Assistant Fashion Tailor

Assistant Fashion Tailor

Als Assistant Fashion Tailor maak je kleding naar eigen ontwerp of naar de wens van de klant.

Ben je creatief en vindt het leuk om zelf kleding te maken? Volg je de nieuwste trends in de modewereld? Vind je het leuk om met je handen bezig te zijn en kleding te creëren? Wellicht is werken als een Assistant Fashion Tailor iets voor jou.

Je werkt veelal in een team en je hebt daar een assisterende ondersteunende rol. Je overlegt met de opdrachtgever. Maakt afspraken over het ontwerp, de stofkeuze en wanneer het klaar moet zijn. Je neemt de maten en je tekent een patroon, dat is de 'bouwtekening' van een kledingstuk.

Je knipt het patroon uit de stof. Je naait de patroondelen en om te kijken of je alles goed hebt gedaan, komt de opdrachtgever passen. Zo kan je zien welke aanpassingen je nog moet doen. Daarna maak je het kledingstuk af en gaat een tevreden klant de deur uit.
Kortom je leert alle vaardigheden om een professionele Assistent Fashion Tailor te worden.

Wat leer je bij de opleiding Assistent Fashion Tailor?

Je leert ontwerpen, maatnemen, patroontekenen, zo economisch mogelijk met je stof omgaan, naaien, passen bij de opdrachtgever. Je leert omgaan met verschillende stoffen en fournituren. Ook het omgaan met de verschillende professionele machines leren we je vanaf het begin.

Moet je al iets kunnen voordat je aan de opleiding begint?

Nee, dat hoeft niet. Wij leren je helemaal vanaf het begin mooie kleding te maken. Je maakt in het begin de kleding op je eigen maat. Hoe leuk is om voorloper te zijn in de mode? Wij weten wat er volgend jaar in de mode is. Jij kan die alvast voor jezelf gaan maken. Alles wat je maakt, is van jou.

Waar kun je werken?

In bedrijven of ateliers die zich bezighouden met maatkleding, reparaties of aanpassingen van kleding. Denk bijvoorbeeld aan een atelier waar maatkleding wordt gemaakt als een designer, bruidsmodezaak of kostuumatelier. Maar ook bij een veranderatelier, kledingreparatiebedrijf of confectiebedrijf kun je terecht.
Je kunt ook zelfstandig als ondernemer aan de slag.

Wist je dat...

de studenten hebben meegewerkt aan de tentoonstelling in het Gemeentemuseum, 100 De Stijl?

Praktische informatie

Vooropleiding

 • diploma vmbo-kader, vmbo-TL of vmbo-GL
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs 3 naar 4 havo

Voor de opleiding is geen specifieke voorkennis nodig.

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten:
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding.

Basisuitrusting:
Voor je opleiding gebruik je vakspecifieke gereedschappen: voor de kappersopleiding heb je bijvoorbeeld kappersscharen nodig en voor de koksopleiding koksmessen. De school zorgt ervoor dat die basisuitrusting aanwezig is. Je kunt er ook voor kiezen om die basisuitrusting zelf te kopen, omdat je bijvoorbeeld je eigen kappersscharen of koksmessen wilt hebben. Dat is niet verplicht, maar is een eigen vrijwillige keus. Let op: in de tabel zijn wel bedragen opgenomen bij de onderwijsbenodigdheden voor bijvoorbeeld de kappersschaar of koksmessen maar die hoeven dus niet verplicht aangeschaft te worden.

Onderwijsbenodigdheden:
Voor elke opleiding heb je persoonlijke spullen nodig om het onderwijs te volgen, zoals: boeken, laptop, softwarelicenties of werk- of sportkleding en schoenen. Deze onderwijsbenodigdheden schaf je zelf aan, we proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. We werken samen met een leverancier maar je mag de spullen ook elders kopen.

Vrijwillige bijdrage:
Een vrijwillige bijdrage vragen we voor activiteiten, zoals excursies, studiereizen of feesten. Doe je mee aan de activiteit, dan betaal je de kosten die ervoor gerekend worden. Mocht je niet deelnemen dan krijg je een alternatief programma aangeboden. Deelname aan de activiteit is vrijwillig. Meedoen aan de activiteiten is geen voorwaarde om je diploma te behalen.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leerjaar Onderwijsbenodigdheden: boeken, readers, licenties e.d. Onderwijsbenodigdheden: kleding, schoenen e.d. Vrijwillige bijdrage excursies e.d. Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 190 190
2 90 90
3 40 40
320

Wat moet ik verder nog aanschaffen voor deze opleiding?

 • een naaimachine is wenselijk, maar niet verplicht

De school stelt stof ter beschikking, maar het is leuker om je eigen stoffen mee te brengen. Alles wat je maakt mag je houden.

Intake

Voor de intake doe je creatieve thuisopdrachten die tijdens het gesprek aan bod komen. Zo teken/ontwerp je een etui en maak je een moodboard. Verder lever je je doorstroomformulier in en schrijf je een motivatiebrief waarin je uitlegt waarom dit de opleiding voor jou is.

Eigenschappen

Je bent creatief, technisch vaardig, commercieel, kunt je goed inleven en samenwerken, bent nauwkeurig en hebt gevoel voor modetrends.

Stage

In ieder leerjaar loop je 10 tot 15 weken stage. De stageplek mag je zelf uitzoeken uit een aantal geselecteerde bedrijven.

Opleidingsprogramma

Wat leer je?

 • omgaan met de klant of opdrachtgever
 • vormgeven en ontwerpen van kleding
 • materialen en hun gebruik kennen
 • maatnemen
 • patroontekenen
 • het passen van kledingstukken
 • vervaardigen van kleding
 • Nederlands, rekenen, Engels
 • burgerschap
 • duurzaam werken

Wat moet je uiteindelijk kunnen en kennen?

Je kan je inleven in de opdrachtgever, je bent klantvriendelijk en kan goede adviezen geven die aansluiten op de wensen van de opdrachtgever. Je weet wat voor materialen er zijn en waarvoor ze geschikt zijn. Je vindt het leuk om met je handen te werken en een mooi product te maken. Je bent nauwkeurig en hebt een goed oog voor details. Je werkt soms zelfstandig soms onder leiding van de Fashion Tailor, kunnen samenwerken is belangrijk.

Informatie per locatie

Beauty, Hair & Fashion Leeghwaterplein 72

Niveau 3
3 jaar
aug, febr
bol

Hier kun je deze opleiding volgen

Leeghwaterplein 72

Bekijk deze locatie

Doorstromen? Dat kan!

Fashion Tailor

Niveau 4, bol Meer over deze opleiding
Februari instroom

Je kan doorstromen naar de niveau 4 opleiding Fashion Tailor.

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088-6663227, 088-6664696 of bhf@rocmondriaan.nl

Op zoek naar een specifieke opleiding?