Beheerder Instagram

Beheerder Instagram

Maik van der Horst is docent binnen de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang. Maar hij doet meer dan dat, hij beheert ook het Instagram account van de opleiding en met succes. Het account heeft al zo’n 500 volgers en wordt actief gebruikt op de school voor verschillende doeleinden.

Elkaar inspireren

Maik: “Ik doe het natuurlijk niet alleen, de hele school is enthousiast en ik krijg veel content aangeleverd van studenten en medewerkers. Soms is het wel lastig, want onze docenten zijn vooral bezig met lesgeven en hebben niet altijd tijd om leuke foto’s en filmpjes aan te leveren. Gelukkig zijn de studenten van Pedagogisch werk heel creatief. Al hun eindproducten worden gefotografeerd en dat laten we graag zien. Dit kunnen ze ook laten zien op hun stageplek, zoals bijvoorbeeld de “verteltas”. Dat is een tas met daarin een kinderboek dat studenten dan helemaal creatief uitwerken. Ze maken een spel dat bij het verhaal past, een handpop, tekeningen en nog veel meer en dat gaat dan allemaal in de verteltas. Die gaat dan mee naar een plek waar ze met kinderen gaan werken en met de tas en de inhoud kunnen ze heel beeldend de kinderen een verhaal vertellen en ze daar helemaal in meenemen. Dat is superleuk om op Instagram te laten zien en zo inspireren studenten ook elkaar. Zo maken we ook verbinding tussen onze volgers en dat zijn er nu dus ongeveer 500.

Koudwatervrees

Het valt me altijd op dat studenten veel willen laten zien, behalve zichzelf. Er is vaak een beetje koudwatervrees. Als je ze vraagt of ze mee willen werken aan een filmpje, dan zeggen ze bijna altijd nee, maar als je ze toch zover krijgt, dan zijn ze supertrots en willen ze dat de hele wereld het ziet. Pas hadden we nog een gedichtenwedstrijd, het meisje dat won wilde wel graag op Instagram, maar durfde het toch nog niet. Wel mijn gedicht, niet mijn gezicht. Toen hebben we een foto geplaatst waarop ze haar gedicht voor haar gezicht hield. Ik geef op onze school ook het vak “social media” waar we de studenten ook leren hoe ze daar goed en professioneel gebruik van kunnen maken. Juist omdat ze later in de kinderopvang gaan werken is het belangrijk dat ze naast de voordelen ook de gevaren leren kennen en hoe je kinderen beschermt tegen dingen die niet geschikt voor ze zijn.

Hulp en tips

Er zijn zeker concrete voordelen van het gebruik van social media. We worden bijvoorbeeld gevolgd door diverse middelbare scholen. Zo zijn wij als school beter zichtbaar en kunnen we potentiële nieuwe studenten een goed beeld geven van waar we mee bezig zijn en hoe het is om bij ons te studeren. Het is wel belangrijk om het goed aan te pakken. Je moet weten hoe je berichten inplant, wat goede tijdstippen zijn, hoe je een goede foto of film maakt en je moet continuïteit hebben; je volgers verwachten iets van je dus je kunt niet zomaar een paar weken niets plaatsen. Bij de dienst Marketing en Communicatie werken mensen die daarmee kunnen helpen en goede tips voor je hebben. Ik merk wel dat bij andere scholen zeker ook de wil bestaat om dit beter op te pakken, maar als ze niet weten dat er ondersteuning mogelijk is dan zetten ze die stap niet zo snel. Ik zou zeggen, volg ons, dan zie je in ieder geval hoe wij het doen en als je er enthousiast over bent, zet dan zeker zelf ook die stap!

Bij de dienst Marketing en Communicatie werken mensen die je prima kunnen helpen en die goede tips voor je hebben.

De tip van Maik