Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

Vind jij het leuk om met mensen te werken? Wil jij hen ondersteunen en begeleiden op het gebied van zorg en welzijn?

En houd je van plannen en coördineren? Dan is de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg iets voor jou. Tijdens deze opleiding leer jij hoe je mensen uit verschillende doelgroepen begeleidt.

Of nu gaat om mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, dementie of mensen met een psychiatrisch probleem, je leert in te spelen op de behoeftes en mogelijkheden van je cliënten.

Daarnaast leer je hoe je cliënten begeleidt om zelfstandig te wonen, werken en leven. Je ontdekt de verschillende doelgroepen, hoe je met ze communiceert en hoe je ze kunt verzorgen. Ook leer je om een zorgplan te schrijven en de zorg met en voor de cliënt te coördineren. Je bent hét aanspreekpunt voor jouw cliënt en zijn netwerk. Met jouw aandacht maak jij hét verschil!

Let op: Voor de bbl-opleiding kun je uitsluitend worden aangemeld door je werkgever.


Is dit beroep iets voor jou?

Je wil iets betekenen voor anderen en je werkt graag samen. Samen met collega's, familie en betrokkenen werk je aan een prettig leven voor je cliënten. Je kunt zelfstandig werken en durft initiatief te nemen zonder het contact met anderen uit het oog te verliezen. Daarnaast sta je stevig in je schoenen, want je kunt tijdens dit werk te maken krijgen met uitdagende situaties.

Wat leer je tijdens de opleiding?

De opleiding duurt in totaal 3 jaar. Tijdens je opleiding (bol-variant) loop je ook stage. Hoe vaak je dit doet hangt af van het leerjaar waar je in zit.
Tijdens de opleiding volg je het vak agogiek. Hier leer je gesprektechnieken en hoe je cliënten moet begeleiden. Daarnaast volg je vakken op het gebied van psychologie en leer je over de verschillende doelgroepen. Je doet kennis op over gezondheid en hoe het lichaam werkt. Tijdens de lessen drama en creatieve werkvormen ontdek je hoe je expressie in kunt zetten in je werk. En hoe je het beste activiteiten en dagbesteding kunt organiseren en begeleiden.

Daarnaast leer je hoe je mensen kunt begeleiden bij allerlei praktische zaken. Bijvoorbeeld zelfzorg, van wassen en aankleden tot aan boodschappen doen.

Na de opleiding weet jij hoe je zelfstandig plannen opstelt en coördineert. Deze plannen schrijf je samen met de cliënt, zijn netwerk en het team waar je mee samenwerkt.

Naast de beroepsgerichte vakken volg je ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan- en burgerschap.

Waar kun je werken?

Je kunt na deze opleiding werken in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en andere doelgroepen binnen de maatschappelijke opvang.

Praktische informatie

Vooropleiding

Voor deze opleiding heb je een van de volgende vooropleidingen nodig:

Bol

 • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
 • mbo-diploma niveau 3 of 2
 • voordat je wordt toegelaten doorloop je de intake procedure

Bbl

 • een vergelijkbaar buitenlands gewaardeerd diploma, aangevuld met taalniveau F2
 • je werkt bij een erkend leerbedrijf als je een bbl-opleiding wilt volgen
 • voordat je wordt toegelaten doorloop je de intake procedure

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten:
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leermiddelen (boeken, readers, licenties): afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 40,- en € 320,-.

Laptop

Een student dient ook over een laptop te beschikken die voldoet aan een aantal minimumeisen. Deze eisen zijn te vinden op www.rocmondriaan.nl/byod.

Eigenschappen

Deze opleiding is iets voor je als je..

 • verantwoordelijkheidsgevoel en respect hebt voor de zorgvragers.
 • je goed kunt inleven in de situatie van de zorgvragers en daarnaast geduld en gevoel voor collegialiteit hebt.

Stage

Voordat je stage gaat lopen moet je rekening houden met het volgende:

 • Je bent in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Je stageadres of werkgever kan vragen om een Hepatitis B-vaccinatie

Intake

Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je hiervan een bevestiging en de vraag om een aantal zaken naar ons op te sturen, zoals een kopie van je rapport en/of diploma en cijferlijst, een ingevulde intakevragenlijst en een doorstroomformulier indien van toepassing.

Vervolgens word je uitgenodigd voor een intakeactiviteit. Tijdens deze activiteit krijg je informatie over de opleiding die je hebt gekozen. Verder vragen we naar je achtergrond en ervaringen. Welke vooropleiding en eigenschappen je precies nodig hebt, verschilt per opleiding.

Voor BOL-opleidingen op niveau 2, 3 of 4 moet je in ieder geval een geschikt (v)mbo-diploma hebben. Voor een BBL-opleiding kun je je inschrijven als je werkzaam bent bij een erkend leerbedrijf en voldoet aan de vereiste toelatingsvoorwaarden.

Informatie per locatie

Zorg en Welzijn Leiden Vondellaan 35

Niveau 4
3 jaar
aug, feb
bbl

Zorg en Welzijn Westland Europa 1

Niveau 4
3 jaar
aug
bol

Maatschappelijke zorg en Verzorgende Aspasialaan 19

Niveau 4
3 jaar
aug, feb
bol

Hier kun je deze opleiding volgen

Aspasialaan 19

Bekijk deze locatie

Vondellaan 35

Bekijk deze locatie

Verder studeren

 • hbo-opleidingen, zoals Pedagogiek, Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en Culturele Maatschappelijke Vorming (CMV)

Let op: vraag naar de toelatingsvoorwaarden

Contact

Wil je meer weten over deze opleiding? Kom dan naar een van onze Open Dagen.

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via zow@rocmondriaan.nl.

Op zoek naar een specifieke opleiding?