Studenten Trainer-Coach voetbal opgeleid tot videoanalist

22 november 2023

Op de School voor Lifestyle, Sport en Bewegen is de niveau 4 opleiding tot Sport- en Bewegingscoördinator weer een vierjarige opleiding geworden. Dit geldt voor de studenten die dit schooljaar zijn begonnen. In het uitgebreide curriculum zijn nu extra mogelijkheden opgenomen waaronder een opleiding tot video-analist voor studenten die voor het profiel trainer / coach hebben gekozen. Momenteel zijn hier 22 derdejaars studenten mee bezig en ze vinden het erg interessant. Docent Jeroen Verkade heeft bij de KNVB in Zeist de cursus gevolgd en vertelt hierover.

Enthousiaste studenten

Jeroen: “Zelf heb ik vorig schooljaar de cursus videoanalist 1 gevolgd. Als docent heb ik mijn plan gepresenteerd en toestemming gekregen om als docent de cursus zelf bij onze opleiding te geven. Het is leuk om te zien hoe enthousiast onze studenten zijn over deze nieuwe mogelijkheid. Het is dan ook een prima hulpmiddel om spelers zich nog beter te laten ontwikkelen. Studenten leren om een wedstrijd te filmen en die vervolgens te analyseren door deze met een codeblad te coderen. Iedere actie tijdens een wedstrijd krijgt een specifieke code mee, zoals bijvoorbeeld een omschakeling, een overtreding of een thuiscorner. Wil je dan later alle thuiscorners zien om te bespreken hoe die beter kunnen, dan kan je ze allemaal achter elkaar afspelen en die beelden ook doorsturen. Spelers kunnen dan op hun eigen telefoon de beelden bekijken wanneer ze maar willen.”

Een interessante toevoeging

“Studenten oefenen veel met het filmen bij de voetbalclubs waar wij als school veel mee samenwerken, zoals Wilhelmus, Westlandia en SV Den Hoorn. Het is belangrijk dat de studenten vooraf altijd toestemming van beide coaches moeten krijgen voordat zij kunnen filmen. Voor steeds meer clubs is video-analyse een belangrijk onderdeel. Westlandia heeft al mensen in dienst die videoanalist zijn. Clubs staan te springen om trainers en als ze dan ook nog videoanalist zijn dan zijn ze helemaal gewild. Voor onze studenten vormen deze lessen dus een zeer interessante toevoeging. Iedere donderdagmiddag komen studenten in kleine groepjes bijeen om opdrachten te maken, en daarover met elkaar in gesprek te gaan. Naast het maken van de opdrachten krijgen de studenten presentaties over onder andere:

• de techniek achter videoanalyse
• kennis en beeld bij het maken van een codeblad
• het coderen van beelden

Studenten krijgen zo een beeld van de soorten presentaties en leren hoe ze deze zelf ook op een pedagogisch goede manier kunnen geven. Ze werken in de online omgeving van de KNVB, daar kunnen ze opdrachten maken en insturen. In totaal duurt de opleiding, die nu ook onderdeel van het profiel is, een half jaar. Sinds dit jaar geven we ook de VKC opleiding, de voetbal kader coach. Derdejaars worden daar opgeleid om de trainers te helpen en aan te sturen om zo betere trainers van ze te maken. Het is een mooi concept en helemaal gekoppeld aan de KNVB, zodat je met een diploma meteen als trainer aan de slag kunt.”

Meer nieuws lezen

Valentijnsdag: ‘Tijd voor jezelf en een ander’

15 februari 2024: Studenten verwennen vrijwilligers Zonnebloem Lees verder

Praktijk Gestuurd Leren Diploma-uitreiking

14 februari 2024: Barry van Leeuwen behaald mbo-certificaat Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten