Cursist Taal+ School / Taalambassadeur

Cursist Taal+ School / Taalambassadeur

“Vijf jaar geleden ben ik lessen ‘Beter Nederlands’ gaan volgen bij de Taal+ school en na een jaar vroegen ze al of ik taalambassadeur wilde worden. Dat is heel belangrijk werk, ik ga vaak samen met andere ambassadeurs naar een huisartsenpraktijk, naar de bibliotheek of naar de gemeente om te kijken of hun informatie wel duidelijk is voor iedereen. Zo voorkomen we dat er alleen maar brochures zijn met te lange of met te moeilijke tekst.” Carla (58) volgt taallessen voor NT1 op de Taal+ school.

Vaak te moeilijk

“Het gebeurt nog veel te vaak dat mensen in de problemen komen omdat ze teksten niet goed begrijpen. Neem bijvoorbeeld brieven van de gemeente over betaald parkeren in de wijk. Er zijn mensen waarvoor de taal in zo’n brief te moeilijk is, die leggen de brief dan in de la en later krijgen ze onnodig boetes. Als ambassadeurs geven we presentaties bij bedrijven, flyeren we in de wijken en komen we met interviews in de media om meer mensen naar school te krijgen.”

Nog steeds blij

“Toen ik zelf 19 jaar geleden naar Nederland kwam om in de zorg te werken, hoorde ik van de patiënten dat ze me soms moeilijk konden volgen. Ik kom uit Curaçao en het Nederlands dat we daar op school leren klinkt erg ouderwets. Later hoorde ik van een bijeenkomst om beter Nederlands te leren en ik ben nog steeds blij dat ik daar naar toe ben gegaan. Twee avonden per week had ik les, nu heb ik één avond per week les en elke dag leer ik nog. Soms heb je geen zin na een dag werken maar zodra ik er ben voel ik me weer helemaal op mijn plek. Er heerst hier een prettige sfeer en de docenten hebben veel aandacht voor ons.”

Ook voor je sociale leven

“Ik raad iedereen die wat moeite heeft met de Nederlandse taal aan om naar de Taal+ school te gaan. Voor mij is het heel goed geweest omdat ik nog volop aan het leren ben, zo ben ik pas geslaagd voor de opleiding GVP (Gespecialiseerd Verzorgende Pyschogeriatrie). Toch is het meer dan dat: met mijn kinderen kan ik Papiaments praten, maar mijn kleinkinderen spreken Nederlands. Goede kennis van de taal helpt je dus op school, op het werk en zeker ook in je sociale leven en dat is allemaal heel belangrijk.”

Lees hieronder de tip van Carla.

“Je moet niet bang zijn om je op te geven voor een cursus om beter Nederlands te leren en je zeker niet schamen.”

De tip van Carla