Schoolambassadeur School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening 2021

Schoolambassadeur School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening 2021

“Toen ik alleen thuis was ging de telefoon en hoorde ik dat ik gekozen was tot ambassadeur van mijn school. Dat moest ik echt even verwerken, ik zei iets als: “okee, leuk.” en later kwam het pas echt binnen. Ik heb mijn ouders toen gebeld en die waren meteen enthousiast. Mijn klasgenoten vinden het ook erg leuk, sommigen vroegen zelfs of ze op een bepaalde manier nog mee konden helpen. Ik doe best veel voor school, ik heb vaak een dagje meegelopen met scholieren die interesse hebben in deze opleiding en ik heb ook meegedaan met Mondriaan TV.” - Sjoerd (20) is de ambassadeur van de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening.

Een gloednieuwe opleiding
“Ik volg de opleiding Leidinggevende international hospitality en dat was toen ik er vorig jaar mee begon, een gloednieuwe opleiding. Daarvoor zat ik hier ook al op school en deed ik nog Manager ondernemer horeca en daar wilde ik mee stoppen. Bij die opleiding is rekenen erg belangrijk en ik ben nu niet echt een rekenwonder. Koken hoorde er ook bij en daar ben ik eigenlijk ook geen grote fan van. Van mijn begeleider hoorde ik toen dat er een nieuwe opleiding zou komen met minder rekenen en waarbij koken geen onderdeel van het programma was. Alsof het voor mij gemaakt was! Ik heb me toen ingeschreven en heb het nu prima naar mijn zin. Er hangt hier sowieso een goede sfeer.”

Interesse tonen
“Contact met mensen is voor mij belangrijk, ik heb in Frankrijk op een camping gewerkt, daar hield ik me eerst bezig met schoonmaakwerk, maar al snel stapte ik over naar de receptie, dat is meer iets voor mij. Laat mij maar lekker op de vloer staan om mensen te helpen die vragen hebben. Ik werk op de Grote Markt en daar zie je hoe belangrijk het is om gezellig met mensen te kunnen praten, dat verhoogt meteen de omzet. Interesse tonen in mensen, een beetje lachen, het gesprek aangaan, dat is allemaal erg belangrijk in de horeca.”

Veel werk in de praktijk
“Als ik hier klaar ben, pfff, dat is pas over twee jaar! Misschien pak ik door richting hbo, of eerst een jaartje werken en dan hbo. Ik zou bijvoorbeeld voor de Hogere Hotelschool kunnen kiezen, maar daar wil ik eerst meer informatie over hebben. De praktijk moet wel een groot onderdeel van de opleiding vormen, want ik wil wat te doen hebben en ik kan absoluut niet stilzitten.”

"Ga eerst even werken in de horeca voordat je voor deze opleiding kiest. Er komt best wat bij kijken en je moet er gevoel voor hebben."

De tip van Sjoerd