Musicalperformer

Musicalperformer

Voor wie een goede toekomst zoekt in het theater.

Wil jij een carrière als artiest? Dan is dit de ideale opleiding voor jou. Tijdens de opleiding Musicalperformer bij Dutch Academy of Performing Arts (DAPA), word je getraind tot allround artiest en kies je na anderhalf jaar een specialisatie richting een internationale carrière, of juist richting makerschap. Je ontwikkelt je tegelijkertijd als zelfstandig ondernemer en bent in staat zang-, dans-, en spellessen te begeleiden.

Zit er een artiest in jou?
Als artiest kun je niet zonder passie, motivatie en doorzettingsvermogen. Tijdens deze opleiding train je tot het uiterste om het beste uit jezelf te halen. Of je nu uiteindelijk een rol in een musical gaat spelen of een eigen act in de markt zet, na bloed, zweet en tranen sta jij, met jouw talent en persoonlijkheid op het podium in de schijnwerpers.

Let op: Tijdens de auditie wordt iedere kandidaat beoordeeld op artistiek potentieel, zang-, dans- en speltechnische vaardigheden en fysieke mogelijkheden om de opleiding te kunnen volgen.

Waar kun je werken?

Je bent werkzaam als artiest of assisterend theatermaker in de entertainmentindustrie. Je kunt eveneens gaan werken in de onderwijssector, bij buurtscholen en wijkcentra.

Wist je dat...

Judith een goede tip heeft?

Lees meer

Praktische informatie

Vooropleiding

Voor deze opleiding heb je een van de volgende vooropleidingen nodig:

 • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
 • een vergelijkbaar buitenlands diploma, aangevuld met met taalniveau 2F

Voor deze opleiding doe je auditie bij DAPA.

Open Huis Dagen DAPA:

 • Donderdag 21 maart 2024 19:00 – 22:00 uur

De vooropleiding NME Junior Academie kun je naast je middelbare school volgen en biedt een goede voorbereiding op deze opleiding. Kijk voor meer informatie op www.nme-foundation.nl

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten.

Basisuitrusting:
Voor je opleiding gebruik je vakspecifieke gereedschappen: voor de kappersopleiding heb je bijvoorbeeld kappersscharen nodig en voor de koksopleiding koksmessen. De school zorgt ervoor dat die basisuitrusting aanwezig is. Je kunt er ook voor kiezen om die basisuitrusting zelf te kopen, omdat je bijvoorbeeld je eigen kappersscharen of koksmessen wilt hebben. Dat is niet verplicht, maar is een eigen vrijwillige keus. Let op: in de tabel zijn wel bedragen opgenomen bij de onderwijsbenodigdheden voor bijvoorbeeld de kappersschaar of koksmessen maar die hoeven dus niet verplicht aangeschaft te worden.

Onderwijsbenodigdheden:
Voor elke opleiding heb je persoonlijke spullen nodig om het onderwijs te volgen, zoals: boeken, laptop, softwarelicenties of werk- of sportkleding en schoenen. Deze onderwijsbenodigdheden schaf je zelf aan, we proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. We werken samen met een leverancier maar je mag de spullen ook elders kopen.

Vrijwillige bijdrage:
Een vrijwillige bijdrage vragen we voor activiteiten, zoals excursies, studiereizen of feesten. Doe je mee aan de activiteit, dan betaal je de kosten die ervoor gerekend worden. Mocht je niet deelnemen dan krijg je een alternatief programma aangeboden. Deelname aan de activiteit is vrijwillig. Meedoen aan de activiteiten is geen voorwaarde om je diploma te behalen.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Laptop
Een student dient over een laptop te beschikken die voldoet aan een aantal minimumeisen. Deze eisen zijn te vinden op www.rocmondriaan.nl/byod. Vanwege het kunnen bewerken van audio en video is een Intel I5 processor of een Macbook noodzakelijk.

Eigenschappen

Deze opleiding is iets voor je als je beschikt over..

 • zang-, dans- of speltalent
 • passie voor theater
 • lef, durf en doorzettingsvermogen

Audities en auditietrainingen

Om toegelaten te worden tot de opleiding Artiesten moet je audities doen. De audities bestaan uit twee rondes waarin zang, dans en spel aan bod komen. Elke auditieronde duurt 1 dag.

Wil jij je goed voorbereiden op de audities? Volg dan één van de auditietrainingen. Aanmelden voor deze trainingen kan via dapa@musicalopleiding.nl

De auditietrainingen en auditierondes voor het schooljaar 2024-2025 zijn op:

AUDITIETRAININGEN SCHOOLJAAR 2024-2025

 • Zaterdag 18 november 2023
 • Zaterdag 27 januari 2024
 • Zaterdag 23 maart 2024

AUDITIES SCHOOLJAAR 2024-2025

 • Zaterdag 25 november & zaterdag 9 december 2023
 • Zaterdag 3 februari & zaterdag 2 maart 2024
 • Zaterdag 6 april & zaterdag 20 april 2024

NA-AUDITIES SCHOOLJAAR 2024-2025

 • Woensdag 8 juni 2024

Wil jij de opleiding Musicalperformer volgen? Meld je dan snel aan voor de audities op https://musicalopleiding.nl/audities.

Informatie per locatie

DAPA (Dutch Academy of Performing Arts) Prinsegracht 27

Niveau 4
3 jaar
augustus
bol

Hier kun je deze opleiding volgen

Prinsegracht 27

Bekijk deze locatie

Na DAPA kun je verder studeren aan:

HBO zang-, dans-, toneel- en musicalopleiding

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Leidinggevende leisure & hospitality

Niveau 4, bol Meer over deze opleiding

Onderwijsassistent

Niveau 4, bbl, bol Meer over deze opleiding

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via het e-mailadres dapa@musicalopleiding.nl.

DAPA Open Huis Dagen

 • 21 maart 2024 19:00 – 22:00 uur

De DAPA Open Huis Dagen hebben geen vrije inloop. Zorg dat je om 19:00 aanwezig bent.

Locatie:
Het Koorenhuis
Prinsegracht 27
2512 EW Den Haag

Op zoek naar een specifieke opleiding?