Studenten over de grenzen

10 januari 2023

Bram (19) volgt op de International Hotel and Management School de opleiding Manager Ondernemer Horeca. Onlangs ging hij naar Italië voor een wijn-vakwedstrijd die gefinancierd is door Erasmus+, het subsidieprogramma van de Europese Unie dat inzet op internationalisering. Op Mia delen we deze verhalen, ook op het studentenportaal. Dit is het tweede deel, het eerste verhaal (van Dominique) verscheen vorige maand. Wil je meer weten over internationale mogelijkheden, kijk dan op de site van Erasmus+ voor handige informatie.

Naar Senigallia

Bram: “In oktober ben ik vijf dagen naar Italië geweest, naar Senigallia, een mooi stadje in de Marche-regio. Het was één wedstrijddag en voor de rest van de week hadden we ook een druk programma. We hebben een leuke excursie gedaan en een foodtour. En natuurlijk ging ik de Mondriaan-studenten aanmoedigen die met andere wedstrijden meededen. Ik deed zelf mee met de wijn-vakwedstrijd. Een docent vertelde me dat ik me daarvoor kon aanmelden door een filmpje te maken waarin ik vertelde waarom ik een goede kandidaat was. In dat filmpje schonk ik een glas wijn in, liet ik dat even walsen en vertelde ik wat ik allemaal zo leuk vond aan wijn. Toen kreeg ik te horen dat ik mee mocht! Vanuit Erasmus + werden de reis, het hotel en het eten daar betaald. Ik moest er wel wat formulieren voor invullen, over verzekeringen en dergelijke, maar daar hielp mijn school me mee.”

Taalkennis

“Een taaltest Engels was ook onderdeel van de voorbereiding. Daar hoef je niet zenuwachtig voor te zijn, ze willen gewoon weten wat je niveau is. Ik schrok er wel een beetje van toen ik hoorde hoe studenten uit andere landen Engels spreken. Nederlandse studenten zijn daar over het algemeen veel beter in. Mijn Italiaans is dan weer wat minder, maar dit zinnetje had ik al snel geleerd: “Scusi, non parlo italiano”, dat was erg handig.”

Geen medaille, wel veel geleerd

“We deden mee aan de wedstrijd in teams van twee en ik werd daarvoor gekoppeld aan een Italiaanse studente. We kregen veel vragen over wijnregio’s en over verschillende druivenrassen. Gelukkig had ik daar op school al veel over geleerd en mijn eerste twee wijnvignetten gehaald. Ons team werd vierde van twaalf teams, helaas dus geen podiumplek of een medaille. Toch heb ik veel geleerd; ik heb flessen mousserende wijn gesabreerd, dus ontkurkt met een zwaard en we kregen allemaal Italiaanse gerechten te zien waar we de juiste wijn aan moesten koppelen. Natuurlijk was er ook nog het wijn proeven, waarbij je moet zeggen van welke druif de wijn gemaakt is.”

Een gave ervaring

“Je moet ook laten zien dat je goed kunt samenwerken. We begonnen als een groep verschillende mensen en we eindigden eigenlijk als een familie. Het leuke is ook dat je veel vrienden maakt uit allerlei andere landen, uit heel Europa. Ik had zelf een leuke klik met een Franse jongen, waar ik nog steeds contact mee heb. Het was in ieder geval een ontzettend gave ervaring die ik nooit meer ga vergeten.”

Meer nieuws lezen

Onderwijs samen aan de slag in Delft-West

01 juni 2023: Betere samenwerking tussen stadsbestuur en onderwijs Lees verder

Nederlandse kampioenschappen mbo

25 mei 2023: Ook finales in Den Haag Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten