Kapper

Kapper

Als kapper ontvang je de klant, je knipt, (ont)kleurt en föhnt het haar. Met jouw specialisme laat je de klant op zijn mooist zijn!

Als kapper werk je in een kapsalon aan de verzorging en vormgeving van het haar van klanten. Het is een creatief beroep, waarin je veel invloed hebt op het uiterlijk van mensen. Je maakt afspraken, ontvangt klanten, adviseert over de verzorging van het haar en informeert naar de behandelingswensen. Je taken bestaan onder andere uit wassen, hoofdmassage, kleuren, knippen en föhnen. Bij de opleiding Kapper leer je in twee jaar ook allerlei kniptechnieken.

Tijdens de praktijklessen en salontrainingen bij ons op school oefen je alle competenties die vereist zijn voor Kapper. Je werkt regelmatig met modellen/klanten, die je zelf meebrengt. De benodigde theorie hiervoor wordt aangeboden in de praktijk- of theorielessen en via diverse (digitale) leermiddelen. Naast het omgaan met klanten, werk je nauw samen met collega’s en leidinggevenden.

Sociale vaardigheden zijn daarom erg belangrijk in dit beroep. Een deel van de opleiding bestaat uit beroepspraktijkvorming, zodat je de geleerde vaardigheden en theoretische kennis in de praktijk kunt oefenen. Je loopt dan ook, afhankelijk van het leerjaar, een of twee dagen stage.

Je krijgt praktijklessen, waarbij je haarverzorging en haar wassen, kniptechnieken, haar kleuren, model föhnen leert. Tijdens de theorie besteden we aandacht aan hygiëne, arbeidsomstandigheden en omgaan met klanten (communicatieve en sociale vaardigheden).

Keuzedelen:

  • Tijdens je opleiding maak je de keuze waar je je extra in gaat verdiepen, bijvoorbeeld imagestyling, nagelstyling en barbier.

Waar kun je werken?

Je kunt gaan werken in een kapsalon of beautycenter, maar ook een ziekenhuis of verzorgingscentrum.

Praktische informatie

Vooropleiding

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten:

Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding.

Basisuitrusting:
Voor je opleiding gebruik je vakspecifieke gereedschappen: voor de kappersopleiding heb je bijvoorbeeld kappersscharen nodig en voor de koksopleiding koksmessen. De school zorgt ervoor dat die basisuitrusting aanwezig is. Je kunt er ook voor kiezen om die basisuitrusting zelf te kopen, omdat je bijvoorbeeld je eigen kappersscharen of koksmessen wilt hebben. Dat is niet verplicht, maar is een eigen vrijwillige keus. Let op: in de tabel zijn wel bedragen opgenomen bij de onderwijsbenodigdheden voor bijvoorbeeld de kappersschaar of koksmessen maar die hoeven dus niet verplicht aangeschaft te worden.

Onderwijsbenodigdheden:
Voor elke opleiding heb je persoonlijke spullen nodig om het onderwijs te volgen, zoals: boeken, laptop, softwarelicenties of werk- of sportkleding en schoenen. Deze onderwijsbenodigdheden schaf je zelf aan, we proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. We werken samen met een leverancier maar je mag de spullen ook elders kopen.

Vrijwillige bijdrage:
Een vrijwillige bijdrage vragen we voor activiteiten, zoals excursies, studiereizen of feesten. Doe je mee aan de activiteit, dan betaal je de kosten die ervoor gerekend worden. Mocht je niet deelnemen dan krijg je een alternatief programma aangeboden. Deelname aan de activiteit is vrijwillig. Meedoen aan de activiteiten is geen voorwaarde om je diploma te behalen.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Bol-variant

Leerjaar Onderwijsbenodigdheden: boeken, readers, licenties e.d. Onderwijsbenodigdheden: Kleding, schoenen e.d.* Vrijwillige bijdrage excursies e.d. Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 340 35 12 387
2 30 12 42
429

Aanschaf eigen kapperspakket Lux Dameskapperspakket t.w.v € 350,- of een kapperspakket in bruikleen met een borgsom van € 80,-

Bbl-variant

Leerjaar Onderwijsbenodigdheden: boeken, readers, licenties e.d. Onderwijsbenodigdheden: kledingen, schoenen e.d. * Vrijwillige bijdrage excursies Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 140 35 175
2 60 60
235

Een zwarte blouse tijdens de lessen is verplicht. Een originele kappersblouse kan aangeschaft worden via Poco bedrijfskleding. Het is ook mogelijk zelf een zwarte blouse aan te schaffen. Tijdens de examens ben je verplicht om zwarte kleding te dragen: zwarte blouse en zwarte broek/rok (over de knie). Het dragen van dichte schoenen is tevens verplicht.

De meeste studenten schaffen zelf een koffer met kappersbenodigdheden aan, zodat ze tijdens de les hun spullen altijd zelf bij de hand hebben en thuis ook kunnen oefenen. Maar op de school vind je ook alle benodigde materialen om het kappersvak te kunnen leren, van kappersschaar tot oefenhoofden en van haarverf tot föhns.

Via de opleiding kun je een eigen koffer met benodigdheden aanschaffen tegen de inkoopprijs.

Intake

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek en een praktijktest.
Eerst doe je een praktijktest. Hierbij voer je onder begeleiding een eenvoudige handeling uit om te ervaren hoe het is om in deze branche te werken. We willen je vragen om voor deze test zwarte en comfortabele kleding te dragen waarin je makkelijk kunt werken.

Na de test volgt het kennismakingsgesprek en krijg je meer informatie over de opleiding die je hebt gekozen en kun je aangeven waar jouw voorkeur naar uitgaat. Verder vragen we naar je achtergrond en ervaringen. Soms moet je ook een toets maken.

Eigenschappen

Je bent creatief en kunt goed luisteren, bent zorgvuldig in je werk en je kunt goed met mensen overweg. Je bent ook commercieel aangelegd.

Informatie per locatie

Beauty, Hair & Fashion Leeghwaterplein 72

Niveau 2
1,5 tot 2 jaar
aug, febr
bbl & bol

Wij bieden de opleiding aan in bol en bbl. De opleidingsduur is 2 jaar.

Hier kun je deze opleiding volgen

Leeghwaterplein 72

Bekijk deze locatie

Verder studeren

Haarstylist dame

Niveau 3, bbl, bol Meer over deze opleiding
Februari instroom

Schoonheidsspecialist

Niveau 3, bol Meer over deze opleiding
Februari instroom

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088 666 3227 of bhf@rocmondriaan.nl

Op zoek naar een specifieke opleiding?