Go for Africa

Go for Africa

“Afgezien van een vakantie in een Egyptisch resort, was dit mijn allereerste keer dat ik écht voet zette op Afrikaanse bodem. En laat me je vertellen, het was geweldig! Gambia is gewoon prachtig, met zijn adembenemende natuur en vooral met al die vriendelijke en gastvrije mensen. Ze zijn zo persoonlijk, ze onthouden meteen je naam en zijn altijd in om met je te praten en vooral om met je te lachen. Logisch dus dat het land bekend staat als The Smiling Coast of Africa.” Philip (20) is student autotechniek - niveau 4.

Eerst even opruimen

“Onderweg naar Gambia heb ik ook echt genoten. Marokko was een aangename verrassing, daar wil ik absoluut nog eens naartoe. Maar Mauritanië, dat was een ander verhaal. Ik vond het echt een stuk minder vrolijk daar. Overal op straat lag plastic afval en andere rommel. En helaas, datzelfde probleem zie je ook in Gambia en Senegal. Zelfs bij onze school in Lamin was het één grote puinhoop. Toen we ons klaslokaal voor het eerst zagen, schrokken we ons rot. Een berg schroot, serieus niet normaal. En het ongedierte had er ook nog eens vrij spel. Die hagedis die er rondliep leek het wel prima te vinden, die had er daar prima naar zijn zin. Onze eerste reactie was: Hoe gaan we dit in godsnaam fixen? Het heeft ons drie dagen gekost om alles op te ruimen voordat we überhaupt met de lessen konden beginnen.”

Aan het werk!

“En toen was het eindelijk zover, onze eerste les. Een theoretische les over veiligheid, iets wat hier in Gambia ook veel te weinig aandacht krijgt. Maar gelukkig konden we daarna volop aan de slag met praktijklessen. We hebben flink lopen sleutelen, en uiteindelijk ontstond er een mooie balans tussen theorie en praktijk. Het was een hele ervaring, eentje die ik voor geen goud had willen missen.”

Dit is een verhaal uit de Go for Africa reeks, een onderdeel van Your Program, waaronder de excellentie programma’s van ROC Mondriaan vallen. Your Program is niet alleen een springplank voor studenten om hun technische vaardigheden te verfijnen, maar het biedt ook een platform voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling.
Vijf studenten autotechniek gingen in januari met de auto naar Gambia om daar les te geven op een technische school.
Lees hier ook de verhalen van Lars, Pjotr, Luka en Stefan.