Assistant Fashion Tailor

Assistant Fashion Tailor

Als Assistant Fashion Tailor maak je kleding naar eigen ontwerp of naar de wens van de klant.

Ben je creatief en vindt het leuk om zelf kleding te maken? Volg je de nieuwste trends in de modewereld? Vind je het leuk om met je handen bezig te zijn en kleding te creëren? Wellicht is werken als een Assistant Fashion Tailor iets voor jou.

Je werkt veelal in een team en je hebt daar een assisterende ondersteunende rol. Je overlegt met de opdrachtgever. Maakt afspraken over het ontwerp, de stofkeuze en wanneer het klaar moet zijn. Je neemt de maten en je tekent een patroon, dat is de 'bouwtekening' van een kledingstuk.

Je knipt het patroon uit de stof. Je naait de patroondelen en om te kijken of je alles goed hebt gedaan, komt de opdrachtgever passen. Zo kan je zien welke aanpassingen je nog moet doen. Daarna maak je het kledingstuk af en gaat een tevreden klant de deur uit.
Kortom je leert alle vaardigheden om een professionele Assistent Fashion Tailor te worden.

Wat leer je bij de opleiding Assistent Fashion Tailor?

Je leert ontwerpen, maatnemen, patroontekenen, zo economisch mogelijk met je stof omgaan, naaien, passen bij de opdrachtgever. Je leert omgaan met verschillende stoffen en fournituren. Ook het omgaan met de verschillende professionele machines leren we je vanaf het begin.

Moet je al iets kunnen voordat je aan de opleiding begint?

Nee, dat hoeft niet. Wij leren je helemaal vanaf het begin mooie kleding te maken. Je maakt in het begin de kleding op je eigen maat. Hoe leuk is om voorloper te zijn in de mode? Wij weten wat er volgend jaar in de mode is. Jij kan die alvast voor jezelf gaan maken. Alles wat je maakt, is van jou.

Waar kun je werken?

In bedrijven of ateliers die zich bezighouden met maatkleding, reparaties of aanpassingen van kleding. Denk bijvoorbeeld aan een atelier waar maatkleding wordt gemaakt als een designer, bruidsmodezaak of kostuumatelier. Maar ook bij een veranderatelier, kledingreparatiebedrijf of confectiebedrijf kun je terecht.
Je kunt ook zelfstandig als ondernemer aan de slag.

Wist je dat...

de studenten hebben meegewerkt aan de tentoonstelling in het Gemeentemuseum, 100 De Stijl?

Praktische informatie

Vooropleiding

 • diploma vmbo-kader, vmbo-TL of vmbo-GL
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs 3 naar 4 havo

Voor de opleiding is geen specifieke voorkennis nodig.

Kosten

In de tabel hieronder vind je de specifieke schoolkosten voor de opleiding. Algemene informatie over de kosten vind je hier.

Intake

Voor de intake doe je creatieve thuisopdrachten die tijdens het gesprek aan bod komen. Zo teken/ontwerp je een etui en maak je een moodboard. Verder lever je je doorstroomformulier in en schrijf je een motivatiebrief waarin je uitlegt waarom dit de opleiding voor jou is.

Eigenschappen

Je bent creatief, technisch vaardig, commercieel, kunt je goed inleven en samenwerken, bent nauwkeurig en hebt gevoel voor modetrends.

Stage

In ieder leerjaar loop je 10 tot 15 weken stage. De stageplek mag je zelf uitzoeken uit een aantal geselecteerde bedrijven.

Opleidingsprogramma

Wat leer je?

 • omgaan met de klant of opdrachtgever
 • vormgeven en ontwerpen van kleding
 • materialen en hun gebruik kennen
 • maatnemen
 • patroontekenen
 • het passen van kledingstukken
 • vervaardigen van kleding
 • Nederlands, rekenen, Engels
 • burgerschap
 • duurzaam werken

Wat moet je uiteindelijk kunnen en kennen?

Je kan je inleven in de opdrachtgever, je bent klantvriendelijk en kan goede adviezen geven die aansluiten op de wensen van de opdrachtgever. Je weet wat voor materialen er zijn en waarvoor ze geschikt zijn. Je vindt het leuk om met je handen te werken en een mooi product te maken. Je bent nauwkeurig en hebt een goed oog voor details. Je werkt soms zelfstandig soms onder leiding van de Fashion Tailor, kunnen samenwerken is belangrijk.

Informatie per locatie

Beauty, Hair & Fashion Leeghwaterplein 72

Niveau 3
3 jaar
aug, febr
bol

Hier kun je deze opleiding volgen

Leeghwaterplein 72

Bekijk deze locatie

Doorstromen? Dat kan!

Fashion Tailor

Niveau 4, bol Meer over deze opleiding

Je kan doorstromen naar de niveau 4 opleiding Fashion Tailor.

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088-6663227, 088-6664696 of bhf@rocmondriaan.nl

Op zoek naar een specifieke opleiding?