Elke punt telt

12 februari 2019

​De Foodtruck wordt op vrijdag 22 maart ingezet om geld in te zamelen voor de Voedselbank. "Eerstejaars studenten van de opleiding Zelfstandig werkend kok niveau 3 hebben dit helemaal zelf voor elkaar gebokst", vertelt Vincent Dullaart (docent praktijk koken en vak theorie) met enige trots. "Die dag gaan ze op de Grote Markt in Den Haag pizza's bakken en verkopen onder het motto: 'Elke punt telt'. De opbrengst gaat helemaal naar het goede doel."

Vincent was in eerste instantie niet zo enthousiast om een aantal uren het vak Burgerschap in te vullen. "Ik ben kok, dus ik kan de studenten leren koken. Maar drugsproblematiek vind ik lastig. Ik was ook niet zo gelukkig met de reader Burgerschap en ik stelde me de vraag hoe ik het programma kon mixen met de praktijk van de opleiding. Met de klas heb ik de pijlers – juridisch, politiek, maatschappelijke problemen, zeg maar – besproken en hebben we een link willen leggen tussen het vak kok en burgerschap."

Wat zal je doen met 1 miljoen?

"Na een aantal lessen discussiëren kwam het idee uit de klas of ze niet iets konden doen voor een goed doel. Ik heb ze voor de keus gesteld: wat zal je doen met 1 miljoen? De suggesties kwamen al snel. Iets voor ouderen? Iets voor kinderen? Voor mensen die het moeilijk hebben? Zo kwamen we uiteindelijk op de Voedselbank uit. Het werd pizza's bakken en verkopen op de Grote Markt."

Foodtruck helpt Voedselbank

"We kregen de beschikking over de Foodtruck. De klas is verdeeld in verschillende groepen. In het kader van ondernemerschap moesten de studenten alles zelf regelen. De vergunning aanvragen, sponsors regelen, producten inkopen en ga zo maar door. Door sponsoring kan de hele opbrengst op 22 maart naar de Voedselbank."

"De studenten hebben ook flyers gemaakt en mensen benaderd die iets kunnen vertellen over armoede. Zo komen de directeur van de Voedselbank en de Wethouder van Sociale zaken, Armoedebestrijding, Maatschappelijke opvang aan het woord. Zij kopen natuurlijk ook een pizzapunt. Het hoofd City Marketing Den Haag verzorgt een les over hoe je deze actie het beste kunt promoten. Een pizzabakker leert de studenten pizza's bakken en Bureau Voedselveiligheid behandelt hoe ze voedsel correct kunnen uitserveren. Nu is het zaak om zoveel mogelijk mensen op 22 maart naar de Grote Markt te trekken. Daar treffen ze extra gemotiveerde eerstejaars met hart voor het goede doel."

Meer nieuws lezen

Studenten voor ict-support naar Litouwen

03 april 2024: Leuke en leerzame reis Lees verder

Vijf medailles voor Team Mondriaan bij Skills Heroes

25 maart 2024: Drie keer goud en twee keer brons Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten