Vragen stellen aan de burgemeester

8 november 2023

Op maandag 6 november ging Burgemeester Jan van Zanen in gesprek met een grote groep studenten van de School voor Orde en Veiligheid. Dat deed hij in het kader van de nationale Week van Respect. Tijdens dit bezoek besprak hij met eerstejaars studenten waarom een respectvolle omgang met elkaar zo belangrijk is in de samenleving. De ruim 150 studenten zijn de eerstejaars van de opleidingen Handhaver toezicht en veiligheid en van de opleidingen tot Beveiliger. Ze stelden vragen aan de burgemeester in de vorm van een soort College Tour. Docent Roy Boersma modereerde het gesprek en voor de burgemeester op het podium werd gevraagd, sprak eerst schooldirecteur Birgül Tiryaki de studenten toe: “Het is zo belangrijk om nu over respect te praten. In jullie werk moeten jullie iedereen altijd respectvol benaderen. Wie er ook voor je staat.”

Respect kost niets

Voordat burgemeester Van Zanen vragen van studenten ging beantwoorden, gaf hij ook een korte toespraak: “Het is leuk om jullie weer te zien. Ik ben hier vaker geweest omdat jullie zo belangrijk zijn voor het Den Haag van morgen. Om de orde te handhaven heb ik jullie nodig, want alleen kan ik dat niet. Respect tonen voor elkaar is heel belangrijk, en vergeet niet: het kost niets. Doe een beetje aardig voor elkaar en praten is altijd beter dan vechten, want dat leidt tot niets. De hoogste vorm van respect vind ik als je respectvol blijft zelfs wanneer de ander dat niet is.”

Vragen van studenten

De vragen van de studenten liepen sterk uiteen. Er waren studenten die graag wilden weten hoe je nou eigenlijk burgemeester wordt, hoe je werkdag er dan uitziet en of de burgemeester tijdens het eten op zijn telefoon kijkt. Er kwamen ook vragen die over hun eigen opleiding en toekomstig vakgebied gingen. Zoals de vraag van Lars die wilde weten waarom handhavers eigenlijk geen wapenstok of pepperspray mogen gebruiken. Daar kwam een stellig antwoord op: het geheim zit hem in de nauwe samenwerking met de politie. Alleen zij mogen geweld toepassen en zij zijn daar dan ook voor opgeleid. Over de crisis in het Midden-Oosten zei de burgemeester: “We doorstaan met elkaar vele crises. Eerst de financiële crisis, toen kwam corona, dat was nog niet afgelopen of de oorlog in Oekraïne begon en nu is het weer mis in het Midden Oosten. Het is nu een beetje op eieren lopen. Alle bevolkingsgroepen wonen in Den Haag en ik ben van allemaal de burgervader. Laten we niet de ellende daar importeren naar hier maar laten we onze vrede exporteren door ons samen vreedzaam tegenover elkaar te gedragen. In deze stad vond in 1899 de eerste grote vredesconferentie plaats, wij kunnen het goede voorbeeld blijven geven.”

Verbinding met jongeren

Tijdens de Week van Respect van 6 t/m 12 november gaan landelijk honderden gastsprekers zoals burgemeesters, wethouders, BN’ers, ministers, kamerleden, topsporters etcetera de klas in om het gesprek met jongeren aan te gaan. Alle gastlessen staan in het teken van persoonlijke verhalen. De kracht van het persoonlijke verhaal is al 17 jaar één van de belangrijkste elementen in de Week van Respect. Ervaring leert dat dit zorgt voor meer begrip voor de ander en er zo echt verbinding wordt gemaakt met jongeren.

Meer nieuws lezen

Symposium 2024 – Samen maken we Mondriaan

26 april 2024: Iedereen werkt mee aan succesvolle nieuwe editie Lees verder

Studenten halen 567 euro op voor ALS fonds

19 april 2024: Meer opgehaald dan verwacht Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten