Zelfstandig werkend kok

Zelfstandig werkend kok

Als zelfstandig werkend kok voer je werkzaamheden uit onder toezicht van een leidinggevende.

Je leert de gerechten te bereiden volgens recept en planning. Dit door toepassing van kooktechnieken in de keuken en het juiste gebruik van keukenmateriaal en gereedschappen. Je krijgt ervaring in hoeveel en welke grondstoffen je moet gebruiken. Je werkt bestaande recepten uit en houd je aan de voorschriften op het gebied van hygiëne, veiligheid, Arbo en milieu.

Als zelfstandig werkend kok voer je daarbij een aantal ondersteunende werkzaamheden uit, zoals het meedenken bij de ontwikkeling en uitvoering van nieuwe gerechten, de menukaart en het constant verbeteren van de kwaliteit van het werk. Je houdt hierbij ook rekening met de kosten. Daarnaast help je nieuwe en/of lerende medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Als zelfstandig werkend kok maak je een planning en voer je deze zelfstandig uit.

Je krijgt praktijk- en instructielessen in onze moderne keukens. Verder leer je het vak tijdens je BPV - beroeps praktijk vorming - (stage).Tijdens je studie leer je ook zelf verantwoordelijk te zijn voor je leertraject en leerproces.

Waar kun je werken?

Met de opleiding Zelfstandig werkend kok kun je bij verschillende soorten bedrijven en instellingen aan de slag, bijvoorbeeld een restaurant, bistro, hotel en grand café.

Praktische informatie

Vooropleiding

  • mbo-diploma, niveau 2
  • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten.

Basisuitrusting:
Voor je opleiding gebruik je vakspecifieke gereedschappen: voor de kappersopleiding heb je bijvoorbeeld kappersscharen nodig en voor de koksopleiding koksmessen. De school zorgt ervoor dat die basisuitrusting aanwezig is. Je kunt er ook voor kiezen om die basisuitrusting zelf te kopen, omdat je bijvoorbeeld je eigen kappersscharen of koksmessen wilt hebben. Dat is niet verplicht, maar is een eigen vrijwillige keus. Let op: in de tabel zijn wel bedragen opgenomen bij de onderwijsbenodigdheden voor bijvoorbeeld de kappersschaar of koksmessen maar die hoeven dus niet verplicht aangeschaft te worden.

Onderwijsbenodigdheden:
Voor elke opleiding heb je persoonlijke spullen nodig om het onderwijs te volgen, zoals: boeken, laptop, softwarelicenties of werk- of sportkleding en schoenen. Deze onderwijsbenodigdheden schaf je zelf aan, we proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. We werken samen met een leverancier maar je mag de spullen ook elders kopen.

Vrijwillige bijdrage:
Een vrijwillige bijdrage vragen we voor activiteiten, zoals excursies, studiereizen of feesten. Doe je mee aan de activiteit, dan betaal je de kosten die ervoor gerekend worden. Mocht je niet deelnemen dan krijg je een alternatief programma aangeboden. Deelname aan de activiteit is vrijwillig. Meedoen aan de activiteiten is geen voorwaarde om je diploma te behalen.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:


Bol-variant

Leerjaar Onderwijsbenodigdheden: boeken, readers, licenties e.d. Onderwijsbenodigdheden: kleding, schoenen e.d. Vrijwillige bijdrage excursies e.d. Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 285 130 415
2 245 245
3 60 60
720

De school zorgt voor een messenset in het lokaal of de praktijkruimte. Je kunt deze ook zelf aanschaffen (kosten € 157,-).

Bbl-variant

Leerjaar Onderwijsbenodigdheden: boeken, readers, licenties e.d. Onderwijsbenodigdheden: kleding, schoenen, e.d. Vrijwillige bijdrage excursies e.d. Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 285 285
2 245 245
3 60 60
590

Intake

Tijdens het kennismakingsgesprek wordt o.a. gevraagd waarom jij graag deze opleiding wilt gaan doen en wat je al weet van het beroep. Daarnaast wordt het doorstroomformulier met jou besproken.

Eigenschappen

Als zelfstandig werkend kok moet je in een team kunnen samenwerken. Je moet goed kunnen organiseren en nauwkeurig kunnen werken. Je bent creatief en je kunt je inleven in de wensen van de gast. Je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede lichamelijke conditie hebt en dat je over reken- en taalvaardigheid beschikt.

Informatie per locatie

Horeca en Facilitaire dienstverlening Helenastraat 15

Niveau 3
3 jaar
augustus
bbl & bol

Wij bieden de opleiding aan in bol en bbl. De opleidingsduur is 2-3 jaar.

Horeca en Facilitaire dienstverlening Koningin Marialaan 9

Niveau 3
3 jaar
augustus
bol

Op deze locatie vinden de praktijklessen plaats.

Hier kun je deze opleiding volgen

Koningin Marialaan 9

Bekijk deze locatie

Helenastraat 15

Bekijk deze locatie

Verder studeren

Gespecialiseerd kok

Niveau 4, bbl Meer over deze opleiding

Manager/Ondernemer Horeca (hotel)

Niveau 4, bol Meer over deze opleiding

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Eerste medewerker fastservice

Niveau 3, bol Meer over deze opleiding

Facility Manager

Niveau 4, bol Meer over deze opleiding

Leidinggevende bediening

Niveau 4, bbl, bol Meer over deze opleiding

Zelfstandig werkend gastheer / gastvrouw

Niveau 3, bbl, bol Meer over deze opleiding

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088 666 1426 of info.horeca.fd@rocmondriaan.nl.

Op zoek naar een specifieke opleiding?