Niveau 4 BOL 4 jaar

Specialist mode - maatkleding

Als specialist mode – maatkleding werk je als hoofd van een atelier of ben je ondernemer van je eigen maatkledingbedrijf.
Wat leer je bij

Specialist mode - maatkleding

Je neemt de maten van je klant en overlegt over het model en de geschikte stof. Ook weet je hoe je ieder gewenst patroon en kledingstuk moet vervaardigen. Als specialist mode – maatkleding kun je leidinggeven aan een afdeling of bedrijf. Natuurlijk ben je als geen ander op de hoogte van nieuwe trends en ontwikkelingen in de modebranche.

Je leert de specialistische vaktechnieken van maatnemen, patronen maken, passen, vervaardigen en persen en het toepassen hiervan bij het zelfstandig maken van kostuums of kleding. Ook leer je wensen van individuele klanten te vertalen naar een professioneel gemaakt kledingstuk. Je kunt een planning voor een productie maken en mensen aansturen.

Excellente kleermaker

Na het tweede leerjaar Specialist mode-maatkleding is het voor excellente studenten mogelijk om het Excellente kleermaker-traject te gaan volgen. Dit is een traject waarbij je onder andere nieuwe kledingtechnieken en vaardigheden leert en je ondernemingsvaardigheden worden vergroot. Dit leidt tot een diploma Specialist mode-maatkleding niveau 4 en een getuigschrift Excellente kleermaker. De totale studieduur blijft 4 jaar.

Voorbereidingstraject kunstacademie

In het laatste jaar van de opleiding Specialist mode-maatkleding is het mogelijk de voorbereidingscursus voor de kunstacademie aan de Willem de Kooning Academie van de Hogeschool Rotterdam te volgen.

Let op: Voor het schooljaar 2019-2020 hanteren wij een numerus fixus van 70 nieuwe studenten voor ‘allround medewerker mode-maatkleding’ (niveau 3) en ‘specialist mode-maatkleding’ (niveau 4) samen.

Module locaties anchor

Veelgestelde vragen

Welke vooropleiding heb ik nodig?

 • vmbo-diploma kader, gemengde of theoretische leerweg
 • mbo-diploma Allround medewerker mode – maatkleding, niveau 3
 • overgangsbewijs 3 naar 4 havo

Hoe verloopt de intake voor deze opleiding?

Voor de intake doe je creatieve thuisopdrachten die tijdens het gesprek aan bod komen. Zo teken/ontwerp je een etui en maak je een moodboard. Verder lever je je doorstroomformulier in en schrijf je een motivatiebrief waarin je uitlegt waarom dit de opleiding voor jou is.

Wat zijn de kosten van de opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een BOL-opleiding is in het schooljaar 2019-2020 het lesgeld € 1.168,00. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO (voorheen IB-groep).

Bijkomende kosten BOL:

spec m m

Welke eigenschappen heb ik nodig?

Je bent een dynamische persoonlijkheid die kan inspelen op veranderingen. Je bent geïnteresseerd in mode en trends, leest vakliteratuur op modegebied. Je kunt goed communiceren en werkt nauwkeurig. Ook heb je goede sociale vaardigheden en zakelijk inzicht.

Welke vakken krijg ik?

 • Kledingtechniek
 • Voorbereiding & techniek
 • Patroontekenen / CAD / CAM
 • Economie & Organisatie
 • Modevorming
 • Textielwarenkennis
 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Loopbaanoriëntatie en begeleiding
 • Burgerschap

Keuzedelen

Tijdens je opleiding volg je ook keuzedelen. Met een keuzedeel geef je je diploma iets extra’s, je laat zien waar je interesse ligt en waar je goed in bent. Je volgt een keuzedeel op school of in de praktijk of in combinatie. De keuzedelen worden op je diploma vermeld. Je laat zo aan werkgevers en vervolgonderwijs zien waarin jij je gespecialiseerd hebt. Je vergroot hiermee je kansen op toelating tot een hogeschool of een baan.

Kan ik vrijstelling krijgen?

Soms is het mogelijk vrijstelling te krijgen voor één of meer onderdelen. Dat hangt af van je werkervaring, diploma’s of eerder gevolgde opleidingen en cursussen.

Hoe is de stage geregeld?

In ieder leerjaar van de mode-opleiding moet je een aantal weken aaneengesloten stage lopen. Je mag zelf bepalen waar je stage gaat lopen, maar het moet wel een, voor de opleiding, erkend leerbedrijf zijn. Ook stage in het buitenland behoort tot de mogelijkheden.

Module locaties anchor

Hier kun je deze opleiding volgen

Verder studeren?

 • hbo, bijvoorbeeld AMFI, Kunstacademie of TMO

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Op zoek naar een specifieke opleiding? Zoek in ruim 200 opleidingen

Bekijk alle opleidingen