Schoolambassadeur School voor Orde en Veiligheid 2020

Schoolambassadeur School voor Orde en Veiligheid 2020

“Toen ik gevraagd werd als schoolambassadeur was ik eigenlijk een beetje verbaasd. Ik dacht: er zijn nog heel veel anderen die dit ook kunnen en willen. Ik voel me super vereerd en vind het onwijs leuk dat ik mijn opleiding mag promoten. Zelf heb ik voor deze opleiding gekozen omdat ik iets anders wilde doen. Ik ben dol op sporten en houd van actie. Eerst dacht ik aan een opleiding bij de politie, maar daar was ik nog te jong voor. Dus nu doe ik eerst de Veva als tussenstap en dat bevalt heel erg goed!” - Britt (17) volgt de opleiding VEVA (Veiligheid en Vakmanschap) binnen de School voor Orde en Veiligheid.

Mentaliteit en houding is alles

"Het leuke aan deze opleiding vind ik het actieve deel. De opleiding is heel militair gericht en dat is voor mij ideaal. Je bent veel buiten, sport zo’n 5 keer per week en hebt veel praktijkdagen. De docenten zijn bereid je te helpen met alles, maar je moet dit zelf ook willen; een goede motivatie en mentaliteit zijn echt nodig bij deze opleiding. Natuurlijk lukt niet alles in één keer maar met de juiste houding kom je al een heel eind. Discipline en verantwoordelijkheidsgevoel zijn ook belangrijk. Dit begint met simpele dingen als aanwezig zijn en op tijd komen, maar ook tijdens de opleiding word je een goede mentaliteit bijgebracht."

Een hecht team

"Ik vind heel veel dingen leuk maar hetgeen dat er bij deze opleiding voor mij uitspringt is het samenwerken. Je doet heel veel dingen samen en moet op elkaar kunnen vertrouwen. Je bent er om samen iets te leren. De docenten hebben vaak een militaire achtergrond en doen er alles aan om je verder te helpen. Als groep, maar ook individueel.

In mijn jaar ben ik het enige meisje en dat is voor veel meiden wel een ding. Het hoeft overigens niet altijd zo te zijn hoor, in jaar twee van de opleiding zijn bijvoorbeeld twee meiden. Maar je moet er rekening mee houden dat je het enige meisje van je groep kan zijn. Ik vind het juist positief en leer er heel veel van. Tuurlijk zijn er verschillen tussen jongens en meisjes, maar dat maakt voor de opleiding helemaal niet uit. Je kan wel zeggen dat ik officieel one of the guys ben”.

Een opleiding die echt bij jou past

"Ik wist al heel lang dat ik dit wilde. Dat maakte mijn keus makkelijker. VEVA is een pittige opleiding, het moet ook echt bij je passen. Voor mij is het perfect, maar ik kan me voorstellen dat dat lang niet voor iedereen geldt. Wat ik hierna ga doen? Ik vind heel veel dingen leuk en dat is eigenlijk een beetje mijn nadeel. Op dit moment zou ik graag nog willen doorleren als geneeskundige bij luchtmobiel, maar ik heb nog 1,5 jaar te gaan dus we zien het wel. Van huis uit heb ik altijd meegekregen om te doen wat je leuk vindt en tot nu toe bevalt dat hartstikke goed!”

Denk van tevoren goed na of je dit echt wilt en zorg dat je de juiste motivatie hebt. Met een goede houding is namelijk alles mogelijk!

De tip van Britt