Mbo-Verpleegkundige

Mbo-Verpleegkundige

Wil jij mensen helpen met het herstellen en verbeteren van hun leven op het gebied van gezondheid, wonen en welzijn? Dan is dit jouw opleiding!

Als mbo-verpleegkundige werk je met mensen die door ziekte, ouderdom of een beperking specialistische hulp of verzorging nodig hebben. Dat doe je door zorgplannen te schrijven, medicatie te geven, te helpen met wassen, aankleden of eten of door ze te begeleiden op het gebied van gezondheid.

Je leert tijdens de opleiding alles wat je nodig hebt om als mbo-verpleegkundige aan de slag te gaan. Je leert om verschillende ziektebeelden te herkennen, je weet hoe je advies kunt geven en je leert alle verpleegkundige handelingen zoals helpen met wassen, aankleden en eten geven. Na deze opleiding snap je hoe het menselijk lichaam werkt en waarom je bepaalde handelingen doet.

Let op: Voor de bbl-opleiding dien je minimaal 24 uur per week te werken en kun je uitsluitend worden aangemeld door je werkgever .

Is dit beroep iets voor jou?

Ben jij altijd in voor een praatje, hou je van hard werken en heb je veel geduld? Ben je daarnaast ook stressbestendig en kun je je professioneel opstellen? Dan is dit beroep zeker iets voor jou. Als mbo-verpleegkundige maak je voor de cliënt het verschil!

Hoe ziet de opbouw van deze opleiding eruit

De opleiding duurt in totaal 4 jaar. Tijdens de bol-opleiding loop je ook veel stage. Dit doe je ieder jaar. Hoe vaak je stageloopt hangt af van het leerjaar waar je in zit.
Bij deze opleiding kunnen onregelmatige diensten gedraaid worden.
Dit zou eventueel gevolgen kunnen hebben voor sport en bijbaantjes.

Jaar 1

In het eerste leerjaar leer je alles over de basiszorg. Je leert wat 'gezondheid’ is en hoe de gezondheidszorg in elkaar zit. Dit leer je in onze beroepsgerichte vakken zoals:

 • Professionele communicatie

 • Verpleegkunde: wassen, aankleden, eten

 • Medisch rekenen: het geven van medicijnen

 • Anatomie: het menselijk lichaam

 • Pathologie: herkennen van ziektes

Naast de beroepsgerichte vakken heb je ook vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap en Loopbaan oriëntatie.

Jaar 2 en jaar 3

In het tweede en derde leerjaar gaan we dieper in op alles wat je in het eerste leerjaar hebt geleerd en je leert dit toe te passen binnen verschillende instellingen. Bijvoorbeeld in de ouderenzorg, het ziekenhuis of in een verpleeginstelling.

Jaar 4

In het vierde jaar ben je bijna een volleerd mbo-verpleegkundige. We besteden in het laatste jaar dan ook veel tijd aan het klinisch redeneren. Dit betekent dat jij zelfstandig kunt herkennen wat voor een zorg een cliënt nodig heeft. Je wordt daar het laatste jaar veel in getraind. Ook ga je zelfstandig aan de slag met het maken van verbeterplannen.

Naast alle reguliere vakken op school volg je ook keuzedelen. Deze keuzedelen geven nog meer waarde aan je diploma.

Waar ga je werken?

Je kunt na de opleiding Mbo-Verpleegkundige aan de slag in een verpleeghuis, een verzorgingshuis, een revalidatiecentrum, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, de thuiszorg of in het ziekenhuis.

Maatwerkopleiding

Bij de opleiding Mbo-Verpleegkundige is maatwerk mogelijk. Maatwerk betekent dat er samen met jou gekeken wordt hoe jouw traject eruit komt te zien. Dit kan betekenen dat je vrijstellingen kunt krijgen voor bepaalde vakken of dat je de opleiding versnelt kunt volgen. Wil je hierover meer informatie? Dan kun je contact opnemen via zow@rocmondriaan.nl.

Praktische informatie

Vooropleiding

Voor deze opleiding heb je een van de volgende vooropleidingen nodig:

 • vmbo-diploma, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
 • mbo diploma niveau 2 of 3
 • een vergelijkbaar buitenlands diploma, aangevuld met taalniveau CEF F2 (certificaat NT2, niveau 4) of Staatsexamen NT2, programma 2 (alle onderdelen behaald)
 • ben je ouder dan 21 en voldoe je niet aan de toelatingsvoorwaarden, dan is het mogelijk dat je een test doet om eventueel toch toegelaten te worden tot de bbl-opleiding

NB. Wij adviseren om met een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte of gemengde leerweg te kiezen voor een niveau 3 opleiding.

Extra toelatingseis:

 • je werkt bij een erkend leerbedrijf als je een bbl-opleiding wilt volgen

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten:

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leermiddelen (boeken, readers, licenties): afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 250,- en € 550,-.

Laptop

Een student dient ook over een laptop te beschikken die voldoet aan een aantal minimumeisen. Deze eisen zijn te vinden op www.rocmondriaan.nl/byod.

Intake

Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je hiervan een bevestiging en de vraag om een aantal zaken naar ons op te sturen, zoals een kopie van je rapport en/of diploma en cijferlijst, een ingevulde intakevragenlijst en een doorstroomformulier indien van toepassing.

Vervolgens word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bekijken we of deze opleiding past bij jouw ambities.

Voor BOL-opleidingen op niveau 2, 3 of 4 moet je in ieder geval een geschikt (v)mbo-diploma hebben. Voor een BBL-opleiding kun je je inschrijven als je werkzaam bent bij een erkend leerbedrijf en voldoet aan de vereiste toelatingsvoorwaarden.

Eigenschappen

Voor deze opleiding heb je de volgende eigenschappen nodig:
Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en respect voor de zorgvragers. Je kunt je goed inleven in de situatie van de zorgvragers en daarnaast heb je geduld en gevoel voor collegialiteit.

Stage

Voordat je stage gaat lopen moet je rekening houden met het volgende:

 • Je bent in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Je stageadres of werkgever kan vragen om een Hepatitis B-vaccinatie

Informatie per locatie

Gezondheidszorg Den Haag Aspasialaan 19

Niveau 4
4 jaar
aug, feb
bol & bbl
Niveau 4
4 jaar
aug, feb
bbl & bol

Instroom februari voor bbl alleen bij voldoende aanmeldingen.

Zorg en Welzijn Delft Brasserskade 1

Niveau 4
4 jaar
aug, feb
bol & bbl

Instroom februari alleen voor bol.

Zorg en Welzijn Leiden Vondellaan 35

Niveau 4
4 jaar
aug, feb
bol & bbl

Instroom februari alleen voor bbl. Aanmelden voor bbl verloopt via je werkgever.

Hier kun je deze opleiding volgen

Brasserskade 1

Bekijk deze locatie

Aspasialaan 19

Bekijk deze locatie

Vondellaan 35

Bekijk deze locatie

Verder studeren

Contact

Wil je meer weten over deze opleiding? Kom naar een van onze Open Dagen.

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via zow@rocmondriaan.nl.

Maatwerktraject mogelijk

Een maatwerktraject is een opleidingstraject waarbij rekening gehouden wordt met jouw vooropleidingen, kennis en leertempo. Voor het volgen van dit traject gelden specifieke eisen, zoals werkervaring, kennis en studievaardigheden, die niet gelden voor de gewone opleiding. Neem contact op met zow@rocmondriaan.nl voor meer informatie.

Heb jij de opleiding Verzorgende IG niveau 3 afgerond?

Als je de opleiding Verzorgende IG niveau 3 hebt afgerond, dan kun je de opleiding Mbo-Verpleegkundige niveau 4 (bol) verkort doen bij School voor Zorg Delft of de School voor Gezondheidszorg Den Haag.

Op zoek naar een specifieke opleiding?