Van mbo naar hbo

Van mbo naar hbo

Ben jij ambitieus en wil jij een hbo-opleiding gaan doen? Denk dan eens aan het mbo! Via het mbo naar het hbo doorstromen heeft namelijk veel voordelen. Zo leer je het vak dat je gekozen hebt goed kennen op het mbo en doe je ook al werkervaring op. Best handig als je nog een beetje twijfelt. Ook heb je na je mbo-opleiding een diploma op zak en kunnen er financiële voordelen aan zitten.

Wil je meer weten?
Bekijk dan hieronder de veel gestelde vragen! Zit jouw antwoord er niet tussen? Neem dan contact op met ons Studie Info Punt.

Mbo, de beste route naar het hbo!

Wat is het verschil tussen mbo en hbo?

Een van de grootste verschillen tussen het mbo en het hbo is de manier waarop les wordt gegeven. In het mbo ligt de nadruk op praktische vaardigheden en het uitvoeren van taken. In het hbo is er meer aandacht voor theoretische kennis en het onderzoeken van mogelijkheden om problemen op te lossen. Je leert alles over de achtergronden, systemen en concepten.

Daarnaast wordt er in het hbo meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van je verwacht. Dit vraagt om een andere manier van werken en denken. In het mbo is intensievere begeleiding vanuit school.
Veel van onze niveau 4 opleidingen bieden het keuzedeel “Voorbereiding op het hbo” aan. Dit bereidt je voor op de overstap van het mbo naar het hbo.

Waarom via het mbo naar het hbo?

Via het mbo naar het hbo doorstromen heeft verschillende voordelen:

1.     Twee diploma’s. Na het behalen van je hbo-diploma heb je twee diploma’s op zak. Een mbo- en een hbo-diploma. Dit laat toekomstige werkgevers zien dat je zowel praktische als theoretische kennis hebt van het vak. Best handig als je gaat solliciteren!

Start je na je mbo-opleiding op het hbo en rond je dat niet af? Dan heb je al een mbo-diploma op zak. Je kan daaruit kiezen om te gaan werken of door te leren. Dit is niet het geval als je via de havo naar het hbo gaat.

2.     Goed beroepsbeeld. Tijdens je mbo-opleiding leer je tijdens je stages het vak waarvoor je gekozen hebt goed kennen. Best handig als je bijvoorbeeld nog een beetje twijfelt. In het hbo loop je vaak pas aan het einde van de opleiding stage.

3.     Veel werkervaring. Je hebt op het mbo en het hbo stage gelopen en dus veel werkervaring opgedaan. Deze werkervaring komt van pas als je na je opleiding op zoek gaat naar een baan.

4.     Veel kennis. Bij een mbo-opleiding doe je veel kennis op tijdens je lessen en stages. Deze kennis neem je mee naar de hbo-opleiding. Dit geeft je een voorsprong op studenten die vanuit de havo doorstromen.

5.     Basisbeurs. Als mbo-student heb je recht op een basisbeurs . Leerlingen op de havo ontvangen deze niet.

Wanneer mag je naar het hbo?

Studenten met een diploma mbo niveau 4 kunnen naar het hbo. Afhankelijk van de hbo-opleiding die je gaat volgen kunnen er extra toelatingseisen gesteld worden.

Ben je bij de start van de hbo-opleiding minimaal 21 jaar, maar heb je niet de juiste vooropleiding? Dan kan je een toelatingsonderzoek (21+toets doen) doen bij een hogeschool om alsnog te worden toegelaten.

Met welke hogescholen in de regio Den Haag werkt Mondriaan samen?

ROC Mondriaan werkt nauw samen met De Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, Hotelschool Den Haag, de Leidse Hogeschool en Hogeschool Inholland. Hiermee zorgen we voor een soepele overstap van het mbo naar het hbo.

Een 4 jarige hbo opleiding te lang? Associate degree.

Een 4 jarige hbo opleiding te lang? Misschien is de Associate degree dan iets voor jou!

Heb jij je mbo niveau 4 diploma behaald? Of werk je en wil je verkort studeren? Dan is een  Associate degree-opleiding (Ad) iets voor jou.

Een associate duurt 2 jaar en is een erkend deelprogramma van een bacheloropleiding op het hbo. Je behaalt een diploma op het niveau dat ligt tussen mbo niveau-4 en hbo-bachelor.

In regio Den Haag bieden de Haagse Hogeschool, Rotterdam Academy en Hogeschool Inholland verschillende associate degrees aan.

Via de havo of het mbo naar het hbo?

Via het mbo naar het hbo heeft verschillende voordelen die de route via de havo niet heeft. We hebben ze hierboven op een rijtje gezet bij de vraag “Waarom via het mbo naar het hbo?”

Benieuwd naar de ervaringen van (oud-)studenten die naar het hbo gegaan zijn?

Lees het verhaal van Amber die na haar opleiding bij ROC Mondriaan naar de Hogere Hotelschool is gegaan.

Bjorn is na het behalen van zijn mbo-diploma bij ROC Mondriaan naar de Haagse Hogeschool gegaan. Lees hier zijn verhaal.