Alumnus én docent van de School voor Metaal-, Elektro- en Installatietechniek

Alumnus én docent van de School voor Metaal-, Elektro- en Installatietechniek

Een deel van wie ik nu ben, ben ik geworden dankzij mijn opleiding.

“Eén van mijn belangrijkste redenen dat ik in het onderwijs zit is dat ik mijzelf kan blijven ontwikkelen. Ik krijg altijd kans om verschillende cursussen te volgen en stel zelf het lesmateriaal samen. Het woordje ‘saai’ bestaat niet in het onderwijs. Geen dag is hetzelfde. Elke dag zijn er nieuwe uitdagingen, dat maakt het werk juist zo leuk.” Abdulkadir Izidogru is alumnus én docent van de School voor Metaal-, Elektro- en Installatietechniek.

Een docent maakte een grapje

“Ik werk hier op de Tinwerf sinds 2018, dit is ook de school waar ik zelf mijn opleiding heb gevolgd. Op de middelbare school ben ik geslaagd voor vmbo-basis en dankzij mijn decaan heb ik de kans gekregen om een niveau 4 opleiding te volgen. Op het vmbo was ik goed in vakken als wis- en natuurkunde maar met talen had ik veel meer moeite. Door serieus aan de slag te gaan en hard te werken is het me toch gelukt op het mbo. Toen kwam natuurlijk de vraag: ga ik werken of verder leren? Een docent maakte een grapje: “Misschien kan je ook wel docent worden” en daar ben ik toen over na gaan denken. Ik wilde graag verder leren, heb veel open dagen bezocht en besloot een vierjarige docentenopleiding te doen. Thuis moesten ze eerst lachen toen ik het vertelde, maar ik heb doorgezet, ik ging ervoor!”

Ook privé ben ik veranderd

“Een deel van wie ik nu ben, ben ik geworden dankzij mijn opleiding. Ik durfde vroeger lang niet zoveel als nu. Praten voor een groep al helemaal niet! Tijdens de eerste les durfde ik de jongens niet eens aan te spreken. Dat is nu gelukkig veel beter geworden. Gewoon door het vaak te doen en ervaring op te bouwen. Ook privé ben ik veranderd en ben ik iemand die meer durft te zeggen. Vroeger stond ik meer op de achtergrond.”

Nuttig bezig zijn

“In het derde jaar van de docentenopleiding kwam ik terug op de Tinwerf om stage te lopen. Uiteindelijk ging ik een traject in waarbij ik zowel werkte als les kreeg. Het was een drukke tijd. Nu heb ik het nog steeds best druk, maar dat vind ik prettig. Ik vind het fijn om nuttig bezig te zijn. Zo besteed ik veel tijd aan intakes en geef ik ook les op de avondschool. We geven les aan studenten die vijf dagen in de week werken en twee avonden naar school gaan. Dat is in onze sector, waar de tekorten groot zijn, best normaal. Er is een enorme behoefte aan meer docenten elektrotechniek. Sinds ik hier werk, is er altijd een vacature, soms komt er iemand bij, maar dan gaat er ook weer iemand weg. We kunnen dus goed extra mankracht gebruiken.”

Je moet het leuk vinden om met jonge mensen te werken en je in hun belevingswereld kunnen verplaatsen, dat maakt het werk veel makkelijker.

De tip van Abdulakdir