Go for Africa

Go for Africa

“Die negen en een halve week voelden echt als een eeuwigheid, en dat komt niet omdat we ons verveelden. Integendeel, het was juist als een achtbaan van avonturen, niet alleen onderweg maar ook in Gambia zelf. Het was werkelijk een once in a lifetime experience, zo'n unieke belevenis die automatisch een hoofdstuk opeist in het boek van je leven. De reis was net als een film die zich voor onze ogen afspeelde. Om de paar honderd kilometer veranderde niet alleen het landschap, maar ook de manier van leven. Het was alsof we door verschillende werelden reisden, elk met zijn eigen unieke charme en uitdagingen. En geloof me, geen moment verveelden we ons.” Stefan (21) heeft zijn diploma autotechniek - niveau 4 behaald.

Rijvaardigheid komt zeker van pas

“Halverwege Marokko begon de weg alleen steeds slechter te worden, en dat betekende natuurlijk dat we een extra dosis rijvaardigheid nodig hadden. Gelukkig heeft onze Volvo, gesponsord door mijn werkgever Niham Zoetermeer, zich over het algemeen prima gehouden. Maar met zo'n lage auto moest je echt oppassen in het zand. Voor je het wist, zat je vast. En geloof me, graven of slepen in die omstandigheden is geen pretje. Je hoeft geen ervaringsdeskundige te zijn om dat te begrijpen.”

Afscheid nemen van opa

“En dan eindelijk, na al die avonturen, kwamen we aan in Tanji. Het was een mengelmoes van gevoelens voor mij. Ik was blij dat we het gehaald hadden, maar tegelijkertijd verdrietig omdat mijn opa op sterven lag. Hij is tachtig geworden. Mijn opa was echt een bijzondere man, en we hadden altijd een speciale band. We praatten vaak over autotechniek, aangezien hij er behoorlijk wat vanaf wist. En ook de Tweede Wereldoorlog was een onderwerp waar we eindeloos met elkaar over konden praten. Ik heb zijn crematie via Whatsapp gevolgd, omdat de livestream vastliep. Gelukkig kreeg ik enorm veel steun van mijn medegroepsleden. En ik weet zeker dat hij heel trots op me zou zijn, als hij me door Afrika zag rijden.”

Dit is een verhaal uit de Go for Africa reeks, een onderdeel van Your Program, waaronder de excellentie programma’s van ROC Mondriaan vallen. Your Program is niet alleen een springplank voor studenten om hun technische vaardigheden te verfijnen, maar het biedt ook een platform voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling.
Vijf studenten autotechniek gingen in januari met de auto naar Gambia om daar les te geven op een technische school.
Lees hier ook de verhalen van Lars, Pjotr, Philip en Luka.