Go for Africa

Go for Africa

“Het Afrika-avontuur heeft me echt op alle fronten uitgedaagd. Avonturen aangaan, op anderen leren bouwen, samen ergens voor gaan… En ook als het gaat om lesgeven. Voordat ik hieraan begon, had ik nog nooit voor een klas gestaan. Maar nu, na deze intense ervaring, voel ik me echt een stuk wijzer. Hoe je ook je best doet met voorbereidingen, soms kom je gewoon voor verrassingen te staan. Technische hulpmiddelen die ineens ontbreken? Tja, dan moet je maar creatief zijn en gaan improviseren!“ Pjotr (20) is student autotechniek - niveau 4.

Onderwijsvaardigheden opgedaan

“En alsof dat nog niet uitdagend genoeg is, zijn de lessen ook nog eens in het Engels. Dat houdt je wel scherp, kan ik je vertellen. Gelukkig heb ik mezelf inmiddels flink wat onderwijsvaardigheden eigen gemaakt. Zo heb ik ontdekt dat het belangrijk is om elke keer nadat je iets hebt uitgelegd, te checken of iedereen het snapt. Af en toe wat vragen stellen helpt ook enorm bij het interactief maken van de les, vooral met die leerlingen die van nature wat terughoudend zijn.”

Andere mindset

“Het is wel belangrijk dat je veel geduld hebt als je lesgeeft, dat heb ik wel gemerkt. Dat is niet alleen vanwege die niveauverschillen, maar ook vanwege de totaal andere mindset hier in West-Afrika. Als iets niet af is op de afgesproken tijd, dan is dat gewoon pech. Geen gehaast, geen gestress, geen 'Haags kwartiertje' om het af te maken. Hier roeien ze gewoon met de riemen die ze hebben. Als het werkt, dan werkt het. Geen gedoe over perfectie of originaliteit zoals we dat in Nederland gewend zijn. Olie verversen? Waarom, de auto doet het toch? En plannen voor morgen? Ach joh, dat zien we morgen wel weer. Maar ondanks alle uitdagingen ben ik echt trots op wat we hier hebben neergezet. Het was niet makkelijk, maar we hebben het geflikt. Hopelijk blijven die leerlingen ons verhaal doorvertellen, zodat anderen ook kunnen leren van onze avonturen hier in Gambia. En wie weet, misschien inspireert het anderen om ook buiten hun comfortzone te stappen en nieuwe dingen te proberen. Want dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait, toch?”

Dit is een verhaal uit de Go for Africa reeks, een onderdeel van Your Program, waaronder de excellentie programma’s van ROC Mondriaan vallen. Your Program is niet alleen een springplank voor studenten om hun technische vaardigheden te verfijnen, maar het biedt ook een platform voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling.
Vijf studenten autotechniek gingen in januari met de auto naar Gambia om daar les te geven op een technische school.
Lees hier ook de verhalen van Lars, Luka, Philip en Stefan.