Groene lokaal geopend

22 juni 2023

Dinsdagmiddag werd op de Helenastraat het eerste duurzame buitenlokaal van Nederland geopend. Dit bijzondere groene lokaal is een duurzame buitenkeuken waar studenten leren koken met producten uit eigen tuin. Docent en chef-kok Pierre Wind en oud-student en influencer Nick Toet (bekend van o.a. Koken met Nick en de Slimste Mens), waren aanwezig om de eerste gerechten uit eigen tuin te bereiden en te laten proeven door de gasten. Pierre Wind is enthousiast: ”Zien is geloven en begrip krijgen voor een vers product. In het groene lokaal leer je als het ware praten met een tomaat of een appel. Het is helemaal van NU en eigenlijk kost voor iedereen!’’

Idee van een docent

Het groene lokaal heeft een groot bereik, want niet alleen de restaurants van Invitez, The Hague Hospitality Experience Centre van ROC Mondriaan plukken er straks letterlijk de vruchten van. Ook basis- en vmbo-scholen in de omgeving gaan van het lokaal gebruik maken. Zo biedt het groene lokaal een duurzaam perspectief voor het horecaonderwijs in de stad Den Haag. Schooldirecteur Brigitte Laukens: “Het begon allemaal in april 2021 met een idee van Vincent Dullaart. Hij vond het plein hier maar stom en kwam met het idee van een buitenlokaal waar studenten zelf kunnen zien waar groenten en fruit vandaan komen. Aan onze studenten hebben we gevraagd om hierover mee te denken en ook de hovenier die hier werkte heeft ons van advies voorzien. Oud-collega’s kwamen met tips en de facilitaire dienst dacht mee. Duurzaamheid was natuurlijk heel belangrijk. Zo hebben we hier een tank waarin 10.000 liter regenwater kan worden opgeslagen. Voor een buitenkeuken was er helaas niet meer genoeg geld beschikbaar. Tot we in contact kwamen met de Stichting Laan van Meerdervoort, die bleek nog over een potje te beschikken van waaruit een buitenkeuken gerealiseerd kon worden.”

Barbecuën met groenten

Oud-student en influencer Nick Toet presenteerde later nog samen met Pierre een quiz waar alle aanwezigen aan mee mochten doen, met behulp van een groen petje gaf je een antwoord. Voor de winnaar was er het barbecueboek van Nick met daarin een compleet hoofdstuk dat alleen maar over groenten gaat. “Ik heb zelf geen groene vingers, maar ik wil wel graag weten waar mijn eten vandaan komt. Het is natuurlijk heel leuk om weer op mijn oude school terug te zijn en de studenten te begeleiden in deze buitenkeuken. Iedereen denkt bij een barbecue aan vlees, maar ik wil laten zien dat je ook met groenten heel goed kunt barbecuën en vooral met prei, de meest onderschatte groente die er is!”

Meer nieuws lezen

Symposium 2024 – Samen maken we Mondriaan

26 april 2024: Iedereen werkt mee aan succesvolle nieuwe editie Lees verder

Studenten halen 567 euro op voor ALS fonds

19 april 2024: Meer opgehaald dan verwacht Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten