Wat kost het mbo?

Wat kost het mbo?

Als je een mbo opleiding volgt, heb je te maken met studiekosten en schoolkosten. Naast lesgeld, zijn er ook bijkomende kosten voor studiematerialen. Denk hierbij een laptop, werkkleding of een boeken. Op deze pagina hebben we alle kosten voor je op een rijtje gezet. Ook vind je hier meer informatie over financiële ondersteuning en studiefinanciering op het mbo.

Wat zijn de studiekosten?
Volg je een mbo- of vavo-opleiding (mavo, havo of vwo) en ben je 18 jaar of ouder? Dan moet je lesgeld of cursusgeld betalen.* De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld.

Hieronder vind je de bedragen van het schooljaar 2023-2024 en het schooljaar 2024-2025.

Lesgeld bol-opleiding
Volg jij een bol-opleiding? Dan betaal je in 2023-2024 € 1.357,- aan lesgeld. In 2024-2025 is dit bedrag €1419,-

Cursusgeld bbl-opleiding Entree en niveau 2
Volg jij een bbl-opleiding niveau 1 (Entree) of niveau 2? Dan betaal je in 2023-2024 € 270,- aan cursusgeld. In 2024-2025 is dit bedrag €295,-

Cursusgeld bbl-opleiding niveau 3 of 4
Volg jij een bbl-opleiding op niveau 3 of 4? Dan betaal je in 2023-2024 €654,- aan cursusgeld. In 2024-2025 is dit bedrag €715,-

Studiekosten vavo voltijd en deeltijd.
Volg jij een opleiding aan het vavo? Bekijk hier de studiekosten voor VAVO Haaglanden.

*Kijk ook op duo.nl voor meer informatie over cursus- en lesgeld op het mbo.

Een mbo-diploma betaalt zich altijd terug.

Ken, met zijn diploma Logistiek medewerker

Bijkomende kosten en studiefinanciering mbo

Bijkomende kosten

 • Onderwijsbenodigdheden
  Voor elke opleiding heb je persoonlijke spullen nodig om het onderwijs te volgen, zoals: boeken, laptop, softwarelicenties of werk- of sportkleding en schoenen. Deze schaf je zelf aan. We proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. We werken (vaak) samen met een leverancier maar je mag de spullen ook bij een andere leverancier kopen.
 • Basisuitrusting school
  Tijdens je opleiding gebruik je vakspecifieke materialen/gereedschappen. De school zorgt dat deze aanwezig zijn voor gebruik tijdens de les. Wil je eigen gereedschap hebben? Dan kan je er ook voor kiezen om de basisuitrusting zelf te kopen. Dit is niet verplicht.
 • Basisuitrusting leerbedrijf
  Tijdens je stage maak je gebruik van vakspecifieke materialen/gereedschappen van het leerbedrijf. Het leerbedrijf zorgt ervoor dat deze materialen aanwezig zijn.
 • Vrijwillige bijdrage
  Een vrijwillige bijdrage kan gevraagd worden voor extra activiteiten, die niet noodzakelijk zijn voor het volgen van de opleiding en het behalen van je diploma.
 • Reiskosten
  Reiskosten, ook voor stage - of leerbedrijf, moet je zelf betalen.
  Volg je een bol-opleiding? Dan start jouw reis bij het aanvragen van een studentenreisproduct. Hiermee kan jij vrij of met korting reizen met het openbaar vervoer.
  Meer informatie over het studentenreisproduct vind je hier.

Studiefinanciering en financiële hulp

 • Studiefinanciering mbo
  Ben jij 18 jaar of ouder? En sta je ingeschreven als bol-student aan het mbo? Dan kun je studiefinanciering krijgen voor je opleiding. Deze studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een basisbeurs en een aanvullende beurs. Je bepaalt zelf welke onderdelen je aanvraagt.
  Meer informatie over studiefinanciering mbo vind je hier.
 • Toeslagen
  Via de overheid zijn verschillende regelingen voor financiële ondersteuning bij je opleiding. Denk bijvoorbeeld aan het kindgebonden budget. Combineer je je studie met de zorg voor een kind en maak je gebruik van kinderopvang? Dan is de kinderopvangtoeslag mogelijk interessant voor jou. Een toeslag moet je altijd aanvragen. Meer informatie over toeslagen vind je hier.
 • Tegemoetkoming Studiekosten Mondriaan (TSM)
  Heb je onvoldoende financiële middelen om de studiekosten te kunnen betalen, je opleiding voort te zetten of af te ronden? Dan kun je een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen bij ROC Mondriaan.
  Meer informatie over Tegemoetkoming Studiekosten Mondriaan
 • Ov-chipkaart.
  Als mbo-student (bol) kun je gebruik maken van een studentenreisproduct. Zo kun jij vrij of met korting reizen met het openbaar vervoer. Kijk hier voor meer informatie over de studenten Ov-chipkaart.
 • Regeling terugbetaling ongebruikte leermiddelen
  Heb jij leermiddelen die je verplicht moest aanschaffen van school? En heb je deze niet gebruikt? Dan kun je een vergoeding voor onterecht gemaakte kosten aanvragen. Meer informatie over de terugbetaling van ongebruikte leermiddelen vind je hier.
 • Bring your own device:
  Op verschillende scholen van ROC Mondriaan heb je een eigen laptop nodig voor je opleiding. Deze laptop moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees hier meer over “Bring your own device”.