VAVO Haaglanden

VAVO Haaglanden

“Nog één examen heb ik te gaan en dan ben ik klaar. Nederlands en Frans doe ik op vwo-niveau en wiskunde op havo-niveau. Met de deelcertificaten kan ik een jaar hbo-rechten gaan doen en als ik dan mijn propedeuse heb gehaald wil ik aan de universiteit international business law gaan studeren met Russisch als bijvak. Ik heb ook al Chinees geleerd en wil misschien nog wel Arabisch gaan leren.” Evianne (18) volgt haar eindexamentraject op het VAVO Haaglanden.

Minder verplichtingen

“Mijn eerste lesdag kan ik mij nog goed herinneren. “Mondriaan Leeghwaterplein” had bij mij een vrij negatieve bijklank en toen ik hier voor het eerst rondliep was het wel even wennen. Daar was ik gelukkig al snel overheen. Je hebt veel minder sociale verplichtingen. De sfeer hier maakt het en de vriendschappen die je hier opbouwt zijn oprechter. Op de middelbare school moet je wel met elkaar omgaan omdat je elkaar elke dag de hele dag ziet. Hier zie je elkaar veel minder en als je iets leuks wil doen met een klasgenoot, dan kies je daar zelf voor. Ik hou wel van een feestje en ik heb al snel een borrel georganiseerd op de Grote Markt voor dertig schoolgenoten.”

Over vooroordelen heen stappen

“Ik was nog heel jong toen ik naar het gymnasium ging en heb er acht jaar op gezeten. Helaas maakte ik er ook een chaotische periode mee waarin de rectoren elkaar snel opvolgden. Er kwam een erg soepel toelatingsbeleid dat voor mij en veel anderen niet altijd goed aanvoelde. In die periode roeide ik ook op wedstrijdniveau en had ik bijbanen als directiesecretaresse en barvrouw. Een druk leven dus en daar is niets mis mee, maar met de situatie op school werd het mij teveel en kreeg ik een burn-out toen ik in de 5e klas zat. Toen ik daar overheen was, moest ik op zoek naar een school waar ik mijn middelbare schoolopleiding af kon ronden. Ik heb toen nog gedacht aan bijvoorbeeld Luzac, maar dat bleek veel te duur. Uiteindelijk ben ik toen over mijn eigen vooroordelen heengestapt en heb ik mij aangemeld voor het vavo.”

Rutte-regeling

“Ik maak gebruik van de Rutte-regeling. Die is bedoeld voor leerlingen die kans lopen het voortgezet onderwijs zonder diploma te verlaten, maar door uitbesteding aan het vavo alsnog een diploma kunnen halen. Een enorm pluspunt van het vavo is de manier waarop docenten met je omgaan, gewoon zoals volwassenen met elkaar om horen te gaan. Ik vind dat fijn want ik wil niet meer als kind behandeld worden. Als ik nu nog op een middelbare school zou zitten, dan zou ik op de gang eersteklassers tegenkomen die tikkertje spelen, daar heb ik echt geen behoefte meer aan.”

Lees hieronder de tip van Evianne.

“Zie het vavo niet als een verloren jaar, maar als een verrijking van jezelf.”

De tip van Evianne