Onderwijsassistent

Onderwijsassistent

Wil jij werken in het onderwijs en bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen?

Word jij blij van het idee dat je een kind net dat extra zetje in de juiste richting kan geven? Ben je flexibel, creatief en lijkt het je leuk om met kinderen te werken? Dan is de opleiding tot onderwijsassistent echt iets voor jou.

In de klas is waar het gebeurt, elk kind is anders en verdient persoonlijke aandacht. Als onderwijsassistent begeleid je kinderen en jongeren van alle leeftijden, zowel in groepjes als één op één. Je ondersteunt de leerkracht, maar hebt ook je eigen taken. De kinderen kunnen met al hun vragen en voor steun bij jou terecht.

Is dit beroep iets voor jou?

Er is een groot lerarentekort in Nederland, de vraag naar onderwijsassistenten neemt toe, dat biedt veel kansen en mogelijkheden. Dit geldt voor zowel het basis-, speciaal, voortgezet als het beroepsonderwijs.

In welk type onderwijs je ook komt te werken, zowel leerlingen als studenten hebben behoefte aan hulp of uitleg. Je geeft de leerlingen de tijd, aandacht en begeleiding die zij nodig hebben om weer verder te kunnen. Hierdoor heb je een belangrijke rol binnen de klas en voor de school. Je werkt zelfstandig maar ook in teamverband. Het belang en de ontwikkeling van de kinderen of jongeren staat voorop. Je bent een extra paar ogen in de klas en kunt je inleven in hun belevingswereld en thuissituatie. Geduld is belangrijk, maar af en toe zal je ook streng moeten zijn als dat nodig is. De onderwijsassistent: naast de leerkracht, midden in de klas.

Wat leer je tijdens deze opleiding?

Tijdens de opleiding Onderwijsassistent leer je alles wat je moet weten en kunnen als je in de klas wilt staan. Er zijn lessen op school als ontwikkelingspsychologie, pedagogiek en didactiek, maar je gaat ook de praktijk ervaren. We hebben een uniek stagesysteem waarmee je samen met je medestudenten aan de slag gaat in de klas. Daarbij ga je stage lopen op verschillende scholen waarmee wij een nauwe samenwerking hebben. Natuurlijk krijg je daarbij ondersteuning en begeleiding vanuit het ROC.

Waar kun je werken?

Als je de opleiding Onderwijsassistent hebt afgerond kun je direct aan de slag in het basisonderwijs, het speciaal onderwijs, het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs.

Leuk weetje: er werken ook oud-studenten als onderwijsassistent bij ROC Mondriaan.

Na deze opleiding verder leren?

Wil je na deze opleiding doorstuderen op het hbo? Denk bijvoorbeeld aan de PABO, Maatschappelijk werk, Pedagogiek. Dat kan! Deze opleiding bereidt je hier met keuzevakken goed op voor.

Interesse in de bbl-opleiding?

Let op: de bbl-opleiding start alleen in februari in Den Haag. Je hebt voor deze opleiding een baan in het onderwijs nodig. Mocht je een Pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 diploma hebben dan kan je de opleiding versneld doorlopen.

Wist je dat...

er door een lerarentekort steeds meer vraag is naar onderwijsassistenten?

Praktische informatie

Vooropleiding

Voor deze opleiding heb je een van de volgende vooropleidingen nodig:

  • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
  • mbo-diploma, niveau 3 of niveau 2
  • een vergelijkbaar buitenlands diploma, aangevuld met met taalniveau 2F
  • een positief advies van de intakecommissie

Afhankelijk van de groepsgrootte is een tweede instroommoment in februari mogelijk

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten:
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leermiddelen (boeken, readers, licenties): afhankelijk van het leerjaar waar je in zit rond de € 300,-.

Laptop

Een student dient ook over een laptop te beschikken die voldoet aan een aantal minimumeisen. Deze eisen zijn te vinden op www.rocmondriaan.nl/byod.

Intake

Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je hiervan een bevestiging en de vraag om een aantal zaken naar ons op te sturen, zoals een kopie van je rapport en/of diploma en cijferlijst, een ingevulde intakevragenlijst en een doorstroomformulier indien van toepassing.

Vervolgens word je uitgenodigd voor een intakeactiviteit. Tijdens deze activiteit krijg je informatie over de opleiding die je hebt gekozen. Verder vragen we naar je achtergrond en ervaringen. Welke vooropleiding en eigenschappen je precies nodig hebt, verschilt per opleiding.

Voor BOL-opleidingen op niveau 2, 3 of 4 moet je in ieder geval een geschikt (v)mbo-diploma hebben. Voor een BBL-opleiding kun je je inschrijven als je werkzaam bent bij een erkend leerbedrijf en voldoet aan de vereiste toelatingsvoorwaarden

Eigenschappen

Deze opleiding is iets voor je als je...

  • goed kan omgaan met kinderen
  • wilt werken in een team
  • creatief denkt
  • communicatief vaardig bent
  • je betrokken voelt bij onderwijs

Stage

Voordat je stage gaat lopen moet je rekening houden met het volgende:

  • Je bent in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Je stageadres of werkgever kan vragen om een Hepatitis B-vaccinatie

Informatie per locatie

Zorg en Welzijn Westland Europa 1

Niveau 4
3 jaar
augustus
bol

Pedagogische en Sociale beroepen Vaz Diasdreef 5

Niveau 4
3 jaar
aug, febr
bbl & bol

Hier kun je deze opleiding volgen

Vaz Diasdreef 5

Bekijk deze locatie

Verder studeren

Contact

Wil jij meer weten over deze opleiding? Kom dan naar een van onze Open Dagen of neem contact op met de school waar je deze opleiding wilt volgen.

Op zoek naar een specifieke opleiding?