meer informatie over cursus- en lesgeld op het mbo.

Een mbo-diploma betaalt zich altijd terug.

Ken, met zijn diploma Logistiek medewerker

Bijkomende kosten en studiefinanciering mbo

Bijkomende kosten mbo opleiding
Voor elke opleiding heb je spullen nodig om het onderwijs te volgen. Deze schaf je zelf aan. Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, softwarelicenties, laptop, gereedschappen, werk- of sportkleding. De bedragen verschillen per opleiding. Deze kun je vinden op de webpagina van de betreffende opleiding en dan onder het kopje 'kosten'. Heb je hierover vragen? Neem dan contact op de school die de opleiding aanbiedt. Wij helpen je graag.

Extra activiteiten of excursies
Voor activiteiten zoals excursies, studiereizen of feesten vragen we een vrijwillige bijdrage. Doe je mee aan de activiteit, dan betaal je de kosten die ervoor gerekend worden. Mocht je niet deelnemen dan krijg je een ander programma aangeboden. Meedoen aan de activiteit is vrijwillig.

Studiefinanciering en financiële hulp

  • Studiefinanciering mbo. Studiefinanciering mbo geldt vanaf 18 jaar. Het is belangrijk dat je binnen vier jaar een diploma behaalt, want daarna stopt de financiering. Houd hier ook rekening mee bij een tussentijdse switch zodat je niet hoeft bij te lenen. Direct aanvragen kan via duo.nl. *

  • Prestatiebeurs. Je kunt een prestatiebeurs krijgen als je een bol-opleiding niveau 3 of 4 volgt. Je hoeft de beurs niet terug te betalen als je binnen 10 jaar je diploma op dit niveau behaalt. Het aanvragen van de beurs kan via duo.nl.

  • Tegemoetkoming ouders. Vanaf het schooljaar 2015-2016 is de tegemoetkoming ouders afgeschaft. In plaats daarvan is het kindgebonden budget hoger. Op www.belastingdienst.nl staan de voorwaarden en bedragen m.b.t. het kindgebonden budget.

  • Kinderopvangtoeslag. Combineer je je studie met de zorg voor een kind en maak je gebruik van kinderopvang? Check dan op belastingdienst.nl of je met jouw studie recht hebt op kinderopvangtoeslag en vraag het meteen aan.

  • Ov-chipkaart. Hierover vind je informatie op Studentenreisproduct .

  • Tegemoetkoming Studiekosten Mondriaan (TSM) Heb je onvoldoende financiële middelen om de studiekosten te kunnen betalen, je opleiding voort te zetten of af te ronden, dan kun je een tegemoetkoming aanvragen bij ROC Mondriaan.

  • Regeling terugbetaling ongebruikte leermiddelen

  • Bring your own device: Hier vind je meer informatie

*) Het kabinet wil vanaf studiejaar 2023-2024 de basisbeurs weer invoeren voor studenten in het mbo. De plannen zijn nog niet definitief, want de Eerste Kamer moet er nog over stemmen. Dat gebeurt waarschijnlijk in juli. Op duo.nl/stufi2023 vind je uitgebreide informatie over alle plannen. Met de handige tool op die pagina zie je wat de plannen voor jou persoonlijk kunnen betekenen.