MDT: Wat brengt het onze studenten?

20 juni 2023

Afgelopen jaar hebben 250 studenten van een aantal van onze scholen meegedaan aan de pilot van MDT (maatschappelijke diensttijd). Onlangs hebben zij met hun MDT afgesloten tijdens een groot landelijk feest bij AFAS live in Amsterdam. Wij spraken met projectleider MDT binnen ROC Mondriaan: Jessica Reina Lapré. Wat is MDT nou eigenlijk? Waarom is het zo belangrijk voor onze studenten? En wat zijn de plannen voor komend jaar?

Wat is MDT?

Jessica begint lachend: “Ik krijg zó vaak de vraag wat MDT nou eigenlijk is. Het staat voor Maatschappelijke Dienst Tijd en is eigenlijk een ontdekkingsreis van de student naar zichzelf. Maar dat is natuurlijk niet echt concreet. Met MDT gaan de studenten aan de hand van een challenge op zoek naar hun eigen talenten. Ze werken aan skills die ze niet zomaar in de klas leren zoals: samenwerken, communiceren, netwerken en presenteren. Daarnaast kunnen ze ook iets terug doen voor een ander en de maatschappij en ontmoeten ze mensen buiten hun eigen bubbel.”

MDT als onderdeel van burgerschap

Om van start te gaan met MDT is het belangrijk dat de studenten ruimte krijgen vanuit school. Jessica vertelt hierover: “Er is veel overlap met burgerschap en LOB, daarom zijn wij continue op zoek naar scholen die willen samenwerken. Dat het onderdeel wordt van het onderwijs. We willen een brug vormen tussen onderwijs, de maatschappij en het bedrijfsleven. Dit is een enorme uitdaging, maar tijdens het pilot jaar hebben we al veel geleerd over hoe we dit kunnen aanpakken en ook komend schooljaar zijn er weer een aantal nieuwe scholen binnen Mondriaan die MDT willen opnemen in hun lessen. Daar zijn we ontzettend blij mee!”

En nu verder?

Wat zijn dan de plannen voor MDT komende jaren? Jessica gaat verder: “We willen heel graag docenten handvatten bieden zodat zij zelf aan de slag kunnen. Zo komt er een platform waarop studenten gekoppeld kunnen worden aan een maatschappelijke organisatie en daar hun MDT-challenge kunnen uitvoeren. Het liefste willen we natuurlijk dat elke school en iedere student mee kan doen met MDT, maar daarvoor moeten we eerst zichtbaarder worden. MDT klinkt als een vaag begrip en dat willen we veranderen. Talentontwikkeling van de studenten staat centraal, ze vinden het zelf ook heel erg leuk en zijn trots op wat ze hebben bereikt met MDT. Er is niks mooiers dan dat!”

Wat zeggen de studenten zelf?

Dat de studenten zelf enthousiast zijn over MDT blijkt wel uit hun reacties. Zo zegt een student: “Met twee klasgenoten hebben we iemand geholpen die thuis in de problemen zat. We wisten dat hij kon rappen. Dus we hebben een studio geregeld en met hem muziek gemaakt. Zo kon hij z’n frustraties uiten. Er is echt iets vets uitgekomen.” Een andere student die dit jaar mee heeft gedaan zegt: “Tegen andere studenten zou ik willen zeggen: pak de kans, pak de ervaring, want op je volgende school krijg je dit niet nog een keer.”

Laten we hopen dat ook volgend jaar veel studenten aan de slag gaan met MDT.

Meer nieuws lezen

Symposium 2024 – Samen maken we Mondriaan

26 april 2024: Iedereen werkt mee aan succesvolle nieuwe editie Lees verder

Studenten halen 567 euro op voor ALS fonds

19 april 2024: Meer opgehaald dan verwacht Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten