Wat leer je bij de opleiding

Verzorgende IG / Maatschappelijke zorg

Als verzorgende IG ben je verantwoordelijk voor de zorg voor ouderen, zieken en gehandicapten op het gebied van gezondheid, wonen en welzijn.

Als Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) help je mensen met verschillende zorgvragen. Dat kunnen zijn ouderen, gehandicapten, mensen met een chronische ziekte en/of psychiatrische problemen. Je kijkt naar de individuele behoeften, wensen en mogelijkheden van de zorgvrager. Op basis daarvan stel je een zorgplan op. Je biedt ondersteuning bij de persoonlijke verzorging, zoals het wassen en binnenkrijgen van voldoende vocht en eten. Je helpt in het huishouden en je stimuleert een zorgvrager zo zelfredzaam mogelijk te leven. Je geeft voorlichting en advies over bijvoorbeeld een gezonde leefstijl, veiligheid in huis en hoe je hulpmiddelen kan gebruiken.

Naast het diploma Verzorgende IG, behaal je ook een diploma van een van de kwalificaties Maatschappelijke zorg op niveau 3: Begeleider specifieke doelgroepen of Begeleider gehandicaptenzorg

Je leert onder andere:

 • zorgen voor de voeding
 • zorgen voor de woonomgeving van zorgvragers
 • rapporteren van veranderingen in de zorgsituatie
 • preventie en gezondheidsvoorlichting en
 • verpleegtechnische vaardigheden

Let op: Voor de bbl-opleiding kun je uitsluitend worden aangemeld door je werkgever.

Wil je deze opleiding doen?

Niveau 3
3 jaar

aug, feb
bbl & bol

Contact


Waar kun je werken?

Je kunt aan de slag in allerlei beroepspraktijken en zorgsituaties: een verzorgingshuis, een instelling voor psychiatrie of verslavingszorg, woonvormen voor gehandicapten of bij de zorgvrager(s) thuis.

Deze opleiding kan je ook volgen als flex-opleiding

Een flex-opleiding is een opleidingstraject waarbij rekening gehouden wordt met jouw vooropleidingen, kennis en leertempo. Voor het volgen van dit traject gelden specifieke eisen, zoals werkervaring, kennis en studievaardigheden, die niet gelden voor de gewone opleiding. Kijk hier voor meer informatie.

Heb jij de opleiding Verzorgende IG niveau 3 afgerond?

Als je de opleiding Verzorgende IG niveau 3 hebt afgerond, dan kun je de opleiding Mbo-Verpleegkundige niveau 4 (bol) verkort doen bij School voor Zorg en Welzijn Delft.

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via de mail j.de.vreugd@rocmondriaan.nl of telefonisch 088-6661290.

Module locaties anchor

Praktische informatie


Welke vooropleiding heb ik nodig?

 • vmbo-diploma, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
 • mbo-diploma, niveau 2
 • een positief intakegesprek
 • een vergelijkbaar buitenlands diploma, aangevuld met taalniveau CEF F2 of Staatsexamen NT2, programma 1 (alle onderdelen behaald)
 • ben je ouder dan 21 en voldoe je niet aan de toelatingsvoorwaarden, dan is het mogelijk dat je een test doet om eventueel toch toegelaten te worden tot de opleiding
 • je werkt bij een erkend leerbedrijf als je een bbl-opleiding wilt volgen

Hoe verloopt de intake voor deze opleiding?

Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je hiervan een bevestiging en de vraag om een aantal zaken naar ons op te sturen, zoals een kopie van je rapport en/of diploma en cijferlijst, een ingevulde intakevragenlijst en een doorstroomformulier indien van toepassing.

Vervolgens word je uitgenodigd voor een intakeactiviteit. Tijdens deze activiteit krijg je informatie over de opleiding die je hebt gekozen. Verder vragen we naar je achtergrond en ervaringen. Welke vooropleiding en eigenschappen je precies nodig hebt, verschilt per opleiding.

Voor BOL-opleidingen op niveau 2, 3 of 4 moet je in ieder geval een geschikt (v)mbo-diploma hebben. Voor een BBL-opleiding kun je je inschrijven als je werkzaam bent bij een erkend leerbedrijf en voldoet aan de vereiste toelatingsvoorwaarden.

Wat zijn de kosten van de opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. Voor een bol-opleiding is in het schooljaar 2019-2020 het lesgeld € 1.168,00. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO (voorheen IB-groep).

Bijkomende kosten:
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening.

VIGMZ

Welke eigenschappen heb ik nodig?

Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en respect voor de zorgvragers. Je kunt je goed inleven in de situatie van de zorgvragers en daarnaast heb je geduld en gevoel voor collegialiteit.

Waar moet ik rekening mee houden als ik stage ga lopen?

 • Je bent in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Je stageadres of werkgever kan vragen om een Hepatitis B-vaccinatie
Module locaties anchor

Hier kun je deze opleiding volgen


Zorg en Welzijn Delft

Brasserskade 1 2612CA Delft
088 6663635

Maatschappelijke zorg en Verzorgende

Aspasialaan 19 2493WN Den Haag
088 6663700

Zorg en Welzijn Leiden

Vondellaan 35 2332 AA Leiden
088 6663715

Verder studeren


Bekijk ook eens...


Op zoek naar een specifieke opleiding?