Handhaving Toezicht en Veiligheid

Handhaving Toezicht en Veiligheid

“Iedere dag is anders in dit beroep. Dat is wat me aantrekt, stilzitten is niks voor mij.“ Ece (18) studeert Handhaver toezicht en veiligheid op de Helenastraat.

Ece vindt de opleiding afwisselend en goed opgezet. “We krijgen veel trainingen voor het werk op straat, zoals rollenspellen. Hoe ga je met agressie om? Hoe zorg je dat je kracht uitstraalt en controle houdt? De docent speelt bijvoorbeeld een boze burger die me keihard uitscheldt. Heel confronterend! Dan leer je: hoe beter je de situatie uitlegt, hoe rustiger de ander wordt.

Bereid je goed voor

Het is belangrijk om je goed te oriënteren. Bijvoorbeeld: we assisteren bij evenementen. Je weet dat de orde en rust, dus het plezier van de mensen, ook van jou en je collega’s afhangt. Wij gaan pas naar huis als het feest afgelopen is. Ik wist vooraf dat het bij de studie hoort om in het weekend en ’s avonds laat te werken door de goede voorlichting op de Open Dag, dus ik was daarop voorbereid.

In de klas

De sfeer op school is goed en de docenten zijn heel tof, ze staan altijd klaar om je te helpen of adviseren. Ze waren zelf marechaussee of werkten bij de politie, dus we worden opgeleid door experts vol ervaring. De klas is ook echt leuk. Binnen een uur waren we allemaal vrienden. We zijn één team, hoewel we vaak een heel verschillende culturele achtergrond hebben. Als er eens discussie is, leren we dat met praten op te lossen. Er kiezen gelukkig steeds vaker meisjes voor dit soort beroepen. Dat is goed vanwege hun andere kijk op dingen. Dus meiden: welkom!"

Ece’s familie vindt haar studie geweldig. “(Hoewel mijn moeder had gehoopt dat ik kapster zou worden)’’, lacht ze. “Vooral mijn opa, die is geboren in Turkije, is supertrots op me. Ik ben namelijk de eerste in mijn familie die een opleiding met een diploma heeft. Ik ga misschien nog door naar het oriëntatiejaar Koninklijke Marechaussee, ook hier op school."

Lees hieronder de tip van Ece.

“Je kunt alles bereiken, als je maar doorzet. Geen inzet, geen diploma. En bereid je goed voor zodat je weet waar je aan begint. Je hebt je toekomst aan jezelf te danken.”

De tip van Ece