Secretariaat en receptie

Secretariaat en receptie

“Ik ging werken, meestal als verkoopster en ik was er voor mijn kinderen. Die zitten nu op school en ik ben blij met de kans die ik op deze school krijg. Hier kan ik me in een prettig tempo aan mijn studie wijden.” In de moederklas die speciaal is ingericht voor jonge moeders die de zorg hebben voor hun kleine kind(eren). Donnée (33) volgt de opleiding Secretariaat en receptie aan de School voor Administratie Den Haag.

"Ik val wel een beetje op in de klas, sommige klasgenoten noemen mij zelfs de oma van de klas. Ik zeg niet veel, maar als ik wat zeg dan wordt er ook meteen goed naar me geluisterd. Ik heb een zoon van acht en een dochter van elf. Vroeger heb ik vmbo gedaan en toen heb ik er niet voor gekozen om door te gaan leren. Dat is ook omdat ik geen theoriemens ben.

Een nieuwe start

Na mijn scheiding wilde ik niet meer afhankelijk zijn van anderen en een opleiding gaan doen. Ik kon mijn diploma niet meer vinden, maar het leek me toch al prettig om weer bij het begin te beginnen. Het was ook al weer even geleden dat ik les heb gehad, dus mijn kennis mocht wel weer opgefrist worden. Uiteindelijk wil ik graag receptiewerk gaan doen. Het lijkt me echt iets voor mij om het visitekaartje van een bedrijf te zijn en de mensen te begroeten met een glimlach. Het is een luxe om naar school te gaan en genoeg tijd te hebben om voor je gezin te zorgen. Dat geeft mij ook de rust die ik nodig heb. Er hangt hier op school een bord met de tekst: “Op deze school krijgen alle studenten een verschillende behandeling!” en dat is precies wat er gebeurt.

Uitwisselingsprogramma

In april ben ik met elf anderen naar Shanghai gegaan. Dat was voor mij een ontzettend mooie en leerzame ervaring. Ik heb daar dingen geleerd die je op school niet zo snel leert. Het viel me ook op dat mensen daar zo weinig keuzes hebben. Dat maakt het leven misschien soms wel makkelijker, maar toch ben ik blij dat ik hier woon. Ook al zijn de mensen daar wel heel erg gastvrij. Je komt ook bij de mensen thuis en zo leer je een cultuur vaak het beste kennen. Toen de Chinese studenten in Den Haag op bezoek waren heb ik meegeholpen. Ik ben meegegaan naar het Binnenhof en naar het Vredespaleis. Allemaal leuke ervaringen die bijdragen aan je persoonlijke groei.”

Lees hieronder de tip van Donnée.

"Pak de kansen die je krijgt. Niet uitstellen maar gewoon doen."

De tip van Donée