Docent technische vakken

Docent technische vakken

Collega's vragen hoe het met me gaat en of ik me thuis voel

"Mijn passie is onderwijs maken voor studenten, waarbij studenten de open en sociale warmte van Mondriaan voelen en waar de focus op het ervaren van succes voor de studenten ligt. Mondriaan is een sociale en welkome werkgever en dat straalt uit op de collega’s. De afgelopen maanden ben ik op veel locaties geweest en overal voel ik mij welkom. Collega's vragen hoe het met me gaat en of ik me thuis voel." Michiel Auerbach is docent op de School voor ICT.

Meteen in het diepe

"Mijn allereerste week lesgeven was een spannende ervaring, maar ook heel erg positief. Ik kreeg er veel energie van. Ik mocht direct starten als SLB’er van een klas en redelijk zelfstandig lessen geven in een van de technische vakken. Al vrij snel moest ik thuis lesgeven. Door de hele pandemie was er niet echt een inwerkprogramma. Dit is een van de dingen die ik voor nieuwe collega’s anders probeer in te zetten."

Via ict naar Mondriaan

"Na de havo heb ik de pabo gedaan. De ict was altijd al mijn passie en na wat bijbaantjes ben ik in 1998 de ict ingerold en daarin gebleven. Ik heb altijd wel de connectie met onderwijs gehad en heel veel mbo- en hbo-studenten begeleid. Tijdens corona wilde ik de connectie van het bedrijfsleven en onderwijs verbeteren. De stap van commercie naar het onderwijs was snel gemaakt. Die twee jaren PDG waren soms zwaar, maar met een goede werk-leer-gezin balans kom je een heel eind. Stel vragen aan je collega’s en zorg dat je niet achter komt te lopen, dan is het prima te doen."

Veranderingen

"Het mbo heeft niet altijd een even positief imago. Gelukkig komt daar de laatste maanden steeds meer verbetering in. De studenten van nu zijn anders dan tien jaar geleden. Voor een deel komt dat door covid, maar studenten denken en doen nu ook anders. Hun concentratiespan, het begrijpend lezen en de langere lesdagen zijn onderwerpen waar we met het team dagelijks tegenaan lopen. We zoeken naar oplossingen. Ook in het lesgeven. Technische vakken waarbij studenten dingen op computers moeten maken zijn online bijna niet te doen. Een voorbeeld hiervan is tijdens 'de hack' waarin we studenten moesten leren programmeren zonder computers. Een voordeel van het online lesgeven is wel dat de visie van collega’s veranderd is, er is meer begrip voor het opnemen/ regelen van (ondersteunende) video’s als lesmateriaal."

Vertel rustig wat meer over jezelf, wat zijn je hobby’s, hoe zit je gezin eruit en betrek dat in de lessen. Studenten binden beter met een docent als ze wat meer weten.

De tip van Michiel