Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Wil jij een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen?

Vind jij het leuk om met kinderen te werken, ben jij geduldig en kan jij goed luisteren en je goed inleven? Dan is de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker iets voor jou!

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Je loopt tijdens je opleiding stage in verschillende werkvelden. Dit kan zijn in de kinderopvang (peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang), het (speciaal) basisonderwijs of de plek waar dit allemaal samenkomt: het integraal kindcentrum.

Tijdens je stage begeleid je kinderen in groepen en individueel in hun ontwikkeling. Je leert te kijken naar wat kinderen nodig hebben en draagt zorg voor de ontwikkeling en het welbevinden van de kinderen. Ook voer je coördinatietaken uit, verdiep jij je in het beleid en kan je voorstellen doen om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren.

Is dit beroep iets voor jou?

Als Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker werk je vooral in de kinderopvang en/of het (speciaal) basisonderwijs. Je begeleidt (groepen) kinderen die extra aandacht nodig hebben in hun ontwikkeling. Je bent een aanspreekpunt voor ouders, collega's en externe betrokkenen. Het begeleiden van collega’s en vrijwilligers hoort ook bij je takenpakket.

Waar kun je werken?

Je werkt voor een organisatie voor kinderopvang of een onderwijsinstelling, zoals een kinderdagverblijf, voor-, tussen- en naschoolse/buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal, integraal kindcentrum, brede school of een school voor speciaal onderwijs.

Na deze opleiding naar het hbo?

Ondanks dat je met het diploma Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker een mooie plek kunt veroveren op de arbeidsmarkt kies je er misschien voor om, na het afronden van de opleiding, door te stromen naar het hbo. Ook dat kan! Meerdere opleidingen op het hbo sluiten aan bij de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker, denk bijvoorbeeld aan de opleiding Social Work maar ook de PABO behoort tot de mogelijkheden.

Praktische informatie

Vooropleiding

Voor deze opleiding heb je een van de volgende vooropleidingen nodig:

 • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • mbo-diploma niveau 3 of 2
 • beheersing Nederlands en rekenen op niveau 2F
 • een positief advies van de intakecommissie

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten:
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Leermiddelen (boeken, readers, licenties): afhankelijk van het leerjaar waar je in zit tussen de € 120,- en € 370,-.

Laptop
Een student dient ook over een laptop te beschikken die voldoet aan een aantal minimumeisen. Deze eisen zijn te vinden op www.rocmondriaan.nl/byod.

Intake

Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je hiervan een bevestiging en de vraag om een aantal zaken naar ons op te sturen, zoals een kopie van je rapport en/of diploma en cijferlijst, een ingevulde intakevragenlijst en een doorstroomformulier indien van toepassing.

Vervolgens word je uitgenodigd voor een intakeactiviteit. Tijdens deze activiteit krijg je informatie over de opleiding die je hebt gekozen. Verder vragen we naar je achtergrond en ervaringen. Welke vooropleiding en eigenschappen je precies nodig hebt, verschilt per opleiding.

Voor BOL-opleidingen op niveau 2, 3 of 4 moet je in ieder geval een geschikt (v)mbo-diploma hebben. Voor een BBL-opleiding kun je je inschrijven als je werkzaam bent bij een erkend leerbedrijf en voldoet aan de vereiste toelatingsvoorwaarden.

Eigenschappen

Deze opleiding is iets voor jou als je..

 • goed met kinderen om kan gaan
 • wilt werken in een team
 • creatief denkt
 • commicatief vaardig bent
 • betrokken bent bij het onderwijs

Je houdt van kinderen en hebt kennis van de ontwikkeling en het gedrag van kinderen. Je hebt goede contactuele eigenschappen, waaronder inlevingsvermogen. Daarnaast heb je ook aandacht voor de ouders. Verder ben je creatief en kun je goed plannen en organiseren.

Stage

Voordat je stage gaat lopen moet je rekening houden met het volgende:

 • Je bent in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Je stageadres of werkgever kan vragen om een Hepatitis B-vaccinatie

Informatie per locatie

Pedagogische en Sociale beroepen Vaz Diasdreef 5

Niveau 4
3 jaar
aug, febr
bol

Hier kun je deze opleiding volgen

Vaz Diasdreef 5

Bekijk deze locatie

Verder studeren

Contact

Wil jij meer weten over deze opleiding? Kom dan naar een van onze Open Dagen of neem contact op via zow@rocmondriaan.nl.

Op zoek naar een specifieke opleiding?