Dienstverlening, Medewerker sport en recreatie

Dienstverlening, Medewerker sport en recreatie

Jij assisteert bij de lessen, trainingen, projecten en evenementen van uiteenlopende sport- en bewegingsactiviteiten.

Dienstverlening medewerker Sport en Recreatie is een 2-jarige opleiding. Je krijgt lessen op het gebied van dienstverlening en recreatie. Je wordt opgeleid tot een breed inzetbare medewerker. Taken die daarbij horen zijn: optreden als aanspreekpunt, uitvoeren van veiligheidsprocedures, het assisteren van sportieve activiteiten en schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden.

Je leert werken met allerlei doelgroepen: van kinderen tot ouderen, vakantiegangers, fanatieke sporters, recreanten en mensen uit verschillende culturen. Bijvoorbeeld binnen een recreatieteam op een camping, bij een buitenschoolse opvang of bij een sportvereniging.

Je krijgt zowel praktijkvakken als theorievakken. Je krijgt bijvoorbeeld vakken als:

 • Dienstverlening
 • ICT
 • Sociale vaardigheden
 • Les- en leidinggeven
 • Burgerschap
 • Sportvakken

Nog meer leren?
Binnen de opleiding mag je zelf het keuzedeel kiezen waarin jij je extra wilt specialiseren. Je kan kiezen voor assistent fitnesstrainer of voor de doorstroommodule niveau 3.

Waar kun je werken?

Het werkveld is erg breed, je kunt werken binnen de sport- en recreatie: denk aan vakantieaccommodaties, activiteitencentra, buitensportbedrijven, fitnesscentra, zwembaden, sportverenigingen en binnen het sportbuurtwerk (bijvoorbeeld de Richard Krajicek Foundation)

Praktische informatie

Vooropleiding

Voor deze opleiding heb je een van de volgende vooropleidingen nodig:

 • vmbo-diploma basis
 • mbo 1
 • heb je een buitenlands diploma dat met deze vooropleidingen te vergelijken is, dan vragen we ook taalniveau CEF B1

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten.

Basisuitrusting:
Voor je opleiding gebruik je vakspecifieke gereedschappen: voor de kappersopleiding heb je bijvoorbeeld kappersscharen nodig en voor de koksopleiding koksmessen. De school zorgt ervoor dat die basisuitrusting aanwezig is. Je kunt er ook voor kiezen om die basisuitrusting zelf te kopen, omdat je bijvoorbeeld je eigen kappersscharen of koksmessen wilt hebben. Dat is niet verplicht, maar is een eigen vrijwillige keus. Let op: in de tabel zijn wel bedragen opgenomen bij de onderwijsbenodigdheden voor bijvoorbeeld de kappersschaar of koksmessen maar die hoeven dus niet verplicht aangeschaft te worden.

Onderwijsbenodigdheden:
Voor elke opleiding heb je persoonlijke spullen nodig om het onderwijs te volgen, zoals: boeken, laptop, softwarelicenties of werk- of sportkleding en schoenen. Deze onderwijsbenodigdheden schaf je zelf aan, we proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. We werken samen met een leverancier maar je mag de spullen ook elders kopen.

Vrijwillige bijdrage:
Een vrijwillige bijdrage vragen we voor activiteiten, zoals excursies, studiereizen of feesten. Doe je mee aan de activiteit, dan betaal je de kosten die ervoor gerekend worden. Mocht je niet deelnemen dan krijg je een alternatief programma aangeboden. Deelname aan de activiteit is vrijwillig. Meedoen aan de activiteiten is geen voorwaarde om je diploma te behalen.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leerjaar Onderwijsbenodigdheden: boeken, readers, licenties e.d. Onderwijsbenodigdheden: kleding, schoenen, e.d.* Vrijwillige bijdrage excursies e.d. Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 310 290 95 695
2 45 45
740

De kosten bij kleding, schoenen e.d. zijn de kosten voor het kledingpakket bij Intersport; deze zijn niet verplicht. De kosten voor een keuzedeel staan niet genoemd, dit is afhankelijk van het keuzedeel waar je voor kiest.

Sport-intake

Waarom doen we een sport-intake?
We willen jou de kans bieden om beter kennis te maken met de opleiding en een goed beeld te vormen van de lichamelijke belasting tijdens de opleiding. Daarnaast gebruiken wij de sport-intake om jou te adviseren over jouw geschiktheid voor deze opleiding.

Hoe verloopt de sport-intake voor deze opleiding?
De sport-intake is bedoeld om een inschatting te maken van je motorische vaardigheidsniveau en duurt één dag. Wil jij je goed voorbereiden? We hebben per onderdeel beschreven wat je precies gaat doen. Lees dus goed onze toelichting

Let op: een sport-intake herkansen is niet mogelijk.

Data sport-intake

Een sport-intake maakt deel uit van de aanmeldingsprocedure. Wil je een opleiding volgen bij de School voor Lifestyle, Sport en Bewegen? Meld je dan snel aan voor een van onze sportopleidingen en je wordt uitgenodigd voor een van onze toelatingsdagen.

De sport-intakes vinden plaats op:

 • dinsdag 16 april 2024
 • dinsdag 28 mei 2024
 • dinsdag 4 juni 2024
 • dinsdag 25 juni 2024

Eigenschappen

Deze opleiding is echt iets voor jou als je ...

 • een hart voor sport hebt
 • mensen kan stimuleren
 • mensen iets wilt aanleren
 • het leuk vindt om met verschillende doelgroepen te werken
 • goede sociale vaardigheden hebt
 • het leuk vindt om voor een groep te staan
 • het leuk vindt om mensen in beweging te krijgen

Proefstuderen

Kom proefstuderen bij Lifestyle, Sport en Bewegen op:

 • woensdag 20 december 2023
 • woensdag 06 maart 2024

Interesse?
Aanmelden kan via sport@rocmondriaan.nl

Stage

De stage plaatsen zijn bepaald door de opleiding. Jij geeft je voorkeur voor op voor een stage, waarna jij vervolgens ingedeeld wordt op een stageplaats. In het eerste leerjaar zal dit gaan om een verenigingsstage. In het tweede leerjaar zal de keuze bestaan uit meerdere stageplaatsen zoals een buitenschoolse kinderopvang, een verenigingsstage of binnen het sport buurwerk.

Voordat je stage gaat lopen moet je rekening houden met het volgende:

 • Je bent in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Je stageadres of werkgever kan vragen om een Hepatitis B-vaccinatie

Informatie per locatie

Lifestyle, Sport en Bewegen Brasserskade 1

Niveau 2
2 jaar
augustus
bol

Hier kun je deze opleiding volgen

Brasserskade 1

Bekijk deze locatie

Verder studeren

Sport- en bewegingsleider

Niveau 3, bol Meer over deze opleiding

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Aankomend medewerker grondoptreden

Niveau 2, bol Meer over deze opleiding

Beveiliger 2

Niveau 2, bbl, bol Meer over deze opleiding

Beveiliger, oriëntatie Koninklijke Marechaussee

Niveau 2, bol Meer over deze opleiding

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar een van onze Open Dagen
Kan je niet wachten? Neem dan hier alvast een kijkje.

Neem direct contact met ons op via:
088-6663678 of sport@rocmondriaan.nl

Op zoek naar een specifieke opleiding?