Studenten over de grenzen

7 december 2022

Dominique studeert aan de School voor Beauty, Hair & Fashion. Zij heeft dit jaar stage gelopen in New York. Op Mia delen we een reeks verhalen van studenten met internationale ervaring, ook op het studentenportaal. Dit is het eerste deel. Wil je meer weten over internationale stagemogelijkheden, kijk dan op de site van Erasmus + voor meer informatie.

"Via een docente van onze school ben ik in contact gekomen met een modeatelier uit New York. Samen met haar heb ik gemaild en ik kreeg al snel uit Amerika te horen dat ik er stage mocht gaan lopen. Er moest veel voor geregeld worden en vanuit mijn school heb ik gelukkig veel hulp gehad. Ik moest bijvoorbeeld een speciaal visum hebben dat je nodig hebt als je daar gaat studeren of werken. De stage is gefinancierd via het Europese subsidieprogramma Erasmus +, daar moest ik een motivatiebrief voor schrijven om zo te laten zien dat ik heel graag van deze kans gebruik wilde maken. Daarnaast heb ik een test gemaakt om te laten zien dat mijn Engels goed genoeg was. Uiteraard moesten er nog de nodige formulieren voor worden ingevuld en daar heeft mijn school me ook mee geholpen."

Elk weekend naar Broadway

"Mijn docent heeft vroeger samengewerkt met het stagebedrijf, dat is gespecialiseerd in theaterkostuums. Daar hou ik heel erg van, ik heb zelf de musicalvooropleiding gedaan maar heb niet voor DAPA gekozen. Zingen en acteren zijn voor mij leuke hobby’s, maar van mode wil ik mijn werk maken. Ik ben daar wel bijna elk weekend naar Broadway gegaan om naar musicals te kijken hoor!"

Vlakbij Manhattan

"Ik was er 4,5 maand en ik mocht meteen al best veel dingen doen, de collega’s waren heel erg aardig. Ik zat in Queens, vlakbij Manhattan en verbleef in een Airbnb. De prijs was voor New Yorkse begrippen niet eens hoog, maar toch nog altijd 1500 dollar per maand en daar had ik niet superveel ruimte voor. Toen mijn ouders me kwamen opzoeken moesten ze zelf een kamer boeken, dat paste allemaal niet in mijn appartementje. Mijn stagebegeleider is niet komen kijken, maar met haar had ik bijna elke maand wel online contact via Teams."

Engelse termen

"New York is ontzettend druk. Je ziet er meer armoede dan in Nederland, met veel zwervers op straat. Wat opvalt is dat de mensen heel aardig zijn, soms op het overdrevene af. Iedereen wil je helpen met de weg wijzen. Op mijn stageplek waren ook mensen van mijn leeftijd en daar ging ik soms gezellig mee picknicken in Central Park. Ik heb vooral geleerd om zelfstandig te zijn, de manier van werken is eigenlijk niet zo heel anders dan in Nederland. Ik heb veel Engelse termen geleerd en met materiaal gewerkt dat hier minder goed te krijgen is. Terug in Nederland moest ik soms nadenken hoe je iets ook al weer in het Nederlands zegt, vooral modetermen. In mijn klas zeggen we nu allemaal centre-front en centre-back in plaats van midden-voor en midden-achter, dat komt door mij!

Het is een heel toffe ervaring, ik zou tegen iedereen willen zeggen, als je nog twijfelt: gewoon doen!"

Meer nieuws lezen

Go for Africa - vijf persoonlijke verhalen

23 mei 2024: Alle vijf de avonturen hier te lezen Lees verder

Symposium 2024 – Samen maken we Mondriaan

26 april 2024: Iedereen werkt mee aan succesvolle nieuwe editie Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten