Zelfstandig medewerker travel & hospitality

Zelfstandig medewerker travel & hospitality

Je adviseert je klanten bij de aankoop van een reis en de diensten die erbij horen, zoals verzekeringen of autohuur.

Deze opleiding gaat je maximaal voorbereiden op een baan in de reiswereld. Dit kan zijn bij een hotel, reiswinkel, callcenter, luchthaven, VVV, verkeersbureau of touroperator. Je vindt het leuk om te verkopen en gasten te informeren en wegwijs te maken op de bestemming, je in te leven in de situatie, klanten te adviseren en te overtuigen. Ook de administratieve en financiële afhandelingen worden door jou uitgevoerd. Je verwerkt de boekingen en reserveringen voor een hotel of reisonderneming.

Omdat je veel met mensen werkt, is het nodig dat je klantvriendelijk, dienstverlenend, creatief, flexibel, probleemoplossend, resultaatgericht en representatief bent.

Tijdens je opleiding maak je kennis met de afwisselende reisbranche. Je organiseert allerlei evenementen en je besteedt veel aandacht aan presentatietechnieken, commerciële vaardigheden en een gastgerichte houding.

Als zelfstandig medewerker travel & hospitality ontwikkel je vaardigheden om goed te kunnen functioneren in een toeristisch bedrijf, zoals:

 • ontvangen en informeren van klanten aan de front-office
 • werken met verschillende computersystemen
 • promoten van toeristische producten en diensten
 • verkopen van reizen en aanvullende producten
 • verkoopgericht adviseren
 • invoeren informatie in reserveringssystemen
 • administratief en financieel afhandelen van diensten
 • afhandelen van klachten
 • bijhouden van trends en ontwikkelingen in het toerisme

Twee vreemde talen:

 • Engels en een tweede vreemde taal (Duits of Spaans) verplicht

Tijdens je opleiding volg je ook keuzedelen. Met een keuzedeel geef je je diploma iets extra’s, je laat zien waar je interesse ligt en waar je goed in bent. Je volgt een keuzedeel op school of in de praktijk of in combinatie. De keuzedelen worden op je diploma vermeld. Je laat zo aan werkgevers en vervolgonderwijs zien waarin jij je gespecialiseerd hebt. Je vergroot hiermee je kansen op toelating tot een hogeschool of een baan.

Waar kun je werken?

Je kunt gaan werken bij alle organisaties die in binnen- en buitenland actief zijn op toeristisch gebied. Denk bijvoorbeeld aan: reisorganisaties, touroperators, zakenreisbureaus, luchtvaartmaatschappijen, internationale hotels, bungalowparken, cruiseschepen of evenementenorganisaties.

Praktische informatie

Vooropleiding

 • vmbo-diploma, minimaal kaderberoepsgerichte leerweg,
  bij voorkeur met economie
 • mbo-diploma, niveau 2

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten.

Basisuitrusting:
Voor je opleiding gebruik je vakspecifieke gereedschappen: voor de kappersopleiding heb je bijvoorbeeld kappersscharen nodig en voor de koksopleiding koksmessen. De school zorgt ervoor dat die basisuitrusting aanwezig is. Je kunt er ook voor kiezen om die basisuitrusting zelf te kopen, omdat je bijvoorbeeld je eigen kappersscharen of koksmessen wilt hebben. Dat is niet verplicht, maar is een eigen vrijwillige keus. Let op: in de tabel zijn wel bedragen opgenomen bij de onderwijsbenodigdheden voor bijvoorbeeld de kappersschaar of koksmessen maar die hoeven dus niet verplicht aangeschaft te worden.

Onderwijsbenodigdheden:
Voor elke opleiding heb je persoonlijke spullen nodig om het onderwijs te volgen, zoals: boeken, laptop, softwarelicenties of werk- of sportkleding en schoenen. Deze onderwijsbenodigdheden schaf je zelf aan, we proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. We werken samen met een leverancier maar je mag de spullen ook elders kopen.

Vrijwillige bijdrage:
Een vrijwillige bijdrage vragen we voor activiteiten, zoals excursies, studiereizen of feesten. Doe je mee aan de activiteit, dan betaal je de kosten die ervoor gerekend worden. Mocht je niet deelnemen dan krijg je een alternatief programma aangeboden. Deelname aan de activiteit is vrijwillig. Meedoen aan de activiteiten is geen voorwaarde om je diploma te behalen.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:


Leerjaar Onderwijsbenodigdheden: boeken, readers, licenties e.d. Onderwijsbenodigdheden: kleding, schoenen e.d. Vrijwillige bijdrage excursies e.d. Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 400 200 730 1330
2 155 590 745
3 45 15 60
2135

Intake

Voor de intake vragen we je om een motivatiebrief te schrijven, een vragenlijst over de opleiding in te vullen en je motivatie te onderbouwen in een kennismakingsgesprek.

Eigenschappen

Je bent enthousiast. Daarnaast ben je contactueel en communicatief vaardig. Je kunt goed omgaan met piekdrukte. Je durft aan te pakken. Je bent nauwkeurig,
probleemoplossend, klant- en resultaatgericht. Je vindt het leuk om te organiseren. Je hebt een flexibele instelling en je wilt meerdere talen kunnen spreken. Je bent representatief.

Opleidingsprogramma

Je kiest direct bij je aanmelding bij ons op school voor een opleiding op niveau 3 of niveau 4 in het toerisme (Travel & Hospitality) of in de recreatie (Leisure & Hospitality).

In de opleiding werk je aan beroepsspecifieke onderdelen en algemene onderdelen zoals taal en rekenen en loopbaan en burgerschap. Dit wordt het basisdeel genoemd. De kennis en vaardigheden oefen je in de context van je toekomstige beroep in de reisbranche of in de recreatie.

Naast de vaardigheden van het basisdeel ontwikkel je vaardigheden die kenmerkend zijn voor jouw toekomstige beroep: het gaat om vaardigheden die behoren tot het profieldeel. In de niveau 3-opleiding leer je activiteiten organiseren en uitvoeren.

Informatie per locatie

Toerisme, Recreatie en Evenementen Helenastraat 10-12

Niveau 3
3 jaar
aug
bol

Wij bieden de opleiding in bolvariant aan. De opleidingsduur is 3 jaar.

Hier kun je deze opleiding volgen

Helenastraat 10-12

Bekijk deze locatie

Verder studeren?

Leidinggevende travel & hospitality

Niveau 4, bol Meer over deze opleiding

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Leidinggevende leisure & hospitality

Niveau 4, bol Meer over deze opleiding

Sociaal Werker

Niveau 4, bol Meer over deze opleiding

Zelfstandig medewerker leisure & hospitality

Niveau 3, bol Meer over deze opleiding

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via 088-6663301 of info.toerisme@rocmondriaan.nl.

Op zoek naar een specifieke opleiding?