Nieuw practoraat: Vakmanschap sociaal werk

18 januari 2024

Met de komst van de nieuwe practor Marjolijn Blom gaat per 1 februari het practoraat Vakmanschap Sociaal Werk van start. Het practoraat is een samenwerking tussen drie roc's: Mondriaan, Albeda en Zadkine. Marjolijn is nu nog werkzaam voor het Centre of Expertise HR Tech, onderdeel van de Hogeschool Rotterdam. Zodra Marjolijn start, zal het practoraat vorm krijgen in een kenniskring en een community of practice tussen de drie roc’s en de praktijkpartners in Rotterdam en Den Haag.

De vaardigheden staan centraal

Sociaal Werk is steeds meer een breed landschap geworden waar veel beroepen, verwachtingen en agenda’s onder vallen. Het idee is om in aansluiting op Spoor22 het practoraat te ontwikkelen vanuit het perspectief van de praktijk, onderwijs en overheid op de belangrijkste opgaven omtrent het vakmanschap van de mbo sociaal werker op micro-, meso- en macroniveau. Centraal staan in ieder geval de vaardigheden die de goede toekomstbestendige sociaal werkers nodig hebben in de wereld van vandaag.

Reflectie is het kernwoord

Meer dan in het verleden staan grote maatschappelijke opgaven zoals polarisatie, de kloof tussen arm en rijk en sociale isolatie op de agenda. Sociaal werkers staan vaak middenin een wereld waar dit heikele thema’s zijn en waar ze dus meer kennis over kunnen gebruiken. Hoe ga je met dergelijke problematiek om? Marjolijn zegt hierover: “Een van de kernwoorden is reflectie. Ik geloof ook echt dat als ik moet werken met mensen die een ander wereldbeeld hebben dan ik, ik moet reflecteren op mijn eigen beeld om ook open te staan voor hun visie. Hoe praten we dan met elkaar zonder dat we tegenover elkaar komen te staan? Dat is een vraag waar ik een antwoord op wil hebben dat ik door kan geven.”. Het doel is onder meer om met die kennis de zichtbaarheid en positie van sociaal werkers op de arbeidsmarkt te helpen verbeteren.

Wil je hier meer over weten of wil je jouw kennis over dit onderwerp delen met Marjolijn? Ook docenten van buiten de welzijnssector zijn welkom om met Marjolijn en met andere docenten en studenten in gesprek te gaan. Zodra Marjolijn gestart is, zullen haar contactgegevens gedeeld worden.

Meer nieuws lezen

Symposium 2024 – Samen maken we Mondriaan

26 april 2024: Iedereen werkt mee aan succesvolle nieuwe editie Lees verder

Studenten halen 567 euro op voor ALS fonds

19 april 2024: Meer opgehaald dan verwacht Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten