Het was heel heftig, gelukkig schoten andere scholen snel te hulp voor onze studenten

Het was heel heftig, gelukkig schoten andere scholen snel te hulp voor onze studenten

Op 29 september 2022 verwoest een hevige brand de gymzaal van de School voor Orde en Veiligheid aan de Helenastraat 11 in Den Haag. De brandweer rukt met groot materieel uit, omdat de school midden in een woonwijk ligt. Behalve de uitgebrande gymzaal loopt de rest van het schoolgebouw fikse rookschade op waardoor het niet meer gebruikt kan worden. Alle lesactiviteiten worden verplaatst naar andere gebouwen van Mondriaan of van externe partners.

Dit artikel is deel zes van een reeks interviews met een aantal direct betrokkenen over wat er allemaal komt kijken bij een calamiteit van deze omvang. We spreken met de schooldirecteur van wie het schoolgebouw plots onbruikbaar werd, de beveiliger en stagiaires die de brand ontdekten, de projectleider facilitair die het herhuisvestingproces in goede banen leidt en met docenten die er met vereende krachten voor zorgen dat het onderwijs ‘gewoon’ doorgaat.

Raymond van Tol, docent en werkplekbegeleider

Raymond van Tol heeft veel verschillende taken op de School voor Orde en Veiligheid. Naast docent is hij werkplekbegeleider, examenleider en toetsconstructeur. Ook houdt hij zich bezig met de organisatie van de Open Dagen. De eerste Open Dag van dit schooljaar was op 8 november 2022, vijf weken na de brand.

Raymond: “Op de avond van de brand zelf ben ik meteen naar het gebouw gegaan, want ik woon er niet zo heel ver vandaan. Het was echt heftig. Al snel werd er heen en weer gebeld hoe we dingen konden regelen voor onze studenten. Andere scholen kwamen meteen al met aanbiedingen en dachten mee met hoe we alle processen gewoon konden laten doorlopen. Ik vond dat heel collegiaal. Dat viel me echt op een heel positieve manier op.” Het onderwijs kon doorgaan op verschillende locaties van Mondriaan, maar voor de Open Dagen ging de voorkeur toch uit naar één locatie waar de school zich als geheel kon presenteren. Ook hiervoor bleek een prima oplossing te zijn: het Techniek Innovatie Huis.

Politiebus naar binnen

Er werd een politiebus naar binnen gereden en Veva pakte flink uit met camouflagenetten en gasmaskers. Boven, in de lokalen rond de loopbalustrade, werd voorlichting gegeven. Beneden werden er kraampjes neergezet waar de bezoekers terecht konden voor informatie over de opleidingen. Raymond: “Op die manier leek het net een markt, dat zag er heel gezellig uit. Alle disciplines waren er en we zagen ook onze collega’s van de andere opleidingen weer. Als je niet had geweten dat er een brand was, dan had je niets gemerkt. Het liep allemaal heel soepel. De brand is tijdens de Open Dagen eigenlijk amper ter sprake gekomen.”

Intakes

De intakes voor de school vinden plaats op de locaties waar ze nu lesgeven en de stagemarkten organiseren, omdat de stagebedrijven vaak op één specifieke opleiding gericht zijn. Het heeft geen meerwaarde om het net als de Open Dag op één locatie te doen. Jongens en meisjes die geïnteresseerd zijn in een opleiding krijgen van Raymond een korte proefles, zodat ze goed weten waar ze aan beginnen. Raymond: “Voor een beveiligingsopleiding moet je bijvoorbeeld veel juridische termen leren. Voor zover ik weet heeft onze school niet onder de brand geleden qua aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar, dat is toch een mooi compliment voor iedereen die hier aan heeft meegewerkt.”