Retailmanager

Retailmanager

Hou je van een uitdaging? Neem je graag het initiatief? Ben je commercieel ingesteld en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Leg je makkelijk contact, ben je gastvrij en heel overtuigend? Dan zit bij de opleiding Retailmanager op de goede plek.

Als retailmanager ben je de verbindende factor tussen klanten, leveranciers en personeel als manager of als (zelfstandig) ondernemer. Je denkt vanuit de klant, zoekt kansen en weet je wat het beste is voor de onderneming. Je begeleidt en coördineert alle werkzaamheden in een winkel, bent verantwoordelijk voor de omzet en neemt beslissingen om doelstellingen te behalen. Deze kunnen betrekking op verkoop,
voorraadbeheer, winkelinrichting, kassa- en geldbeheer en personeel hebben. Als het nodig is werkt de manager retail ook mee in de verkoop en help je bij het presenteren van de artikelen.

Van leidinggeven aan een team, tot verkoop- en adviesgesprekken voeren. Van voorraden controleren en bestellingen plaatsen tot het doen van voorstellen om het assortiment en de presentatie te verbeteren. Allemaal zaken die aan bod komen bij deze opleiding. Ga je liever nog een stapje verder, ben jij die ondernemende manager en wil je graag eigen onderneming starten? Ook dat kan!

Wat leer je daarom onder meer tijdens de opleiding:

• hoe je de goederenstroom en voorraad beheert

• hoe je verkoopactiviteiten coördineert en uitvoert

• hoe je leiding geeft en personeel werft en behoudt

• hoe je uitvoering geeft aan het beleid van een onderneming

• hoe je uitvoering geeft aan hospitality

• hoe je omgaat met nieuwe (digitale) technieken en systemen

Waar kun je werken?

Na het halen van je diploma kun je aan de slag in verschillende winkels. Denk aan een warenhuis of sportzaak, een doe-het-zelfzaak of een kledingwinkel, een hippe trendy winkel of…start gewoon je eigen onderneming!

Praktische informatie

Vooropleiding

  • vmbo-diploma kader, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
  • mbo-diploma Verkoopspecialist, niveau 3

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten:
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leermiddelen: (boeken, readers, licenties) afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 60,- en € 525,-.

Vrijwillige bijdrage: (excursies e.d.) afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 12,- en € 35,-.

Intake

Na je aanmelding krijg je een thuisopdracht opgestuurd en nodigen we je twee keer uit op school. De eerste keer word je uitgenodigd voor een algemene introductie en het maken van een test. Deze test is voor jou en de school belangrijk om de begeleiding goed te starten als je aan de opleiding begint.

Vervolgens nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek waarbij de opdracht en de uitkomst van de test worden besproken en natuurlijk kan je dan ook vragen stellen over de opleiding.

Eigenschappen

Voor deze opleiding heb je een goede motivatie nodig. Je hebt daarnaast een servicegerichte instelling en je kunt goed met collega’s omgaan. Je beschikt over uitstekende communicatieve en commerciële vaardigheden. Je kunt zelfstandig werken.

Vrijstelling

Soms is het mogelijk vrijstelling te krijgen voor één of meer onderdelen. Dat hangt af van je werkervaring, diploma’s of eerder gevolgde opleidingen en cursussen.

Opleidingsprogramma

Voor de eerste twee jaren van deze opleiding vormen projecten de basis. Aan de hand van echte opdrachten van lokale Delftse ondernemers ga je aan de slag. In groepsverband lossen jullie vraagstukken van de ondernemers op. Vakken als marketing, financieel en goederen ondersteunen deze projecten.
Je leert precies dat wat nodig is om in de praktijk aan de slag te gaan. Zo leer je samenwerken, oplossingsgericht denken en pas je wat je leert in de praktijk toe. En alsof dat nog niet genoeg praktijk is, loop gedurende de hele opleiding stage in een winkel. Je doet er zelfs examen!

In jaar twee mag je kiezen. Of je gaat samen met een aantal medestudenten echt ondernemen en onder leiding van docenten starten jullie je eigen onderneming en behaal je vanuit dit keuzedeel Jong Ondernemen een certificaat naast je manager retail diploma. Of je kiest voor het vak e-commerce & digitale marketing en word de manager die met de tijd mee gaat.

Het derde en laatste jaar bestaat o.a. uit je (praktijk-)examens en het schrijven en mondeling verdedigen van jouw beleidsplan.

Informatie per locatie

Business & Law Vaz Diasdreef 5

Niveau 4
3 jaar
aug, febr
bbl & bol

Hier kun je deze opleiding volgen

Vaz Diasdreef 5

Bekijk deze locatie

Verder studeren?

  • hbo Commerciële Economie
  • hbo Small Business en Retailmanagement

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Store Manager

Niveau 4, bol Meer over deze opleiding

Contact

School for Business & Law

Heb je vragen?
Kom dan naar één van onze Open Dagen of stuur een e-mail naar info.mbs@rocmondriaan.nl of bel ons via 088 666 3360.

Op zoek naar een specifieke opleiding?