Mechatronica

Mechatronica

“Er zitten hier maar drie meisjes op de opleiding en die zijn alle drie in één klas geplaatst. Ik denk dat het de bedoeling was dat we elkaar gezelschap zouden houden. Maar mij maakt dat helemaal niet uit, ik ga net zo makkelijk met jongens om als met meisjes. Als iemand maar aardig is, daar gaat het om.” Zoë (16) studeerde Mechatronica aan de de School voor technologie en Engineering in Delft.

"Mijn stiefbroer heeft deze opleiding ook gedaan, hij zat zelfs bij de allereerste groep die hier in Delft les kreeg. Hij heeft me enthousiast gemaakt voor mechatronica door me thuis filmpjes te laten zien en de opdrachten waar hij aan werkte. Met Open Dagen deed hij vaak mee aan presentaties en ik ging dan altijd kijken. Zo was ik er al snel achter welke kant ik op wilde, ik heb ook nog gedacht aan licht- en geluidstechniek maar dit is meer iets voor mij.

Direct de praktijk in

Toen ik hier begon werd ik wel een beetje in het diepe gegooid, want je moet meteen al veel zelf doen. Je moet snel alle basiskennis onder de knie krijgen, zo begonnen we met spanning meten, daarna moesten we zelf een stoplicht maken en nu zijn we bezig met een ophaalbrug die met sensoren automatisch open gaat als er een boot aankomt. Die projecten zijn heel erg leuk om te doen, ik ben sowieso graag met de praktijk bezig.

Werken aan de techniek in de dierentuin

Later wil ik heel graag in Blijdorp gaan werken. Ik ben daar al vaak geweest en ik ben gek op het Oceanium. Daar komt heel veel techniek bij kijken, veel meer dan iedereen denkt. Zo zijn er machines die zorgen voor voldoende deining en de samenstelling van het water moet heel goed gecontroleerd worden want anders kunnen de vissen zomaar doodgaan. En er zitten heel dure vissen tussen, dus dat is echt belangrijk werk!"

Lees hieronder de tip van Zoë.

"Je moet goed weten waar je in terecht komt. Ga dus vooral kijken op een Open Dag en liefst meer dan één."

De tip van Zoë