Schoolambassadeur School voor Beauty, Hair en Fashion 2020

Schoolambassadeur School voor Beauty, Hair en Fashion 2020

“Echt leuk dat ik de ambassadeur van mijn school mag zijn. Ik zit nu in het eerste jaar van mijn opleiding in de richting Fashion design en productmanagement en het gaat prima, ik haal goede cijfers. In dit eerste jaar heb ik vakken gevolgd die zowel bij de opleiding Junior stylist horen, als bij Productmanager. Het is de bedoeling dat we nu leren wat we het leukst vinden en daar ga je dan volgend jaar mee verder. Ik ga kiezen voor Junior stylist, daarbij staat creativiteit centraal. Bij productmanager leer je meer over het financieel-organisatorische deel van de modewereld.” Kate (17) is de ambassadeur van de School voor Beauty, Hair en Fashion.

Veel leren

“Ik zit graag achter de computer. In de mode wordt er natuurlijk veel gemaakt met behulp van een schetsboek, maar dat is eigenlijk alleen de allereerste fase van het proces. Daarna gaat alles de computer in. Daar komen de details aan de beurt, het fijne design. Maar dat is niet alles hoor, ik leer ook hoe je processen doorloopt om tot een nieuw ontwerp te komen, hoe je trendonderzoek doet en collecties samenstelt. Op dit moment ben ik met mijn eerste stage bezig. Die doe ik bij een kleine start-up in Amsterdam, een bedrijf dat zich vooral bezighoudt met vintage mode. Wat leuk is aan een klein bedrijf is dat je er van alles leert, je werk is heel allround. Ik ontwerp de etalages, sta in de winkel, handel bestellingen af en nog veel meer.”

Smaken verschillen

“Je moet wel tegen kritiek kunnen in dit vak. Mode heeft ook met smaak te maken en het kan zijn dat iemand een heel andere smaak heeft dan jij. Een docent kan tegen je zeggen dat iets niet mooi is of niet goed. Ik vind het vervelender als ze zeggen dat het niet mooi is. Als het niet goed is, dan heeft het vaak met een techniek te maken die je gewoon beter moet leren, maar niet mooi… Het klinkt dan net alsof je geen goede smaak hebt. Belangrijk is om te leren dat smaken verschillen. Ik kan daar al beter tegen en het kan me ook juist helpen met mijn eigen stijl te ontwikkelen.”

Als je kritiek krijgt, haal daar dan uit wat je goed kunt gebruiken en weet dat smaken verschillen.

De tip van Kate