Een goed gesprek begint met iemand echt te zien

16 januari 2023

Vanochtend plakte Harry de Bruijn een plaquette op een bankje voor de hoofdingang van het Leeghwaterplein. Met daarop de tekst: ‘’Een goed gesprek begint met iemand echt te zien’’, met een QR-code naar een pagina waar diverse hulpmogelijkheden worden geboden. Onlangs lanceerde stichting 113 Zelfmoordpreventie een landelijke campagne ‘Ik zie je’ waarvoor er op diverse plaatsen in Nederland plaquettes op (inmiddels honderden bankjes) werden aangebracht. De bankjes zijn landelijk een groot succes.

Delen

Harry de Bruijn zegt het volgende erover: “Wij vinden het welzijn van onze studenten en medewerkers belangrijk. Dat betekent dat gesprekken over mentale gezondheid en suïcidale gedachtes, hoe moeilijk ook, zeker gevoerd moet worden. Studenten en medewerkers moeten zich veilig en gesteund voelen om gevoelens te delen en hulp te krijgen van de daarvoor bedoelde collega’s.’’ Adviseur sociale veiligheid Tonnes Blonk vond het mooi dat er juist voor bankjes is gekozen om de tekst te verspreiden: “Een bank is iets waar je op neer kunt ploffen en waar ook iemand naast je kan komen zitten. Mooi om juist daar te laten weten dat je er niet alleen voor hoeft te staan.”

Wat te doen?

Als studenten niet lekker in hun vel zitten zijn er verschillende plekken waar ze terecht kunnen met vragen. Op de website wael.nl kunnen ze zoeken op een vraag, zoals bijvoorbeeld; ‘’ik voel me somber’’ en dan verwijst de site hen naar verschillende organisaties en initiatieven. Ook op school zijn er mensen beschikbaar die kunnen helpen. Het eerste aanspreekpunt voor een student is de studieloopbaanbegeleider. Medewerkers van Wael waren ook aanwezig bij het plaatsen van de plaquette. “Het is geen leuk onderwerp, maar juist daarom is het belangrijk om het bespreekbaar te maken. Studenten brengen veel tijd door op school, dus ook hier willen we het gesprek kunnen aangaan. De studieloopbaanbegeleider blijft op school het eerste aanspreekpunt en op de site www.113.nl kan iedereen zien waar je voor hulp terecht kan."

Blue Monday

Januari komt in vele onderzoeken uit de bus als de meest deprimerende maand van het jaar. Een maand waarin de meeste suïcides plaatsvinden. Blue Monday op 16 januari wordt daarin dan weer bestempeld als de meest deprimerende dag van het jaar. Een aanleiding om juist op deze dag aandacht te vragen voor de (psychische) problematiek bij jongeren.

Meer nieuws lezen

Studenten halen 567 euro op voor ALS fonds

19 april 2024: Meer opgehaald dan verwacht Lees verder

Studenten voor ict-support naar Litouwen

03 april 2024: Leuke en leerzame reis Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten