Medio 2021 is ROC Mondriaan een grootse renovatie gestart om het oude schoolgebouw aldaar om te toveren tot een eigentijds state-of-the art en multifunctionele locatie, geschikt voor onderwijs en nog veel meer. Het gebouw is inmiddels 'De Meppel' gaan heten en wordt per september 2022 in gebruik genomen. Zie ook www.demeppel.nl.
Het doel van de reeks is inzichtelijk maken wat er bij zo een omvangrijke operatie komt kijken. De ogen zijn vaak gericht op het onderwijs en dat is begrijpelijk want dat is onze core-business. Maar goed onderwijs is niet mogelijk zonder een gebouw dat erbij past. De mensen die daarvoor zorgdragen willen we in de “Meppelreeks” in de spotlight zetten. Wie zijn er allemaal achter en voor de schermen bezig met deze nieuwe locatie?
“Alles wat we doen is ter ondersteuning van het onderwijs”, zegt Beau Schouten die de werkgroep Facilitair van de Meppelweg leidt. Deze werkgroep zorgt ervoor dat er op deze locatie een goed functionerende facilitaire organisatie wordt opgetuigd. “Die heb je nodig om te voorzien van de juiste spullen en op een veilige en hygiënische wijze onderwijs te kunnen geven”, aldus Beau. “We zorgen voor zo’n beetje alles wat nieuw is aan roerende goederen in de Meppelweg. Dan moet je denken aan nieuw meubilair, printers, interactieve schermen, lockers, inrichting pantry’s en planten in het gebouw maar ook aan een systeem van afvoer van afval, ongediertebestrijding, sanitaire middelen en glasbewassing. Het is gewoon te veel om op te noemen, en dat maakt het extra uitdagend om deze klus goed te klaren maar we doen het samen!”
Wanneer in augustus alle medewerkers weer terug zijn van welverdiende vakantie moeten ze in het nieuwe gebouw weer aan het werk kunnen. Debora en haar team bereiden dit nu voor door te berekenen hoeveel patchkasten en netwerkaansluitingen er nodig zijn en waar die komen te staan. “We zijn nu bezig met bestellingen van netwerkcomponenten, we doen metingen voor de WiFi-punten zodat we weten waar de access points moeten komen. Dit zodat iedereen straks goed draadloze verbinding heeft. Op deze nieuwe locatie komen geen vaste computers, iedereen gaat werken met een laptop”, vertelt Debora.
Iedereen werkt met een laptop en heeft een mobiele telefoon: het dataverkeer loopt hierdoor enorm op. Debora vertelt dat er daarom 66 WIFi-punten komen door het hele gebouw: “Het klinkt misschien allemaal een beetje technisch, maar tegenwoordig is vrijwel alles aangesloten op het netwerk, tot de koffieautomaten aan toe. Onze werkgroep werkt nauw samen met ICT-centraal zodat we goed van elkaars expertise gebruik kunnen maken.”
Naast deze werkzaamheden moeten Debora en haar team ook nog locatie Zuidlarenstraat opruimen. “Vrij nemen tijdens de zomervakantie zit er dus niet in voor onze werkgroep,” zegt Debora, “maar dat vind ik zelf geen probleem.”