Ga jij je aanmelden voor een opleiding?

  • Direct aanmelden

Zoeken
...

Samen werken aan betere zorg voor mensen met dementie

Samen werken aan betere zorg voor mensen met dementie

Door de vergrijzing stijgt het aantal mensen met dementie snel. De zorgsector staat voor de uitdaging om deze groeiende groep goed te blijven ondersteunen. ROC Mondriaan en mboRijnland slaan daarom de handen ineen met CIV Welzijn & Zorg. Hun gezamenlijke doel: mbo-studenten beter voorbereiden op de zorg voor mensen met dementie.

1 mei 2025

Een praktijkgericht onderzoek

De practoren van de betrokken instellingen starten een innovatief onderzoek. Ze willen achterhalen welke kennis en vaardigheden studenten nodig hebben om toekomstbestendige dementiezorg te kunnen leveren. Daarbij kijken ze niet alleen naar de huidige lesstof, maar ook naar wat er eventueel ontbreekt. Dit doen ze via literatuurstudie, het analyseren van lesprogramma’s en gesprekken met zorgprofessionals, docenten, studenten en mantelzorgers. Een bijzonder onderdeel van het onderzoek is de ‘two-days-inside’-methode: onderzoekers verblijven twee dagen op een zorgafdeling om zelf te ervaren hoe het is om met dementie te leven. Ze richten zich hierbij niet alleen op mensen in instellingen, maar ook op thuiswonenden.

Samen leren en verbeteren

Het onderzoek is gebaseerd op de methode van waarderend onderzoeken: niet oordelen over wat er nu is, maar juist kijken naar wat goed gaat en waar kansen liggen. Bijzonder is dat de practoraten van beide scholen voor het eerst samen optrekken in een regionaal project. Ze richten zich op de vraag: hoe kunnen we kennis over dementiezorg beter delen en benutten binnen de mbo-opleidingen in Zuid-Holland? Door samen te werken en ervaringen te delen, bouwen de scholen aan een sterk regionaal netwerk. Wat zij leren, willen ze niet alleen lokaal toepassen, maar ook delen met andere regio’s via het landelijke platform voor practoraten in zorg, welzijn en sport.

Belangrijke steun van Alzheimer Nederland

Ook Alzheimer Nederland is enthousiast over dit initiatief. Carlijn Lensink: “Voor ons is het heel waardevol om te weten wat er speelt in het mbo-onderwijs. Zo kunnen we onderzoekers beter informeren over de kennisbehoeften vanuit de praktijk. Onderwijs is een belangrijke pijler in goede dementiezorg.” Ze benadrukt het belang van de rol van practoren: “Doordat zij dicht op de praktijk zitten en veel contact hebben met studenten, zorgverleners en andere betrokkenen, halen ze snel waardevolle inzichten op. Die kunnen weer worden gebruikt in verder onderzoek en ontwikkeling van de zorg.”

De noodzaak is groot

Het onderzoek komt op een cruciaal moment. Volgens cijfers van het CBS zal in 2040 meer dan de helft van de Nederlanders een chronische aandoening hebben, waarbij dementie een grote rol speelt. Tegelijkertijd blijven mensen met dementie door veranderend beleid en financiering steeds langer thuis wonen. Dit vraagt om nieuwe zorgvaardigheden en een aangepaste aanpak in het onderwijs.

Waarom dit onderzoek telt

Collega Ad Blom, practor Technologie voor Welzijn & Zorg: “Het is onze taak studenten goed voor te bereiden op de zorg van morgen. Dit onderzoek helpt ons om beter te begrijpen wat daarvoor nodig is.” Désirée Bierlaagh van mboRijnland vult aan: “De zorg verandert continu. We moeten zorgen dat studenten met plezier en vertrouwen de sector in gaan. Dat kunnen we alleen bereiken door als onderwijs en zorgveld samen op te trekken. Precies wat we met dit project doen.”