Schoolambassadeur School voor Toerisme en Recreatie 2020

Schoolambassadeur School voor Toerisme en Recreatie 2020

"Mijn moeder werkte vroeger als reisleider in Griekenland, mijn vader werkte daar in een hotel. Uiteindelijk zijn ze samen terug naar Nederland verhuisd, daar wonen ze nu ruim 20 jaar. Mijn liefde voor het vak zit dus echt in mijn bloed! Toen mijn docent mij vroeg als ambassadeur zei ik: is dat wel iets voor mij? Maar iedereen in mijn omgeving zei: doe het nou maar. En nu achteraf ben ik heel blij dat ik het heb gedaan! In toerisme ben je altijd met mensen bezig en het is heel leuk om mensen te spreken die ook voor dit vak willen kiezen." - Eva (19) studeert zelfstandig medewerker travel & hospitality en is ambassadeur voor de School voor Toerisme en Recreatie.

Ga je dromen achterna

"Voor deze opleiding staat gastvrijheid echt op nummer één. Je moet het leuk vinden om met mensen te werken en hen van dienst te zijn. Daarnaast is doorzettingsvermogen ook heel belangrijk. Toen ik geboren werd, had ik een zuurstoftekort. De arts zei tegen mijn ouders dat ik waarschijnlijk nooit zou kunnen lopen. Nog steeds heb ik een handicap, maar dat houdt mij niet tegen in datgene wat ik wil. De boodschap die ik graag aan andere jongeren van mijn leeftijd zou willen meegeven is dat als je iets écht wil, dan moet je ervoor gaan. Ga je dromen achterna, want het gaat je lukken, met of zonder lichamelijke beperking."

Over de opleiding

"Tijdens de opleiding leer je het eerste jaar heel veel op school. Je oefent hoe je om moet gaan met een boze klant, hoe je een gast ontvangt en nog veel meer. Vanaf het tweede jaar ga je al die kennis toepassen tijdens verschillende stages. Je krijgt de kans om heel veel verschillende dingen te proberen. Het heeft mij enorm geholpen om te bepalen wat ik wel leuk vond en wat juist niet. Ook de diversiteit in de klas is heel fijn. Wij hebben een klas met wel 10 verschillende culturen en omdat je heel veel samendoet zoals een studiereis, hotels bezoeken en lessen volgen, word je al snel een hecht clubje.

Het leukste aan deze opleiding vond ik mijn stage in het buitenland. Ik heb 20 weken stagegelopen op Kreta, ik spreek de Griekse taal goed, dus voor mij was het echt thuiskomen. Als je kiest voor een opleiding in toerisme moet je goed zijn in je talen en vooral niet bang zijn om contacten te leggen of te spreken in het openbaar. Daarnaast leer je ook alles over gastvrijheid met leuke oefeningen. De opleiding heet niet voor niets travel & hospitality."

Doorleren of aan de slag

"Wat ik ga doen als ik mijn diploma op zak heb? Ik denk dat ik nog een jaar ga doorleren. Ik zou graag als leidinggevende aan het werk gaan en Mondriaan heeft een heel fijn programma waarmee je in één jaar van niveau 3 naar niveau 4 kunt doorstromen. Daarnaast werk ik nu ook als receptionist bij een vakantiepark bij mij in de buurt, de perfecte bijbaan eigenlijk. En wie weet kan ik daar ook wel doorgroeien. Voor nu, eerst slagen en daarna zien we wel verder!"

School biedt veel uitstapjes en kansen: gastvrouw bij een event, een bezoek aan de vakantiebeurs, bedrijfsbezoeken. Het is niet verplicht maar meld je bij zoveel mogelijk events aan! Je leert er elke keer namelijk zoveel van en daar heb je na je opleiding onwijs veel plezier van.

De tip van Eva