Fashion Designer

Fashion Designer

Als Fashion Designer werk je bij een modemerk in binnen- of buitenland.

Heb jij een goed gevoel voor stijl en mode en altijd je voelsprieten uitstaan voor wat er 'hot' is? Is creativiteit je op het lijf geschreven? Krijg je vaak complimenten over je eigen style?

Als Fashion Designer werk je op een ontwerpafdeling en houd je je bezig met volgen van de nieuwste trends. Daarvoor oriënteer je je op internet en via tijdschriften, maar ook bezoek je mode- of stoffenbeurzen om inspiratie op te doen. Je maakt moodboards voor de volgende collectie en de hoofdontwerper gaat daarmee aan de slag.

Jij maakt de uitwerkingen in de vorm van stylesheets. Die moeten helder zijn voor de leverancier in het buitenland. Dat betekent nauwkeurig en netjes werken. Vanuit het buitenland komen de proefmodellen binnen en die ga jij controleren aan de hand van de stylesheets. Als jij het item goedkeurt, gaat men in de fabriek in het buitenland produceren. Belangrijk daarbij is dat alle deadlines worden gehaald, zodat de collectie op tijd in de winkel ligt.
Ook het maken van collectieboeken, vormgeven en bijhouden van de webshop kan tot jouw taken behoren.

Wat leer je bij de opleiding Fashion Designer?

Illustrator, Photoshop en InDesign zijn jouw gereedschap. Je leert daar vanaf de basis mee omgaan. Je houdt een inspiratieboekje bij dat je gebruikt bij het ontwikkelen van collecties. Uiteraard volg je de laatste mode op Instagram en Pinterest en lees je de belangrijke modebladen als Vogue en Harper's Bazar.
Je maakt technische tekeningen voor de stylesheets en weet hoe kleding gemaakt wordt. Die kennis gebruik je om een goede pasvorm van het kledingstuk te krijgen. Gedurende de opleiding krijg je dan ook uitgebreide kennis van stoffen en fournituren (knopen, ritsen, garens e.d.) mee.

Voor de presentatie van de hele collectie maak je in InDesign een boekontwerp. De collectie ontwikkel je voor een doelgroep. Marketing leert je wat dat is en hoe je die zou kunnen bereiken.
Uiteindelijk presenteer je met moodboards, ontwerpen en collectieboek, de nieuwste collectie en hoopt daarmee een goed verkoopresultaat te bereiken.

Moet je al iets kunnen voordat je aan de opleiding begint?

Nee, dat hoeft niet. Wij leren je helemaal vanaf het begin alles wat nodig is om aan de slag te kunnen als fashion designer en/of mee te nemen in een vervolgstudie.

Waar kun je werken?

Als Fashion Designer kan je gaan werken op de styling- of ontwerpafdeling van (grote) modemerken in binnen- en buitenland.

Praktische informatie

Vooropleiding

 • diploma vmbo-kader, vmbo-TL of vmbo-GL
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs 3 naar 4 havo

Voor de opleiding is geen specifieke voorkennis nodig.

Kosten

In de tabel hieronder vind je de specifieke schoolkosten voor de opleiding. Algemene informatie over de kosten vind je hier.

Intake

Voor de intake doe je creatieve thuisopdrachten die tijdens het gesprek aan bod komen. Zo teken/ontwerp je een etui en maak je een moodboard. Verder lever je je doorstroomformulier in en schrijf je een motivatiebrief waarin je uitlegt waarom dit de opleiding voor jou is.

Eigenschappen

Je bent een dynamisch persoon, je kunt inspelen op trends en hebt grote belangstelling voor mode. Je bent creatief en nauwkeurig. Je kunt goed aanpakken en samenwerken. Ook kun je je goed inleven in anderen: het ontwerp van iemand anders wordt mede door jou vertaald naar een kledingstuk.

Stage

In ieder leerjaar van de mode-opleiding moet je een aantal weken aaneengesloten stage lopen. Je mag zelf bepalen waar je stage gaat lopen, maar het moet wel een, voor de opleiding, erkend leerbedrijf zijn. Ook stage in het buitenland behoort tot de mogelijkheden.

Opleidingsprogramma

Wat leer je?

 • ontwerpen
 • omgaan met Illustrator, Photoshop en InDesign
 • technisch tekenen
 • concepten bedenken
 • modecollecties presenteren
 • kwaliteitscontroles uitvoeren op proefmodellen
 • materialen en hun gebruik kennen
 • Nederlands, Engels, rekenen
 • burgerschap
 • duurzaam werken

Wat moet je uiteindelijk kunnen en kennen?

Je moet gevoel hebben voor wat de doelgroep wil, je kan werken binnen een bepaald modeconcept. Trends oppikken en daarop inspelen met de volgende collectie is voor jou geen enkel probleem. Je kan goed omgaan met de verschillende digitale programma's. Goed communiceren, ook in het Engels, is vanwege de samenwerking in grote teams, iets wat je makkelijk afgaat.

Informatie per locatie

Beauty, Hair & Fashion Leeghwaterplein 72

Niveau 4
3 jaar
aug, febr
bol

Hier kun je deze opleiding volgen

Leeghwaterplein 72

Bekijk deze locatie

Verder studeren?

Na afronding van de niveau 4 opleiding Fashion Designer kan je doorstromen naar het HBO. Veel gediplomeerden stromen door naar AMFI, Artemis, Fashion textiles & technologies (Saxion) en de diverse kunstacademies.

ROC Mondriaan School voor Beauty, Hair en Fashion heeft een nauwe samenwerking met de Willem de Kooningacademie in Rotterdam. In je laatste studiejaar kan je je alvast voorbereiden op doorstroming naar HBO Mode op de academie.

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088-6663227, 088-6664696 of bhf@rocmondriaan.nl

Op zoek naar een specifieke opleiding?