Gastheer / Gastvrouw

Gastheer / Gastvrouw

Als gastheer/gastvrouw zorg je voor een gastvrije ontvangst en een goede sfeer.

Je kunt werken in verschillende horecabedrijven. Je werk bestaat voornamelijk uit het adviseren en bedienen van gasten. Je bent thuis in de vaktechnieken en beschikt bovendien over voldoende sociale en commerciële vaardigheden.

Het is belangrijk dat je goed in een team kunt samenwerken en je eigen werkzaamheden goed kunt plannen. Je bent servicegericht en houdt rekening met de wensen van de gasten. Daarbij werk je nauwkeurig en hygiënisch. Je bent stressbestendig en bereid je extra in te zetten indien dit nodig is. Je vindt het niet erg om op flexibele tijden te werken.

Je krijgt praktijk-en instructielessen in onze moderne restaurants. Verder leer je het vak tijdens je bpv - beroeps praktijk vorming - (stage).

Waar kun je werken?

Met de opleiding Gastheer/Gastvrouw kun je aan de slag bij verschillende soorten bedrijven, bijvoorbeeld een restaurant, bistro, hotel, bedrijfs-catering of partycatering. Je werkt onder leiding van een ervaren collega.

Praktische informatie

Vooropleiding

  • vmbo-diploma, basisberoepsgerichte leerweg
  • Entree-diploma

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor boeken, gereedschappen, werkkleding, excursies en andere activiteiten.

Basisuitrusting:
Voor je opleiding gebruik je vakspecifieke gereedschappen: voor de kappersopleiding heb je bijvoorbeeld kappersscharen nodig en voor de koksopleiding koksmessen. De school zorgt ervoor dat die basisuitrusting aanwezig is. Je kunt er ook voor kiezen om die basisuitrusting zelf te kopen, omdat je bijvoorbeeld je eigen kappersscharen of koksmessen wilt hebben. Dat is niet verplicht, maar is een eigen vrijwillige keus. Let op: in de tabel zijn wel bedragen opgenomen bij de onderwijsbenodigdheden voor bijvoorbeeld de kappersschaar of koksmessen maar die hoeven dus niet verplicht aangeschaft te worden.

Onderwijsbenodigdheden:
Voor elke opleiding heb je persoonlijke spullen nodig om het onderwijs te volgen, zoals: boeken, laptop, softwarelicenties of werk- of sportkleding en schoenen. Deze onderwijsbenodigdheden schaf je zelf aan, we proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. We werken samen met een leverancier maar je mag de spullen ook elders kopen.

Vrijwillige bijdrage:
Een vrijwillige bijdrage vragen we voor activiteiten, zoals excursies, studiereizen of feesten. Doe je mee aan de activiteit, dan betaal je de kosten die ervoor gerekend worden. Mocht je niet deelnemen dan krijg je een alternatief programma aangeboden. Deelname aan de activiteit is vrijwillig. Meedoen aan de activiteiten is geen voorwaarde om je diploma te behalen.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:


Bol-variant

Leerjaar Onderwijsbenodigdheden: boeken, readers, licenties e.d. Onderwijsbenodigdheden: kleding, schoenen e.d. Vrijwillige bijdrage excursies e.d. Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 315 225 540
2 165 165
705

Bbl-variant

Leerjaar Onderwijsbenodigdheden: boeken, readers, licenties e.d. Onderwijsbenodigdheden: kledingen, schoenen e.d. Vrijwillige bijdrage excursies e.d. Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 315 315
2 165 165
480

Intake

Voor het kennismakingsgesprek maak je de StartmeterMBO test. Tijdens het kennismakingsgesprek wordt de uitslag van de test en je doorstroomformulier besproken. Ook wordt er gevraagd waarom jij graag deze opleiding wilt gaan doen en wat je al weet van het beroep.

Eigenschappen

Als gastheer of gastvrouw werk je graag in een team. Je kunt goed organiseren en je werkt nauwkeurig. Je vindt het geen bezwaar om buiten kantooruren te werken. Je bent erop gericht het de gast goed naar de zin maken, door rekening te houden met de wensen van de gast.

Informatie per locatie

Horeca en Facilitaire dienstverlening Helenastraat 15

Niveau 2
2 jaar
aug, feb
bbl & bol

Wij bieden de opleiding aan in bol en bbl. De opleidingsduur is 1-2 jaar.

Horeca en Facilitaire dienstverlening Koningin Marialaan 9

Niveau 2
2 jaar
aug, feb
bol

Op deze locatie vinden de praktijklessen plaats.

Hier kun je deze opleiding volgen

Koningin Marialaan 9

Bekijk deze locatie

Helenastraat 15

Bekijk deze locatie

Verder studeren

Zelfstandig werkend gastheer / gastvrouw

Niveau 3, bbl, bol Meer over deze opleiding

Bekijk ook eens...

Niet overtuigd? Of past dit toch niet zo goed bij je? We hebben genoeg andere opleidingen die je ook kunnen aanspreken.

Facility Medewerker

Niveau 2, bol Meer over deze opleiding

Medewerker fastservice

Niveau 2, bol Meer over deze opleiding

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088 666 1426 of info.horeca.fd@rocmondriaan.nl.

Op zoek naar een specifieke opleiding?