Kok

Kok

Als kok bereid je gerechten volgens recept en planning

Door toepassing van kooktechnieken in de keuken en het juiste gebruik van keukenmateriaal en gereedschappen, leer je gerechten te bereiden volgens recept en planning. Je werkt onder leiding van de leidinggevende in de keuken en helpt met het uitwerken van bestaande recepten. Je krijgt ervaring in hoeveel en welke grondstoffen je moet gebruiken en houdt je aan de voorschriften op het gebied van hygiëne, veiligheid, Arbo en milieu.

Je krijgt praktijk- en instructielessen in onze moderne keukens. Verder leer je het vak tijdens je BPV - beroeps praktijk vorming - (stage).

Waar kun je werken?

Met de opleiding kok kan je bij verschillende soorten
bedrijven en instellingen aan de slag, bijvoorbeeld: een restaurant, bistro, hotel en grand café.

Praktische informatie

Vooropleiding

  • vmbo-diploma, basisberoepsgerichte leerweg
  • Entree diploma

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten.

Basisuitrusting:
Voor je opleiding gebruik je vakspecifieke gereedschappen: voor de kappersopleiding heb je bijvoorbeeld kappersscharen nodig en voor de koksopleiding koksmessen. De school zorgt ervoor dat die basisuitrusting aanwezig is. Je kunt er ook voor kiezen om die basisuitrusting zelf te kopen, omdat je bijvoorbeeld je eigen kappersscharen of koksmessen wilt hebben. Dat is niet verplicht, maar is een eigen vrijwillige keus. Let op: in de tabel zijn wel bedragen opgenomen bij de onderwijsbenodigdheden voor bijvoorbeeld de kappersschaar of koksmessen maar die hoeven dus niet verplicht aangeschaft te worden.

Onderwijsbenodigdheden:
Voor elke opleiding heb je persoonlijke spullen nodig om het onderwijs te volgen, zoals: boeken, laptop, softwarelicenties of werk- of sportkleding en schoenen. Deze onderwijsbenodigdheden schaf je zelf aan, we proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. We werken samen met een leverancier maar je mag de spullen ook elders kopen.

Vrijwillige bijdrage:
Een vrijwillige bijdrage vragen we voor activiteiten, zoals excursies, studiereizen of feesten. Doe je mee aan de activiteit, dan betaal je de kosten die ervoor gerekend worden. Mocht je niet deelnemen dan krijg je een alternatief programma aangeboden. Deelname aan de activiteit is vrijwillig. Meedoen aan de activiteiten is geen voorwaarde om je diploma te behalen.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Bol-variant

Leerjaar Onderwijsbenodigdheden: boeken, readers, licenties e.d. Onderwijsbenodigdheden: kleding, schoenen e.d. Vrijwillige bijdrage excursies e.d. Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 285 130 415
2 120 120
535

De school zorgt voor een messenset in het lokaal of praktijkruimte, je kunt deze ook zelf aanschaffen (kosten € 157,-)


Bbl-variant

Leerjaar Onderwijsbenodigdheden: boeken, readers, licenties e.d. Onderwijsbenodigdheden: kleding, schoenen e.d. Vrijwillige bijdrage excursies e.d. Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 285 285
2 120 120
405

Intake

Voor het kennismakingsgesprek maak je de StartmeterMBO test. Tijdens het kennismakingsgesprek wordt de uitslag van de test en je doorstroomformulier besproken. Ook wordt er gevraagd waarom jij graag deze opleiding wilt gaan doen en wat je al weet van het beroep.

Eigenschappen

Als kok werk je samen binnen een team. Het is belangrijk dat je goed om kunt gaan met drukke periodes. Je kunt dan ook organiseren en je werkt nauwkeurig. Je bent creatief en je kunt je inleven in de wensen van de gast. Je vindt het geen probleem om 's avonds en in het weekend te werken. Ook is het belangrijk dat je een goede lichamelijke conditie hebt en dat je over reken- en taalvaardigheid beschikt.

Informatie per locatie

Horeca en Facilitaire dienstverlening Helenastraat 15

Niveau 2
2 jaar
aug, feb
bbl & bol

Wij bieden de opleiding aan in bol en bbl. De opleidingsduur is 1-2 jaar.

Horeca en Facilitaire dienstverlening Koningin Marialaan 9

Niveau 2
2 jaar
aug, feb
bol

Op deze locatie vinden de praktijklessen plaats.

Hier kun je deze opleiding volgen

Koningin Marialaan 9

Bekijk deze locatie

Helenastraat 15

Bekijk deze locatie

Verder studeren

Zelfstandig werkend kok

Niveau 3, bbl, bol Meer over deze opleiding

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Facility Medewerker

Niveau 2, bol Meer over deze opleiding

Gastheer / Gastvrouw

Niveau 2, bbl, bol Meer over deze opleiding

Medewerker fastservice

Niveau 2, bol Meer over deze opleiding

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar een van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088 666 1426 of info.horeca.fd@rocmondriaan.nl.

Op zoek naar een specifieke opleiding?